13 причини за провеждане на полумаратон

Защо трябва да пуснете 13.1 мили

Половият маратон (13.1 мили) е едно от най-бързо растящите дистанции при раси, като се появяват нови състезания по целия свят. Ако сте били на оградата за това, дали трябва да управлявате половин маратон, тук има 13 причини да опитате разстоянието:

1 - Ще останете мотивирани да бягате

Джон П. Кели

Докато някои състезатели могат да се състезават на кратко разстояние, като 5K с малко или никакво обучение, повечето ще имат трудно време, опитвайки се да преминат през половин маратон без подготовка. Така че, ако имате половин маратон в календара си, ще бъдете мотивирани да се придържате към програмата си за обучение. В дните, когато вашата мотивация страда, ще помислите как ще се почувствате, ако трябва да се върнете назад от състезанието или ако се опитате да го пуснете напълно недостатъчно.

| Повече ▼

2 - Ще изгорите много калории

Stockbyte

Обучението за половин маратон изисква записване на много километри, което ще ви превърне в машина за изгаряне на калории. Разбира се, трябва да сте сигурни, че не сте свръхкомпенсиращи за загубените калории, като отидете на борда на ястия след хранене, особено ако се надявате да отслабнете, като бягате.
Още: Защо не губя тегло с бягане?

| Повече ▼

3 - Вие ще получите много ползи за здравето

Хуан Силва

Освен, че ви помага да загубите или да поддържате тегло, има много други ползи за здравето от обучението половин маратон. Бягането ще укрепи сърцето ви и ще осигури ефикасното протичане на кръв и кислород в тялото ви, което спомага за намаляване на риска от сърдечен удар. Упражнението е един от най-добрите начини за естествено намаляване на кръвното Ви налягане, ако е над нормалното и може да помогне за поддържането на висок холестерол под контрол.

Упражняването подобрява и имунната ви система, така че тялото ви функционира по-ефективно и ефикасно при борбата с микробите.
Още: 10 чудесни причини да бягате

4 - Вие ще имате цял живот на блуждаещи права

Гети изображения

Докато дистанцията на половин маратон се увеличава популярността, броят на хората, които са завършили половин маратон, все още е много малък. След като преминете тази линия на полумаратона, ще се присъедините към елитна група от бегачи, които могат да се нарекат половин маратон.

5 - Ще откриете нови текущи маршрути

Кевин Арнолд / Гети изображения

Ако обикновено се придържате към по-кратки разстояния за бягане и състезания, тренировката за половин маратон ще ви принуди да намерите нови места за бягане, тъй като всяка седмица ще продължите дълго . Разгледайте MapMyRun.com или попитайте местните кандидати за предложения за това къде да стартирате.
Още: Къде трябва да бягам?

6 - Вашето обучение ще има повече структура

Cavan Images

Ако сте тип човек, който обича да следва графика, ще обичате тренировката за половин маратон. Всеки ден ще разгледате графика за тренировки, за да видите какво трябва да направите, независимо дали се изпълнява, кръстосана тренировка или като се вземе пълен ден за почивка. Всяка седмица ще добавите малко повече разстояние, така че наистина ще се почувствате като напредък към целта си за половин маратон.
Повече: Графики за трениране на половин маратон

7 - По-малко вероятно е да се нараните, отколкото ако сте тренирали за пълен маратон

PM Изображения

Поддръжниците на тренировки за маратона записват много километри, като ги излагат на по-голям риск от наранявания, свързани с претрениране и прекаляване, отколкото тези, които се обучават за половин маратон. Тъй като исканията за пробег не са толкова високи, колкото са при пълен маратонски тренировка, по-вероятно е да си направите ден за почивка, когато започвате да се чувствате малко болка, която често може да предотврати пълна травма.
Повече: 7 стъпки за предотвратяване на наранявания

8 - Не е като време, консумирайки като обучение за маратон

Дана Тезар

Изпълнението на по-малко километри в тренировката също означава, че няма да се почувствате, че вашето обучение е работа на непълен работен ден, което е начинът, по който някои бегачи се чувстват за обучение по маратон. Много бегачи откриват, че обучението по половин маратон все още им позволява да имат приятен баланс между тяхното обучение и тяхната работа и личен живот. И ако имате стремежи да управлявате пълен маратон , това е добър начин да тествате водите и да видите дали искате да поемете това предизвикателство.

9 - Ще срещнете други бегачи

Кристофър Фучър

Някои текущи групи или клубове предлагат обучение по половин маратон, така че можете да тренирате с група. На състезанието ще имате много възможности да се срещнете с други състезатели, независимо дали чакат на линия в порт-а-кечи, стоят на стартовата линия, се движат в състезанието или празнуват след състезанието.
Още: Ползите от груповото изпълнение

10 - Можете да подкрепите кауза

Линда Спилърс / Гети изображения

Много половин маратони са от полза за благотворителни организации и за полезни причини - от облекчение при бедствия до борба с рака или други болести. Да тичаш за нещо, което е по-голямо от теб, е чудесен начин да останеш мотивиран да продължиш тренировката си, да се срещнеш с други състезатели, за да се обучаваш, и можеш да направиш вашите раси още по-значими.
Още: Благотворителни текущи групи

11 - Ще получите медал (и риза)

Снимката е предоставена от goforaRUN.com

Добре, така че може би идеята за получаване на медал не ви харесва, но - независимо дали става въпрос за медал, риза или красива снимка - то е, че ще получите малко възнаграждение за вашите усилия. И напомнянето за постиженията ви винаги е чудесно за мотивационен тласък. Много половин маратони предлагат приличен шуг, като техническа тениска и имат състезателни експозиции, където можете да вземете някои драскотини и проби за бягане.

12 - Можете да пътувате до нови дестинации

Гейдън Харт

Ако обичате да пътувате, провеждането на половин маратон е голямо извинение за посещение на нов град или страна. Ще видите много от местната област в състезанието и, за разлика от маратона, няма да бъдете прекалено болезнени и уморени, които не могат да завладеят някои други местни атракции след раса. Много половин маратони получават отстъпки в хотелските стаи и други пътни разходи, така че може дори да спестите малко пари.

13 - Можете да прекарате времето със семейството и приятелите си

Stockbyte

Много бегачи откриха любовта си към разстоянието от половин маратон, след като бяха убедени от приятел или член на семейството да се запишат за първия си. Независимо дали тренирате или пътувате заедно в състезанието, ще можете да прекарате време един с друг и да се свържете в стремежа си към обща цел.