11 причини да започнете да бягате

Хората започват да работят по различни причини. Някои се кандидатират, защото искат да отслабнат, да подобрят здравето си, да се състезават в състезания или да опитат нещо ново.

Каквото и да е причината ти за бягане, ще имаш много физически, психически и емоционални ползи от спорта. Ето някои страхотни причини да започнете да бягате.

1 - Работа подобрява вашето здраве.

Джордан Сименс / Цифрова визия / Гети изображения

Едно от най-големите ползи от бягането е, че това е добре за вашето здраве. Работата е отличен начин да укрепите сърцето и да осигурите ефективно протичане на кръв и кислород в тялото, което помага да се намали рискът от сърдечен удар. Упражнението, съчетано с поддържане на здравословно тегло, е един от най-добрите начини за естествено намаляване на кръвното Ви налягане, ако е над нормалното. Ако имате висок холестерол, бягането също така може да помогне да го контролирате.

Упражняването подобрява и имунната ви система, така че тялото ви функционира по-ефективно и ефикасно при борбата с микробите. Текущите и други упражнения, водещи тегло, увеличават плътността на костите, което може да предотврати остеопорозата.

2 - Можете да отслабнете.

TommL / Вета / Гети

Много хора започват да работят, за да изгубят допълнителни килограми. Като една от най-енергичните упражнения там, бягането е изключително ефективен начин да изгорите калории и да отслабнете. Ако вече сте на здравословно тегло, бягането може да ви помогне да го поддържате.

Просто се уверете, че не мислите, че ви дава разрешение да ядете всичко, което искате. Основното правило за загуба на тегло - че трябва да изгорите (чрез жизнени функции и упражнения) повече калории, отколкото можете да приемате - все още важи за бегачите.

Повече ▼:

3 - Можете да се срещнете с нови хора чрез бягане.

Култура RM Exclusive / Едвин Хименес / Гети

Някои бегачи се наслаждават на спокойствието и самотата на бягане, но други виждат времето за бягане като социални възможности. Намирането на приятел или тичане с група е чудесен начин да развиеш чувство за общност. Можете да зададете цели и да ги постигнете заедно. Освен това, редовното изпълнение на приятел или текуща група е чудесен начин да останете мотивирани да бягате.

Някои състезатели също споделят съвети и мотивация с други участници в онлайн форуми или чрез социални медии. Можете да се срещнете с други хора, които споделят вашата мания, да празнуват вашите триумфи и да ви помогнат да преодолеете пречките си.

Повече ▼:

4 - Можете да стартирате за кауза.

Робърт Нилкесбърг / Гети

Работата може да се използва и като начин да се допринесе за обществото като цяло. Много състезания се ползват от благотворителни организации, а някои благотворителни организации предлагат обучение за състезания в замяна на набиране на средства. Да тичаш за нещо, което е по-голямо от теб, е чудесен начин да останеш мотивиран да продължиш да тренираш и можеш да направиш вашите състезания още по-смислен и изпълним.

Още: Съвети за набиране на средства за благотворителни бегачи

5 - Можете да изпитате нещо ново и различно.

Бягането е чудесен начин да разширите хоризонтите си и да се откъснете от ежедневната работа. Спортът дава възможност на хората да изследват области от собствената си общност или нови местоположения, да изпитат нови физически усещания и места, които те обикновено не виждат.

Повече ▼:

6 - Можете да тренирате за конкретна цел.

mbbirdy / Getty

Някои хора мразят да се упражняват само заради упражняването, но с бягане може да тренирате за състезания, от 5K до маратони и извън тях. Обучението за състезание ви дава конкретна цел, към която да работите, което определено може да ви помогне да подобрите мотивацията си за изпълнение.

Повече ▼:

7 - Работата подобрява енергийните ви нива.

Сам Едуардс / Гети

Когато се чувствате бавно или уморени, бягането е чудесен начин да увеличите енергията си. Пътниците, които се движат сутрин, съобщават, че са подобрили нивата на енергия през деня. Всъщност, едно проучване през 2012 г. в Journal of Adolescent Health показа, че само 30 минути от работа през седмицата в продължение на три седмици повишават качеството на съня, настроението и концентрацията през деня. Комбинирането на бягане и здравословна диета ще спомогне за повишаване на енергийните Ви нива още повече.

Повече ▼:
9 начина да получите повече енергия

8 - Работа ще ви помогне да се чувствате добре за себе си.

Герои изображения / Гети изображения

Редовните участнички отчитат повишаване на доверието и самочувствието си, а ползите от самоувереността от тичане се увеличават, ако зададете конкретна цел, като провеждате 5K или дори маратон, и го постигнете. Тези обезщетения несъмнено ще се прехвърлят в други области, като вашия професионален и личен живот.

9 - Работата е гъвкава и евтина.

PeopleImages / Getty

Работата изисква много малко оборудване и може да се направи почти навсякъде. Вие дори не се нуждаете от членство в салона. Всичко, от което се нуждаете, е добра чифт обувки за бягане и можете да изведете вратата си, за да отидете на бягство. От градски тротоари до залесени пътеки, има много места, където бегачите могат да проучат - без разходи. Ако пътувате много, е лесно да опаковате обувките си и да бягате, докато сте на път.

Повече ▼:

10 - Ще бъдете част от общност.

Култура RM Изключителен / жълт

Усещането за общността сред участниците първо ме привлече към бягане и продължава да бъде една от причините, поради които съм толкова страстен към спорта. Бегачите споделят една дълбока връзка, която се подкрепят взаимно в бягането и много други аспекти на живота си. Те имат споделени преживявания, добри и лоши, които им позволяват да се свързват на толкова много нива. Много бегачи откриват, че техните изпълняващи се общности ги вдъхновяват и мотивират да продължат да работят.

Работата също така позволява на хората да се събират, за да помагат на другите, независимо дали се насърчават един друг да постигат лично здраве и спортни цели, да събират пари за причини или да правят разлика в своята общност.

Вижте също: 4 начина, по които бегачите могат да се върнат

11 - Работа може да помогне с облекчаване на стреса.

Йордания Сименс / Гети изображения

Работа - както при много форми на упражнения - е голямо лечение за стрес, емоционално напрежение и дори лека депресия. Всеки, който е изпитал високи нива на бегач, знае, че ендорфините - тези чувстващи хормони - произведени от бягане, могат да увеличат настроението ви. Изследванията показват, че здравите възрастни, които редовно се упражняват, обикновено са по-щастливи от тези, които не го правят.

Източници:

"Ежедневна сутрешна тренировка за 3 седмици подобрена сън и психологично функциониране при здрави юноши в сравнение с контролите" Kalak, Nadeem et al. Journal of Adolescent Health , том 51, брой 6, 615 - 622

"Ефекти на бягаща пътека и упражнения за резистентност при понижаване на кръвното налягане по време на ежедневната работа на хипертонични пациенти" Mota MR, et al. Journal of Strength & Conditioning Изследвания 2009

Упражнение за настроение и тревожност, доказани стратегии за преодоляване на депресията и подобряване на благосъстоянието , от д-р Майкъл О., и д-р Джаспър А. Смитс (Oxford University Press, 2011)