Какво е въглеводорода и неговите различни значения

Прякор за въглехидрати може да има различни значения

Думата въглехидрати е кратка. Той е един от трите основни хранителни съставки на храните, като другите две са протеини и мазнини. Въглехидратите включват нишестета и захари, които се усвояват и се използват за енергия в организма. Енергийната стойност на смилаемите въглехидрати е 4 калории на грам за захари и нишестета.

Въглехидратите са направени от въглерод, водород и кислород.

Те могат да бъдат обикновени захари или могат да бъдат сложни нишестета. Растенията и млечните продукти са основните източници на въглехидрати в храната. Рафинираната захар, добавена към напитки и други продукти, обикновено се произвежда от растителни източници.

Диетичните фибри са несмилаем въглехидрат. Фибрите не се използват за енергия от тялото, така че грамовете влакна често се посочват отделно под категорията на въглехидратите върху етикетите за хранителните стойности. Докато хранителните влакна не се използват за енергия, тя има благотворна роля в храносмилането и метаболизма.

Въглехидратите се класифицират по различни начини. Най-точният начин е чрез химическа структура, като захарите се класифицират като монозахариди и дизахариди и по-сложни въглехидрати като полизахариди или олигозахариди.

Други значения и употреби на въглехидрати

Думата въглехидрати също е имала няколко други значения:

Добри въглехидрати срещу лоши въглехидрати

Също така ще чуете термините "добри въглехидрати" и "лоши въглехидрати", които могат да бъдат объркващи, защото няма начин да ги категоризирате. Различните писатели използват свои собствени определения. Тази употреба се отнася до действителните храни като въглехидрати, което не е добра практика.

Храните с високо съдържание на рафинирани въглехидрати са включени в повечето списъци с хранителни препоръки като такива, които трябва да бъдат ограничени или избягвани. Те включват зърна, които вече не са цели, добавени захари и преработени храни).

В "Насоките за хранене 2015-2020" Службата за профилактика на заболяванията и насърчаване на здравето препоръчва преместване, за да се яде повече зеленчуци, плодове, цели зърна и млечни продукти, за да се увеличи консумацията на калций и диетични фибри. Те също така препоръчват да се отклоняват от добавената захар в напитки, закуски и сладкиши.

> Източник:

> Диетични насоки 2015-2020. Служба за предотвратяване на заболяванията и насърчаване на здравето. https://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/chapter-2/a-closer-look-at-current-intakes-and-recommended-shifts/#food-groups