Как упражненията с пилатес могат да помогнат за облекчаване на ишиас

Интервю с д-р Брент Андерсън, PT, OCS и президент на Polestar Pilates

Какво представлява ишиасът и какви са причините за него? Има ли упражнения за ишиас, които ще помогнат за облекчаване на болката?

Д-р Брент Андерсън отговаря на нашите въпроси. Той е физически терапевт, ортопедичен сертифициран специалист и основател на Polestar Pilates, един от лидерите в обучението по пилатес, който се занимава с рехабилитация. Той ни разказва всичко за ишиас и ролята на Пилатес за облекчаване на седалищната болка.

Д-р Андерсън започва разговора ни с това определение за ишиас: Скита е всяко препятствие, ограничение или дразнене, което се прилага върху ишиасния нерв. Ако разберете какво е структурата, свързана със ишиас, можете да разберете откъде може да дойде едно раздразнение. Започваме там, преминете към упражнения и завършете с уроци за учители.

Шикатичния нерв

Андерсън: Седиалният нерв е един от най-големите нерви в тялото. Той осигурява по-голямата част от двигателната и сензорната активност на долните крайници. Тя се състои от нервен плексус, произхождащ от L1 до S1, и преминава от вътрешността на таза до външната страна на таза през ишиасния канал - малко вдлъбнат в таза. След това седалищният нерв обикновено минава под пириформния мускул, преминава по задната част на крака зад коляното и се разцепва, като влиза във и извън телето и по горната и долната част на крака.

Причини на ишиас

Андерсън: Всичко, което оказва натиск върху седалищния нерв или корена му, може да създаде дразненето, което наричаме ишиас. Това може да се случи от гръбначния диск, оказващ натиск върху корените на нервите, и това кореново подаване в седалищния нерв създава болка. Или може да имате някакъв проблем в седалищния ръб - инцидент или падане на бедрата, което причинява травма на нерва, преминаващ през ишиасния ръб.

Увреждането може да причини подуване и това може да причини исхемична болка. Натискът върху седалищния нерв от свръхактивен пириформен мускул също е често срещана причина за идиотично дразнене.

Друга често срещана причина за седалищната болка е нервното напрежение (NT). NT се смята, че е причинена от ограничение върху обвивката, която заобикаля нерва. Нервите трябва да се плъзгат гладко през обвивката като кабел за спирачка на велосипеда, който се плъзга през корпуса му. Но понякога нервите не се плъзгат през гнездото и това може да доведе до ограничение.

Пример за възпрепятстване на движението в НТ може да се види в клас на упражнения, когато един ученик изглежда има стегнати hamstrings. Те биха могли, например, да имат много кратък рейз на крака. После, след пилатес сесията, те имат много хубаво изравняване на краката. В този случай мускулите не бяха физиологично кратки - всъщност се опитваха да защитят нервите. След като нервът се мобилизира, напрежението намалява и се възстановява добър обхват на движение.

Като ми напомняха за многото причини за болка в седалищния нерв, бързо изхвърлих идеята, че ще получим едно или две чудесни участък или упражнения, които се отнасят до болката на седалищния нерв. Аз питам така или иначе. Но д-р Андерсън продължава да ни води чрез по-нюансиран подход към упражненията за ишиас, който илюстрира адаптивността на метода Пилатес и неговите корени като рехабилитационна програма.

Защита на сцикалния нерв при упражняване

Андерсън: Скита е нервна травма. При седалищно нараняване, вие искате да внимавате да не раздразните нервите повече, отколкото вече са. Помислете, че нервната система е непрекъсната през цялото ви тяло от короната на главата до пръстите на краката и върховете на пръстите. Навсякъде, където се движим в тялото, по същество се движим в нервната система. Така че това, което искате, е нежно движение, без да се разтяга нервно.

Аз предупреждавам хората за идеята за натрупване на мускули. Например, ако правите Пилатес от по- класическа гледна точка, където сте малко настръхнали дъното и стеснявате гънките, това може да е неподходящо за някой със ишиас.

Това ще увеличи натиска върху седалищния нерв и ще намали пространството около нерва. Искате да работите в по- неутрален гръбнак . Често използваме фразата: колкото е необходимо, колкото е възможно по-малко.

