Принципът на FITT е създаден, за да създаде ефективна тренировка

Променете тези елементи, за да постигнете нови фитнес цели

Разбирането на принципа FITT ви помага да създадете план за тренировка, който ще бъде по-ефективен при постигането на вашите фитнес цели. FITT означава честота, интензитет, време и вид упражнения. Това са четирите елемента, които трябва да помислите, за да създадете тренировки, които да отговарят на вашите цели и фитнес ниво. Научете как функционира принципът FITT.

Честота

Първото нещо, което трябва да настроите с тренировъчния си план, е честотата - колко често упражнявате . Вашата честота често зависи от редица фактори, включително типа на тренировката, която вършите, колко силна работите, нивото на фитнес и вашите цели за упражнения.

По принцип насоките за упражнения, определени от Американския колеж по спортна медицина, ви дават възможност да започнете, когато разберете колко често да тренирате.

интензивност

Интензивността е свързана с това колко трудно работите по време на тренировка. Как можете да промените интензитета зависи от вида тренировка, която правите.

път

Следващият елемент на тренировъчния план е колко дълго упражнявате през всяка сесия. Няма едно правило за това колко дълго трябва да тренирате и обикновено ще зависи от нивото на вашата фитнес и вида на тренировката, която правите.

Тип

Видът упражнение, който правите, е последната част на принципа на FITT и лесен за манипулиране, за да се избегнат прекалените наранявания или загубите на тегло.

Как да използвате принципа FITT в тренировките си

Принципът FITT очертава как да манипулирате програмата си, за да получите форма и да получите по-добри резултати. Той също така ви помага да разберете как да промените тренировките си, за да избегнете скуката, прекалените наранявания и плата за загуба на тегло .

Например, ходенето три пъти седмично в продължение на 30 минути с умерени темпове може да бъде чудесно място за начинаещи да започнат. След няколко седмици обаче тялото ви се адаптира към тези тренировки и може да се случи няколко неща:

В този момент искате да манипулирате един или повече принципи на FITT, като например:

Дори само промяната на един от тези елементи може да направи голяма разлика във вашата тренировка и в начина, по който тялото ви реагира да упражнява. Важно е да промените нещата редовно, за да поддържате тялото си здраво и да се ангажирате с ума си.

> Източник:

> Garber CE, Blissmer В, Deschenes MR, et al. Количество и качество на упражнението за развиване и поддържане на сърдечно-респираторна, мускулно-скелетна и невромоторна фитнес при видимо здрави възрастни. Медицина и наука в областта на спорта и физическото възпитание . 2011; 43 (7): 1334-1359. Дой: 10.1249 / mss.0b013e318213fefb.