Съвети за работа в гореща атмосфера

Как да избягате безопасно в топлината и влажността

Работещите с топлина и влажност могат да ви изложат на риск от дехидратация, топлинен удар и други заболявания, свързани с топлината. Здравият разум е ключът към избягване на проблеми, така че спазвайте следните предпазни мерки:

Останете хидратирани

Робърт Дали / Каяимадж / Гети изображения

Най-лесният начин да избегнете топлинни разстройства е да поддържате тялото си хидратирано. Това означава пиене на течности преди, по време и след тренировка. Течните нужди на тялото варират в зависимост от натоварването, климата, влажността, терена и други фактори. Новите препоръки за течности за бегачите казват, че те трябва да "се подчиняват на вашата жажда" и да пият, когато устата им е суха и чувстват необходимостта от пиене. При тренировка пийте преди тренировки и се уверете, че имате достъп до течности, ако упражнявате повече от 30 минути. По време на по-дълги тренировки, част от приема на течности трябва да включва спортна напитка (като Gatorade ), която замества изгубената сол и други минерали (електролити).

Още: Хидратация и бягане

Изберете дрехи внимателно

Светло оцветеното облекло ще помогне на тялото ви да диша и да се охлажда естествено. Тънките дрехи ограничават този процес и тъмните цветове абсорбират слънчевата светлина и топлина. Носете синтетични тъкани (не памук), защото те ще изтрият влагата от кожата ви, така че може да се получи охлаждане на изпарението.

Ако искате да носите нещо на главата си, за да блокирате слънцето, носете визьор. Шапката е прекалено стеснителна и задържа топлината.

Още: Как да се обличаме за топло време

Стартирайте рано или късно

Южен запас

Опитайте се да избягвате да се движите между 10:00 и 16:00 часа, когато интензивността на слънцето е най-голяма. Ако трябва да тренирате през тези часове, опитайте се да се придържате към сенчести пътища или пътеки. Сутрин (преди изгрев или точно след това) е най-страхотното време на деня, тъй като пътищата не са се загрявали през деня.

Още: Съвети за сутрешното бягане

Не го натискайте

В ден на състезанието (или по време на интензивна тренировка) вземете под внимание климатичните условия. Бруталната топлина и влажност означават, че трябва да намалите своите постижения. Не се опитвайте да удряте топлината. Горещите и влажни условия не са време да се опитате да прокарате темпото си и да се опитате да постигнете състезание PR. Забавяйте се, правете разходки и спасявайте усилията си за по-студено време.

Носете слънцезащитни продукти

Колин Андерсън

Защитете кожата си с водоустойчив слънцезащитен крем, който има SPF от най-малко 15 и предлага широка спектрална защита, което означава, че предпазва от UVA и UVB лъчи. Съставът на пръчките е добър за лицата на участниците, защото слънцезащитниците няма да попаднат в очите ви. Ако работите повече от два часа, ще трябва да кандидатствате отново.

Още: Съвети за защита от слънцето

Направете пръскане

Използвайте вода, за да се охладите по време на пистите. Ако прегрявате, плискащата вода на главата и тялото ви ще ви охлади бързо и ще има трайно въздействие, тъй като водата се изпарява от кожата ви. Добри места за изпръскване на студена вода са главата, гърба на врата и под ръцете си. Просто бъдете внимателни, за да не получите краката си влажни. Работа в мокри обувки и чорапи може да доведе до мехури .

Бъдете образовани

Трябва да сте много запознати с признаците на топлинни проблеми, така че да ги разпознавате в себе си или в работещ партньор. Ако се чувствате слаби, замаяни, дезориентирани, сте престанали да се изпотявате, или кожата ви е хладна и хладка, забавете или спрете да бягате и вземете малко течности. Ако симптомите продължат, седнете или легнете на сянка и потърсете помощ.