Готови ли сте да обучите и управлявате маратон?

8 въпроса да се запитате, преди да вземете 26,2 мили

След като сте провели първото си състезание или сте работили няколко месеца, хората могат да започнат да ви питат дали и кога ще станете маратон. Завършването на надпреварата с 26,2 мили не е малък подвиг и, както ви казват участниците в маратона, обучението, а не самото състезание, може да бъде най-трудната част.

Мисля, че всяко здраво физическо лице, което е готово да се ангажира с обучението, може да завърши маратон, но не препоръчвам новите участници да се качат право в маратона.

Това е лесен начин да се нараните и евентуално да свършим да мразите, вместо да развивате здравословен навик. Ако никога преди не сте работили, е важно първо да се чувствате много комфортно с бягане, да използвате тялото си за физически и психически нужди на бягане, бавно да изградите базовата си база и да проведете по-кратки състезания от разстояние.

И така, откъде знаеш, че си готов да започнеш тренировка за маратон? Ето няколко въпроса:


1. Откога бягате?

Най-добре е да бягате поне шест месеца (една година е по-добре), преди да започнете да тренирате за маратон. Ако имате този опит, тялото ви вече ще е направило някои физически адаптации и ще бъдете по-физически и психически готови да се справите с трудностите на обучението по маратон. Разбира се, много хора се качват право в маратонско обучение и провеждат маратон няколко месеца след като са започнали да текат.

Но много хора, които се опитват да го направят по този начин, се наранят или изгорят по време на тренировката.
Вижте също: 7 стъпки за предотвратяване на наранявания


2. Колко мили сте въвели?

Добрата база за обучение по маратон е 15-20 мили в седмицата за няколко месеца, преди да започнете тренировки за маратон. Вашето тяло се нуждае от време, за да се адаптира към удара, който ще поеме по време на тренировката.

И не забравяйте да не бягате на неблагодарна за 100% от времето, защото тялото ви прави различни адаптации за движение по пътищата. Когато изграждате базата си, опитайте да изпълните поне 1/3 (повече е по-добре) от вашите мили на настилката, тъй като това вероятно ще се случи по време на маратона.
Вижте също:
Съвети за движение по-нататък
Как да започнете навик


3. Говорихте ли с Вашия лекар?

Дори ако Вашият лекар Ви е разрешил да започнете да тренирате, все още е важно да обсъдите вашите маратонски тренировъчни планове с него или нея. Вашият лекар може да предложи допълнителни тестове или да има конкретни препоръки за упражнения, преди да ви изчисти, за да започнете обучение по маратон.


4. Били ли сте някога състезание?

Преди да започнете да мислите за провеждането на маратон, добре е да изпробвате няколко по-малки състезания, като например 5K или 10K . Ще можете да разберете дали наистина ви харесва обучение и състезания преди да направите огромно време, емоционално и вероятно финансово ангажиране. Винаги ми се иска да видя участниците да завършат половин маратон, преди да направят маратон, за да получат по-добро усещане за това, което е свързано със самото обучение и самото състезание, и да решат дали наистина ще се радват на дълги разстояния!
Вижте също:
Как да намерите местни раси
Съвети за първото състезание по пътищата


5. Имате ли време да тренирате?

Някои хора не осъзнават, че обучението по маратон е много интензивно. Понякога може да се почувствате като работа на непълен работен ден (за която не се плащате). Начинаещите трябва да планират да работят или да се упражняват най-малко 4-5 дни в седмицата, а един от тези дни ще включва часове на бягане (на върха на вашето обучение). Решително мислете за вашата работа, семейство и други отговорности, за да определите дали ще имате време да се ангажирате с обучението. Някои хора може да се наложи да вземат на борда членове на семейството, преди да се ангажират, ако се нуждаят от помощ за грижите за децата и / или домакинството.


Вижте също:
Как родителите могат да намерят време за изпълнение
Как да направим приоритет
Колко време отнема да тренирате за маратон?

6. Мислили ли сте за възможни тренировки и условия за състезания?

Ако вече имате предвид маратон, мислили ли сте за възможните условия за състезателни дни? Например, Хонолулу е чудесна ваканционна дестинация, но провеждането на маратон в екстремни условия е трудно. Също така трябва да помислите кога и къде да тренирате. Ако искате да направите пролетен маратон и живеете в климат със студена зима, ще направите по-голямата част от обучението си в студеното време . Същото важи и за тези, които правят ранни есенни маратони, които ще трябва да вършат много горещо време . Помислете внимателно кога и как ще тренирате.

Трябва също така да разберете колкото можете за всякакви маратони, които може да ви интересуват. Говорете с други участници за препоръките им за първите маратони. Разберете дали състезанията, от които се интересувате, имат времеви ограничения . Посетете уеб сайта на маратона и разгледайте коментарите и отзивите на MarathonGuide.com, за да научите повече за условията на маратона и състезателните дни.
Вижте също:
Бързи (и примамливи) маратони в САЩ
Най-добрите пролетни маратони в САЩ
Най-добрите маратони в САЩ
Най-добрите зимни маратони в САЩ

7. Извършили ли сте проучването си?

Виждали ли сте някога или сте се включили доброволно в маратон? Чели ли си книги или четеш статии за маратоните? Говорили ли сте с хора, завършили маратон? Гледали ли сте програма за обучение за начинаещи за маратон, за да видите какво се включва? Знаете ли някои от разходите, свързани с провеждането на маратон ? Всички тези неща са добри начини да научите повече за тренировката и бягането в маратона (без всъщност да започнете да тренирате), така че да знаете какво да очаквате и да разберете дали това е нещо, което искате да направите. Ако смятате, че искате да тренирате с група , проучете различни програми за обучение във вашия район и вижте дали има някой, който искате.
Вижте също:
Как да намерите текущи групи
Благотворителни програми


8. Защо искате да завършите маратон?

Уверете се, че искате да направите маратон по правилните причини. Ако някой ви е дръзнал да го направите или се опитвате да впечатлите шефа си, вероятно няма да продължите много дълго време в обучението. Трябва да имате някои вътрешни цели, като подобряване на здравето си или доказателство за себе си, че можете да се ангажирате с обучението и да завършите състезанието.
Вижте също:


Така че, ако сте мислили за всичко това и мислите, че сте готови да започнете тренировки за маратон, ето някои връзки, за да проверите: