Как да купя подходящите обувки

Изборът на правилните обувки за бягане е едно от най-важните решения, които можете да направите като бегач. Прекарването на времето и парите, за да получите най-добрите обувки за вас, ще ви помогне да сте в движение удобно и без наранявания.

Стъпки за намиране на подходящите обувки

 1. Отидете направо на експертите в работещ специализиран магазин . Планирайте да прекарате известно време там, защото продавачът трябва да ви зададе много въпроси и да имате няколко възможности да изпробвате.
 1. Уверете се, че продавачът гледа формата и дъгата, за да разбере какъв тип крака (високи арки или плоски крака, например) имате. Определянето на типа на крака е ключът към осигуряването на правилните обувки за бягане.
  Продавачът също трябва да измери крака ви. Дори ако сте били с едни и същи размери години, дължината на стъпалото може да се промени поради бременност или падащи арки. Вашите тенис обувки трябва да са 1/2 до пълен размер по-голям от обикновения размер на обувката, защото краката ви ще се надуят, когато бягате и имате нужда от достатъчно място в кутията. Ако пръстите на краката ви са натъпкани в предната част на обувната обувка, можете да развиете блистери или черни нокти на краката .
 2. Помогнете на продавача да направи текущ анализ за вас. Той ще ви наблюдава как бягате в обувките за бягане, или навън или на неблагодарна, и определяйте начина си на бягане. Той ще наблюдава дали претрупвате (краката ви се търкалят навътре) или се подпират (краката ви се търкалят навън), когато краката ви ударят по земята.
 1. Дайте на продавача информация, която ще му помогне с препоръките му за обувки. Той трябва да ви зададе въпроси за типа на бягането, колко често тичаш, къде обикновено тичаш, дали тренираш за състезание и какъв тип повърхности се движиш.
 2. Стартирайте в обувките, които продавачът препоръчва за вас. (Уверете се, че сте облечени, за да тичате, когато пазарувате!) Просто опитвате се на обувките и вървите няколко стъпки в магазина не е достатъчно. Бягайте във всяка чифт обувки, за да тествате пригодността, функцията и удобството, преди да вземете окончателното си решение. Някои магазини със специализирани магазини имат бягащи пътеки, които могат да се движат, или можете да бягате извън магазина.
 1. Изпробвайте обувките си, като се движите в тях за една седмица. Ако бързо развиете блистери , чувствате скованост или друга болка в краката, те може да не са подходящите обувки за вас. Много специализирани магазини имат политики за либерален обмен и ви позволяват да връщате обувки за бягане, дори ако сте работили в тях за една седмица или повече. Вземи ги обратно и ги размени за друга препоръчителна двойка обувки за бягане.
 2. След като намерите вашите перфектни обувки за бягане, не е нужно да се връщате към специализирания магазин. Ще трябва да замените обувките на всеки 300-400 мили . Ако искате да спестите малко пари , може би ще можете да намерите онлайн обувките си за по-малко пари. Търсете сайтове като Overstock.com и amazon.com за марката и модела си. Когато излезе нов модел обувки за бягане, обикновено можете да намерите по-стария модел на по-ниска цена. И се молете, че производителят на обувки не прекъсва обувката ви!

Съвети за намиране на подходящите обувки

 1. Ако вече сте състезател, вкарайте текущите си обувки за бягане в магазина. Продавачът може да погледне износването на дъното на обувките ви за бягане, за да получи по-подробна представа за начина ви на бягане.
 2. Отидете в магазина за обувки в края на деня, след като сте се разхождали. Краката ви набъбват през деня, така че ще имате по-добра представа за точния размер за вас, след като сте били на крака за известно време.
 1. Уверете се, че продавачът измерва крака ви, докато стоите нагоре.
 2. Ако използвате ортези или подплатени накрайници, донесете ги със себе си, за да опитате на обувките си. Нуждаете се от обувки, които са достатъчно просторни, за да ги настанят.
 3. Не избирайте обувки за бягане, базирани на марката, цветовете или стила. Само защото изглеждат сладки или те са любимият ти цвят, не означава, че те ще бъдат най-добрите обувки за теб! И любимата марка на любимия ви приятел за обувки за бягане не е задължително да работи за вас.