8 Причини за неволно натрупване на тегло

Придобиването на тегло неволно е толкова често срещано в западните общества, че това е почти правило, а не изключение. И докато в повечето случаи причината е това, което смятате, че е - съхраняване на допълнителни мазнини, защото консумираме повече калории, отколкото изгаряме - има и други потенциални причини за неволно натрупване на тегло.

Ако спечелите тегло и не знаете защо, тук са осем причини за наддаване на тегло, които трябва да сте наясно.

1 - Навици за хранене и хранене

Това очевидно е голямото. И докато е вярно, че броят на калориите, които съхраняваме като мазнини, може да бъде намален до просто уравнение (т.е. консумираните калории минус изгорените калории са равно на съхраняваните или изгубени калории), човешката физиология го прави много по-сложна от това. Нашето тяло храната не представлява само калории и хранене; храната е и данни. Видът храна, която ядем, разказва на телата ни нещо за нашата околна среда и в отговор на тази информация телата ни променят начина, по който се обработва и съхранява нашата храна, коригират дали стимулите или потискат апетита ни и забавят или ускорят нашия метаболизъм. Така че това, което ядем, оказва голямо влияние върху нашето тегло, освен колко калории ядем.

Например, приемането на въглехидрати с висок гликемичен индекс повишава нивата на инсулина. Можем да мислим за инсулин като тъмница на мазнините - той блокира мазнините в нашите мастни клетки и отказва да го освободи, за да можем да го изгорим.

Чрез избягване на въглехидратите (особено на високо гликемичен вид) можем да намалим нивата на инсулина и да помогнем да мобилизираме нашата "затворена" мастна тъкан.

Хранителните модели също могат да повлияят на наддаването на тегло. Яденето на пет по-малки хранения на ден, вместо на две или три по-големи хранения, е свързано с намален риск от наднормено тегло.

Често хранене на закуска също се смята, че намалява риска от наддаване на тегло. От друга страна, яденето през нощта преди лягане е свързано със затлъстяване (и нарушения на съня).

Имайте предвид, че с възрастта си, начина, по който телата ни се справят с калориите се променят, а ние сме склонни да наддават тегло много по-лесно, отколкото в безгрижната ни младост. Това увеличаване на теглото често се проявява без видима промяна в диетите или нивата на активност - така че е "необяснимо".

Ако искате да загубите тежестта, която сте получили неволно, постигането на правилния баланс на калориите е от ключово значение. Въведете информацията си в калкулатора за калории за намаляване на телесното тегло по-долу, за да научите колко калории трябва да ядете за отслабване.

2 - Недостатъчна физическа активност

Да живееш със заседнал начин на живот е силно свързан с увеличаването на теглото. А гледането на много медии е засегнатото поведение, което най-много увеличава риска от диабет и затлъстяване. Колко упражнения наистина се нуждаете?

3 - Слаба отнемане

Получаването на по-малко от 7 часа сън на нощ е свързано с увеличаване на теглото. Причината за това, поне частично, е, че ограничаването на съня увеличава апетита потискащ хормона лептин и увеличава апетита стимулиращия хормон грелин.

Така че, когато сме сън лишени, ние сме по-гладни и ядем повече.

4 - Прекратяване на спирането

Преустановяването на тютюнопушенето, макар и основна полза за здравето, често води до наддаване на тегло. Всъщност експертите предполагат, че програмите за отказване от тютюнопушене винаги включват диетични и упражнения, за да се предотврати този проблем.

5 - Лекарства

Няколко рецепта лекарства са свързани с увеличаване на теглото, включително:

Ако се лекувате за някой от тези проблеми с предписване на лекарства, говорете с Вашия лекар за това дали Вашето лекарство може да допринесе за повишаване на теглото.

6 - Ендокринни разстройства

Няколко нарушения на ендокринната система често водят до увеличаване на теглото. Те включват:

Можете да се консултирате с Вашия лекар, за да видите дали трябва да бъдете оценени за всеки от тези проблеми.

7 - Сърдечно заболяване

Сърдечната недостатъчност е резултат от няколко вида сърдечни заболявания и е свързана с повишаване на теглото поради задържането на течности. Докато класически хората със сърдечна недостатъчност развиват оток в краката, могат да се задържат 10-12 килограма течност в тялото, без да се получи видим оток.

8 - Други медицински проблеми

Няколко други медицински проблеми могат да доведат до увеличаване на теглото, като причинят задържане на течности. Например, бъбречни заболявания, особено нефротичен синдром, могат да доведат до значително увеличаване на теглото от оток. По същия начин, чернодробни проблеми като цироза могат да доведат до задръжка на течности, особено в корема (състояние, наречено асцит). Лимпедем, задържане на течности, причинено от запушване на лимфната система, също може да доведе до увеличаване на теглото.

Долния ред

За хората, които имат необяснимо натрупване на тегло, най-често срещаната причина, до голяма степен, е свързана с лошите хранителни навици и субоптималната физическа активност.

Но ако набирате тегло без видима причина и смятате, че ядете разумно и получавате справедлива физическа активност, трябва да се консултирате с Вашия лекар дали може да имате една от другите причини за наддаване на тегло.

> Източници:

> Allison KC, Grilo CM, Masheb RM, et al. Склонност към преяждане при хранене и синдром на нощно хранене: Сравнително изследване на разстройство на храненето. J Consult Clin Psychol 2005; 73: 1107.

> Бутан S, Varady KA. Nibbling Versus Feasting: Коя храна е по-добра за лечение на сърдечни заболявания? Nutr Rev 2009; 67: 591.

> Философ С, Фернандес Пинила MC, Фернандес-Крус А. Отказване на тютюнопушенето и загуба на тегло. Obes Rev 2004; 5:95.

> Greer SM, Goldstein AN, Walker MP. Въздействието на лишаването от сън върху желанието на храната в човешкия мозък. Nat Commun 2013; 4: 2259.