Какво се случва, когато ядете Trans Fat

С препоръките на здравните органи да премахнете транс-мазнините от диетата си, може да се чудите какво се случва с транс-мазнините, след като я ядете. Съхранява ли тялото ви? Тялото ви се превръща в нещо вредно? Колко време отнема да бъде елиминиран? Дървото, което сте яли днес, ще ви причини проблеми години по-надолу по пътя?

Как вашето тяло третира транс мазнини

Отговорът е, че транс мазнините се усвояват и абсорбират като всички други мазнини.

По принцип мазнините, които ядете, се разграждат в тънките черва, след което отделните мастни киселини (транс, наситени , полиненаситени и мононенаситени ) се абсорбират през стените на тънките черва.

Оттам, някои мастни киселини преминават направо в черния дроб през порталната вена, докато други - включително транс мастните киселини - се опаковат в хиломикрони и липопротеини (холестерол) и влизат в кръвообращението през лимфната система. Те се транспортират из цялото тяло и ако не се изчерпят, те се съхраняват като мазнини, точно както другите мастни киселини.

Колкото повече транс мазнини консумирате, толкова повече транс мастни киселини ще имате в телесните мазнини. Когато използвате транс мастни киселини като енергия, те се разграждат до въглероден диоксид и вода и се отстраняват от тялото - точно както другите мазнини.

Проблемът с транс-мазнините е, че те могат да увеличат LDL холестерола (лошия вид) и да намалят HDL холестерола (добрия вид).

Това увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Колко е добре?

Американската сърдечна асоциация препоръчва да приемате по-малко от 1% от дневните си калории от транс-мазнини. Така че, ако ти обикновено консумираш 2 000 калории на ден, то само 20 калории могат да идват от транс мазнини. Това не е много - само около 2 грама.

Американската сърдечна асоциация включва естествено срещащи се трансмастни киселини в дневните 2 грама. Не е ясно, че природно срещащите се транс-мазнини, наречени конюгирани линоленови киселини, са вредни - те дори биха могли да бъдат полезни - но тъй като те се намират в месото и млечните продукти, те са придружени от наситени мазнини, които също повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Така че, най-добре е да ги избягвате.

Намиране на транс мазнини в храните

Ерес ", където етикетите " Хранителни факти " са най-добрите ти приятели. Количеството транс-мазнини трябва да бъде оповестено на етикета на опаковката, стига да има повече от 0,5 грама на порция. Тъй като недостатъкът на транс-мазнините е добре известен на този етап, има все по-малко и по-малко храни, които ги съдържат.

Но какво ще стане, ако ядете храна, приготвена в ресторант или къща на приятел - откъде знаеш, че ядеш транс-мазнини?

Обикновено все пак можете да намерите транс мазнини в по-евтини търговски сортове сладкиши, пай пласт, пица кора, бисквитки, бисквити, както и някои форми на стик маргарин. Винаги можете да попитате кои съставки се използват, за да направите ястието, което искате да ядете, или да избегнете храни, които смятате, че могат да ги съдържат.

Не е необходимо да се паникьосвате, ако случайно консумирате някаква транс-мазнина при хранене.

Просто се върнете към редовната си здравословна диета. Не можете да направите много за транс мазнините, които сте изяли в миналото, но ако имате други рискови фактори за сърдечни заболявания, направете среща, за да видите вашия доставчик на здравни услуги, който може да оцени общия риск и да предложи подходящи диетични промени.

> Източници:

> Gropper SS, Smith JL, Groff JL. "Разширено хранене и човешки метаболизъм". Шесто издание. Belmont, СА. Wadsworth Publishing Company, 2013.

> Smolin LA, Grosvenor, MB. "Хранене: наука и приложения". Трето издание. Wiley Publishing Company, 2013.

> Транс мазнини. Американската сърдечна асоциация. https://healthyforgood.heart.org/Eat-smart/Articles/Trans-Fat. Актуализирано на 24 март 2017 г.