Как да се справим с емоционалното хранене

Научете как да управлявате стрес яденето, за да отслабнете

Ако не знаете как да се справите с емоционалното хранене, вашата диета може да се провали. Емоционалното хранене, наричано още стрес ядене , може да саботира най-добрите усилия за отслабване. Но ако можете да се научите да управлявате стрес яденето, вие ще се поставите за краткосрочна загуба на тегло и живот на по-здравословни хранителни навици. Да се ​​справите с тенденцията си да ядете в отговор на емоциите може да бъде един от най-важните фактори за получаване на тялото, което заслужавате.

Вие сте емоционален човек?

Понякога желанието за ядене няма нищо общо с досадния гърмеж в стомаха, който ви казва, че трябва да ядете. Понякога може да получите силна жажда за определени храни, като угояване, комфортни храни. Също така може да се случи, че тези апетита се появяват по време на време, когато изпитвате и силни емоции.

Има някои признаци, които могат да ви помогнат да идентифицирате стреса . Но ако установите, че ядете, когато сте неспокойни, тъжни, депресирани или притеснени, вероятно сте емоционален човек. В някои моменти те са по-склонни да преяждат или безумно да консумират повече калории.

Защо се случва емоционална глада

За някои хора голямо събитие или промяна в живота може да предизвика емоционално хранене. Например, ако сте уволнени или сте в развод, може да започнете да ядете, за да успокоите стреса. Но за другите този стил на хранене е постоянна борба.

Това става навик да приемате в движение по пътя към работа, когато сте загрижени за работата си или когато сте имали труден ден в офиса. Простото ви ежедневно смилане може да доведе до привидно нечуплив навик да се обърне към храната, за да направи всичко по-добро.

Съществуват и по-сериозни причини, поради които емоционалното хранене може да се развие.

Например, преяждането може да се превърне в начин за справяне с травма или злоупотреба с деца. В тези случаи най-добрият ви подход е да се свържете с поведенчески експерт, като например социален работник или психолог, специалист в лечението на нарушения на храненето или малтретиране в детска възраст.

И така, какво ще се случи, ако не адресирате емоционалното хранене? Най-лошата част от стрес яденето е, че това кара вашите проблеми да се размножават. В крайна сметка, вместо да избягвате проблемите, които сте напълнили с храна, вие сте създали съвсем друго, включително повишаване на теглото, вина за ядене или влошаване на здравето. След това стресът и цикълът на хранене започват отново.

Пет стъпки за спиране на емоционалното хранене

Ако сте склонни да се откажете от емоционалното хранене, има няколко тактики, които можете да използвате, за да си възвърнете контрола над хранителните си навици и да се върнете на път.

  1. Идентифицирайте вашите задействания. Започнете да съхранявате списание за храните и напишете какво ядете, кога и какво се случва по време на хранене или закуска. След това използвайте информацията, за да научите защо ядете, когато не сте гладни .
  2. Разпознаване на гладните сигнали. Научете разликата между реалните признаци на глад и емоционален глад. След като разпознаете знаците, ще стане по-лесно да действате, когато видите, че емоционално ядене започва да се случва.
  1. Ограничаване на задействаните храни. Освободете се от храните, за които вероятно ще се наложите. След това реорганизирайте хладилника и килера си за здравословно хранене и загуба на тегло. Напълнете кухнята си със здравословни закуски и съставки, за да създадете ястия с ниски калории, подходящи за диетата .
  2. Не пропускайте храната. Пропускането на хранене почти винаги води до прекомерно хранене. Създайте здравословен план за хранене, така че да ядете на всеки 4-5 часа, за да избегнете истински признаци на глад.
  3. Създайте алтернативи за хранене. Ако сте имали труден ден, намерете здравословен начин да се отпуснете . Ако установите, че ядете, когато сте уморени, намерете естествени начини да увеличите енергията си. И ако искате да отпразнувате успех, намерете начини за отслабване, за да се възнаградите без храна .

И накрая, не се отказвайте, ако се подхлъзнете. Трудно е да спрете емоционалното хранене. Когато се качвате, простете се и започнете следващия ден. Изучаването от грешките ви и съсредоточаването върху позитивните ще донесат дълъг път в осигуряването на вашия успех при загуба на тегло.

Тази статия е включена в нашия 30-дневен списък за предотвратяване на контрола на американския институт за ракови изследвания. Направете свое собствено безплатно копие, за да научите повече как да ядете по-умни, да станете по-активни и да предотвратите рака.