Витамин К Изисквания и хранителни източници

Ръководство за витамини

Витамин К е член на мастноразтворимото семейство витамини, заедно с витамин D , витамин Е и витамин А.

Това е от съществено значение за нормалното кръвосъсирване - всъщност "К" идва от немската дума "Коагулация" (коагулация).

Хората, които имат по-високи нива на витамин К в кръвта им, имат тенденция да имат по-голяма костна плътност, докато ниските нива на витамин К са свързани с остеопороза.

Изглежда, че получаването на достатъчно витамин К също ще помогне да поддържате костите си здрави, докато сте на възраст.

Тъмно зелените листни зеленчуци като спанак и зеле, карфиол, броколи и соя са отлични източници на витамин К. Той също така се синтезира от приятелски бактерии в храносмилателния тракт.

Вашето тяло съхранява витамин К в черния дроб и мастната тъкан, така че дефицитът е рядък. Но това може да се случи след продължителна употреба на антибиотици или в резултат на заболявания, които увреждат способността на храносмилателния тракт да абсорбира хранителни вещества. Симптомите включват лесно кръвонасядане, кървене от носа, кървене на венците, кръв в урината или изпражненията или изключително тежки менструални периоди.

Отделът по здравеопазване и медицина на Националните академии за науки, инженерство и медицина определя ежедневно предложените адекватни количества витамини и минерали, които се основават на потребностите на средното здравословно лице. АИ за витамин К варира в зависимост от възрастта и пола.

Предложеният прием не се променя при жени, които са бременни или кърмят. Ако имате някакви здравословни проблеми, може да пожелаете да говорите с Вашия лекар за ежедневната ви нужда от витамин К.

Адекватни дози

Мъжките

1 до 3 години: 30 микрограма на ден
4 до 8 години: 55 микрограма на ден
9 до 13 години: 60 микрограма на ден
14 до 18 години: 75 микрограма на ден
19 години: 120 микрограма на ден

Женските

1 до 3 години: 30 микрограма на ден
4 до 8 години: 55 микрограма на ден
9 до 13 години: 60 микрограма на ден
14 до 18 години: 75 микрограма на ден
19+ години: 90 микрограма на ден

Витамин К естествено се среща в една от четирите форми:

Филоквинонът се произвежда от растенията и е основната част от хранителния витамин К. Той се намира в зелени, листни зеленчуци, окра, аспержи, сини сливи, авокадо, рапица, маслини и соеви масла.

Менахинонът се прави от пробиотични бактерии в храносмилателните пътища на животни и се намира в малки количества в месо, риба и ферментирали храни. Менадионът е синтетична форма на витамин К и не се използва при хора.

Бебета, родени в САЩ и Канада, получават снимки на витамин К, когато се раждат, защото нямат подходящите бактерии, живеещи в техните храносмилателни пътища, а кърмата не предлага достатъчно витамин К.

Възрастните обикновено не се нуждаят от добавки на витамин К, но често се срещат в мултивитамини. Добавките на витамин К не трябва да се приемат, ако сте на определени лекарства като разредители на кръвта.

Институтът по медицина не е успял да определи допустимо горно ниво за витамин К, така че ако мислите за това, че го приемате като добавка, моля, говорете първо с Вашия лекар.

Източници:

Здравеопазването и медицината на Националните академии на науките, инженерството и медицината. "Диетични референтни количества за приемане на таблици и приложение." Достъп до 11 април 2016 г. http://www.nationalacademies.org/hmd/activities/nutrition/summarydris/dri-tables.aspx.

Институт Линус Полинг - Държавен университет в Орегон. "Витамин К" Достъп до 11 април 2016 г. http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminK/.

MedlinePlus. "Витамин К" Достъп до 11 април 2016 г. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002407.htm.

Медицински център на университета в Мериленд. "Витамин К" Достъп до 11 април 2016 г. http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-k.