Спортни наранявания Първа помощ Бързи съвети

Как да се лекува спортно нараняване, мускулни изкълчвания, щам или издърпайте

Ако се нараните по време на спорт, ето какво да направите веднага. Тези съвети за лечение на наранявания ще накарат болката и нараняванията ви да се влошат и може да ви помогнат да се лекувате по-бързо.

1 - Ако имате болка - Спрете да се упражнявате незабавно

съвети за лечение на наранявания. Алекса Милър / Гети изображения

Първият признак за всяко спортно нараняване обикновено е внезапна болка. И първата стъпка в лечението на спортно нараняване е да се предотврати по-нататъшно нараняване или повреда. Това означава незабавно спиране на активността и започване на лечение. Остаряването на увредената част е от съществено значение за заздравяването, така че не се упражнявайте чрез болка, което само ще влоши състоянието и може да забави заздравяването от дни или дори седмици. Така че, ако имате внезапна, остра или стрелкова болка, слезте от полето и останете на останалата част от играта.

| Повече ▼

2 - Намалете отока с лед и компресия

Първа помощ за нараняване. Снимка: Брадли Канарис / Гети изображения

Първото нещо, което се случва след остра травма, е подуване около мястото на нараняването. Първото лечение за най-остри наранявания на меките тъкани (синини, напрежения, пружини, сълзи) е да се предотврати, спира и намалява отока. Когато меката тъкан е повредена, тя набъбва или може да кърви вътрешно. Това подуване причинява болка и загуба на движение, което ограничава употребата на мускулите.

За да намалите подуването, незабавно нанесете лед върху нараняванията, издигнете пострадалата част над сърцето си и използвайте навиваща се компресия, за да поддържате отока под контрол. Компресията предпазва кръвта от обединяване в тъканите. Не обвивайте превръзките прекалено плътно, но ги държи здраво.

| Повече ▼

3 - Ледът по правилния начин

Ледена травма. PhotoAlto / Одилон Димиър / Гети изображения

След най-остри или внезапни спортни наранявания ледът е ваш приятел. Ледът намалява отока и помага за намаляване на болката. Прилагането на лед върху компресионното увиване може да помогне да се намали подуването повече, отколкото само обвивката. Общите насоки за лечение включват нанасяне на лед върху пострадалата част няколко пъти на ден в продължение на 20 минути всеки път. Един от най-лесните начини за нанасяне на травма е с торба с натрошен лед или торба със замразени зеленчуци, като грах. Оставете зоната да се затопли напълно, преди да използвате отново лед (за да предотвратите измръзване). Никога не поставяйте топлина върху остра травма. Топлината ще увеличи циркулацията и увеличава отока.

| Повече ▼

4 - Лекарства, когато е подходящо

Атлетите често използват лекарства за болка. PNC / Гети изображения

Болката е основният симптом на повечето спортни травми. Повечето наранявания на меките тъкани са болезнени поради подуване и възпаление, което настъпва след нараняване. Облекчаването на болката често е основната причина, поради която хората се обръщат към лекарства против възпаление, които работят чрез намаляване на възпалението, което възниква в резултат на нараняването. Над борсата лекарства за болка също са полезни за намаляване на болката на мускулните щамове и мускулните издърпвания.

| Повече ▼

5 - Започнете да се движите възможно най-скоро

упражнения за мобилност. Герои изображения / Гети изображения

След ден или два почивки и лед най-навяхвания, щамове или други наранявания ще започнат да се лекуват. Ако болката или отокът не намалеят след 48 часа, консултирайте се с Вашия лекар.

След като започне лечението, упражненията за придвижване, лекото разтягане и лекият масаж могат да намалят адхезиите и образуването на белези и да подобрят мускулната функция. Бавно увеличете обхвата на движение в увредената става или мускул. Но бъдете внимателни, за да не насилвате никакви участъци или рискувате повторно нараняване на района.

| Повече ▼

6 - Възстановяване на стренте и стабилността на ставите

баланс и тренировка за съпротивление в салона. Герои изображения / Гети изображения

След нараняване, е изключително важно ставите да се върнат към правилното подравняване. Една добра програма за рехабилитация ще включва упражнения, които са насочени към стабилност на ставите, което се счита за най-важното нещо, което трябва да бъде възстановено след нараняване на долните крайници .

И накрая, след като нараняването е излекувано, укрепващите упражнения могат да бъдат започнати. Започнете с леки тежести и използвайте добра форма. Също така вижте: Компютърни или изолиращи упражнения за рехабилитация на наранявания.

| Повече ▼

7 - Трябва ли да лея или да нагрявам нараняването си?

Лед или топлина за наранявания. в) Джейми Макдоналд / Гети изображения

Лечението за остри спортни травми започва с нанасяне на лед. Но след като лечението е в ход, топлината може да бъде полезна за облекчаване на мускулното напрежение при хронични болки и болки. Научете повече за това кога да използвате лед и кога да използвате топлина при наранявания.

:

> Източници:

> Американското ортопедично дружество за спортна медицина

> Използването на лед при лечение на остри мено-тъканни увреждания. Систематичен преглед на рандомизирани контролирани проучвания; Chris Bleakley, et al., American Journal of Sports Medicine 2004, том 32.

| Повече ▼