Разбирането на причините за по-голямото отслабване на теглото

Повечето хора, които не са с наднормено тегло, смятат, че основната причина за наднорменото тегло и затлъстяването е измамно проста. Ако приемате повече калории, отколкото ще използвате, ще увеличите теглото си. И ако ядете по-малко, ще отслабнете. Но в действителност има няколко основни причини за наддаване на тегло, които могат да допринесат за вашето тегло, надхвърляйки само консумираните калории и изгорените калории.

Нормално увеличаване на теглото в ежедневния живот

Някои наддаване на тегло е нормална част от живота, особено за жените. Нарастването на теглото се получава при бременност, а много кърмачки поддържат определено количество тегло по време на кърмене. В допълнение, повечето жени получават периодично повишаване на теглото си всеки месец преди и по време на менструацията.

Храната, която ядете, също може да доведе до повишаване на теглото, което няма нищо общо с натрупването на мазнини. Хранене с високо съдържание на натрий или с високо съдържание на въглехидрати може да доведе до задържане на течности и временно увеличаване на теглото.

Голяма част от това увеличение на теглото обикновено се нарича вода тегло и можете да спечелите или да губите тегло вода бързо . Всъщност, теглото ви може да се промени с пет килограма или повече от ден на ден, поради теглото на водата или други фактори. Тези ежедневни колебания на теглото са типични. Толкова много хора свикнаха с нарастващите и падащи числа по скалата.

Но бързо увеличаване на теглото, което не може да бъде приписано на някоя от тези нормални причини, може да е знак за опасно задържане на течности и всеки, който го е изпитвал, трябва да уведоми своя лекар.

Повишаване на теглото, дължащо се на стареенето

Застаряването също допринася за естественото увеличаване на теглото при много възрастни. Въпреки че не е ясно дали стареенето наистина води до увеличаване на теглото, е ясно, че повечето от нас получават поне малко количество тегло, когато остареем.

Защо се случи това? С напредването на възрастта, промяна на тялото ни, често губим мускулна маса, метаболизмът се забавя и нашият начин на живот се променя.

Хормоните ни също се променят, когато остареем. Всеки от тези фактори може да допринесе за увеличаване на теглото, освен ако не намалим количеството храна, която ядем, и достатъчно упражнения, за да поддържаме нашето тегло .

Други възможни причини за повишаване на теглото

Вие също може да наддават заради други причини, които не са част от всекидневния живот на всеки. Това са някои основни причини за увеличаване на теглото, които трябва да имате предвид, ако започнете да добавяте килограми или инчове.

Медицински причини за повишаване на теглото

Ако забележите, че натоварвате и няма очевиден начин на живот, възможно е по-сериозно да се играе. Нарастването на теглото може да бъде симптом или резултат от определени медицински състояния. Те могат да включват:

Важно е да говорите с Вашия лекар днес, ако имате необяснимо повишаване на теглото и някой от следните симптоми:

Слово от

Ако подозирате, че има медицински проблем, който причинява наддаване на тегло (или загуба на тегло), не се страхувайте да говорите с вашия доставчик на здравни услуги. Добрата новина е, че в повечето случаи увеличаването на теглото често може да се управлява с последователен начин на живот и диетични промени и увеличаване на физическата активност. Вашият лекар може да ви помогне да определите дали тези основни причини могат да доведат до увеличаване на теглото във вашето лично положение. Той може също така да ви насочи към специалисти, включително регистриран диетолог, физиотерапевт, здравни специалисти по поведението за допълнителна помощ.

Източник:

> Национални институти по здравеопазване. MedlinePlus Медицинска енциклопедия: Нарастване на теглото - неволно. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003084.htm