Защо лицето ми се зачервява, когато бягам?

Когато тичате, тялото ви създава топлина. Изпотяване е един от начините, по които тялото ви се опитва да ви охлади. За да регулирате температурата си, тялото ви също така увеличава кръвоснабдяването на кожата, за да може топлината да се излъчва. Вашите капиляри се разширяват, така че повече кръв може да тече през тях и да се охлади чрез излъчване на допълнителна топлина през кожата. Диаметърът на капилярите на бузите е по-широк от други места и те са по-близо до повърхността, така че когато се разширяват, още повече червена кръв се приближава до повърхността и ви дава червеникав червен цвят.

Кръвта се влива в лицето ви (а понякога и в други части на тялото), като ви дава червения цветен цвят.

Някои бегачи винаги ще получат червени лица

Много състезатели се сблъскват с червено, без значение колко подобрява тяхната фитнес. Всеки се грижи за топлината по различен начин и точно както някои бегачи се потят повече от други, някои се черпят, а други не. Някои хора по естествен път имат повече капиляри в лицето си и те също могат да имат справедлива кожа, за да виждате червения цвят по-лесен. Други могат да имат капиляри, които по естествен път носят повече кръв на лицето по време на усилие. Така или иначе, те са по-склонни да имат червено лице от упражнение. Ако сте един от флъшърите или не е вероятно нещо, което виновни за вашите родители и баби и дядовци.

Работа в гореща атмосфера

Може да откриете, че получавате повече червено цвекло, ако правите интензивно бягане или бягате в горещо или влажно време . По време на топло време опитайте се да бягате рано сутрин или по-късно вечер (или на закрито, ако това е наистина лошо).

Също така, не забравяйте да останете хидратирани по време на вашите писти и пиене, когато сте жадни. Опитайте да наливате вода на главата, врата и под ръцете си, за да се охладите.

Ако изпитвате други симптоми освен червено лице, като замайване или гадене, може да страдате от заболяване, свързано с топлината, като обезводняване или изчерпване на топлината.

Престанете да бягате незабавно, отпийте малко вода и се озовете на сянка.

Трябва ли да говорите с вашия лекар?

Въпреки че червеното лице, докато бягате, обикновено е безвредно, все пак трябва да го споменете на лекаря си, особено ако сте съвсем нови. Може да забележите, че изпитвате зачервяване при други обстоятелства. Ако имате други симптоми като диария, хрипове, уртикария или затруднено дишане, това може да е признак за по-тежко състояние. По-лошо ли е при някои храни, когато пиете алкохол? Бъдете подготвени, като познавате всичките си симптоми.

Ако сте здрави, носете червеното си лице с гордост

Ако сте сигурни, че сте здрави и все още имате тази червена светлина, носете го с гордост. Да, може да е досадно, ако минувачите продължават да ви питат дали сте добре, когато мислите, че изглеждате като Суперчовече. Но поне знаете, че някой ден ще можете да помогнете, когато наистина имате нужда от това. Ако си блестящ, ти отиваш!

Източници:

Christian Nasr, Flushing, клиничен център Кливланд за продължаващо обучение, юни, 2012 г.

Кевин Берман, д-р. Изчервяване / зачервяване на кожата, MedlinePlus, Национална библиотека по медицина в САЩ, 14.4.2015 г.