Ако ишиасът идва от херния диск, тогава трябва да вземем всички дискови предпазни мерки. Предпазните мерки за дисковете включват не навлизане в ненужно огъване, а понякога и удължаване . Избягвайте прекомерното използване на задните части и пириформите мускули. Избягвайте да поставяте нервите на разтягане. Избягвайте твърде много огъване [напред огъване] в лумбалния гръбнак, което може да дразни нерва, ако има дискова лезия. Отново, работа от неутрален гръбнак , да се движат неща и да се отпуснете, и да ядрото силни. Можете да направите много пилатес и все още да премахнете стресори на седалищния нерв.

Когато се появят някакви болки, важно е да работите с квалифициран инструктор, но Брет Андерсън от Polestar Pilates казва, че хората със ишиас трябва да правят упражнения у дома си. Не само това, казва той: Имам клиенти, които казват: "Чувствам се страхотно тук, но ужасно, когато се връщам на работа", а аз казвам, че Пилатес работи на работа!

Начало Пилатес Упражнения за ишиас

Андерсън предполага, че повечето от упражненията преди пилатес са добри за хората вкъщи. Специфичните примери, които той даде, са:

Д-р Андерсън каза, че няма ограничения за упражненията. Тя се основава на това дали се чувстват добре. Дори упражнения като модифицирани стотици и единични крака stretch може да работи.

Упражнения, които трябва да се избягват с ишиас

Андерсън: Упражнения, които вероятно биха притеснявали човек със ишиас, биха били упражнения като подвижване като топка - ако те дразнеха седалищния нерв, където излиза от нишата; и интензивни участъци като опъвам на гръбначния стълб , гръбнака се върти и видях . В същото време човек може да модифицира тези упражнения, така че човек да може да ги изпълнява без дискомфорт.

Аз съм много по-склонни да правя цялото тяло движение и да направя модификации за изпълнение на движението успешно. Като учител ще променя упражнението и ще правя корекции, за да осигуря успешно движение без болка. Ще кажа на студента, че е отговорна да ме уведомяват, когато имате дискомфорт, и моята отговорност да модифицирам упражнението, така че да има успешно движение. Тази формула е най-подходяща за справяне с онези, които страдат от болки в гърба или затова, от всякакъв вид патология или нараняване.

Съвети за инструктори за пилатес за клиенти със сиастична болка

Д-р Андерсън предложи този съветник на мъдреците на инструкторите от Пилатес , особено на новите, които работят с хора със седалищна болка:

Искате да повишите осведомеността за ядрото, да увеличите мобилността на бедрата и да станете ефективни движещи се, като намалите до минимум набирането на мускулатурата на тялото. Учителите могат да използват упражнения като сегментния мост, за да преподават знания за сегментното движение.

Мотото, което използвам при преподаване на клас със специални нужди: Целта на този клас е да има успешно движение, без болка. Мисля, че ако това може да бъде мотото на всички наши класове, ще се изненадаме как се развива нашия стил на преподаване, за да бъдем много по-компетентни и точни. Вместо да следваме поредица, можем да научим нашите ученици да бъдат отговорни и да им кажем, че ако нещо се чувства неудобно, моля, уведомете ме, за да мога да го модифицирам или да ви дам нещо друго.

Колкото повече научавам, толкова повече знам, че не знам. И обратното на това е вярно: Колкото по-малко знаем, толкова повече мислим, че знаем. Бих предупредил младите учители по пилатес да не мислят, че знаят твърде много. Бъдете смирени и не се страхувайте да помолите професионалисти или повече старши учители за помощ.

В нашия офис ние казваме: Вашата основна цел е да направите най-доброто от клиента. Ако целта ви е да изглеждате като че ли знаете какво правите или да покажете колко знаете, тогава сте се провалили като учител по пилатес. Винаги е по-добре да предприемем малко по-предпазлив подход, докато растем като практикуващи. Ще видите, че по-напредналите практикуващи са по-агресивни, но това е така, защото те го правят в продължение на 20 или 30 години и се чувстват уверени в своя опит.

Повече с Брент Андерсън: Където Пилатес и физическата терапия се срещнат .

Polestar Pilates предлага обучение на инструктори по пилатес по целия свят. Техните програми включват цялостно сертифициране за рехабилитация, както и обширни курсове за продължаващо обучение.