10 начина да увеличите енергията си

Разбийте тези чувства на умора

Много бегачи цитират ниска енергия като една от основните причини, поради които те не работят толкова често, колкото биха искали. Изпробвайте някои от тези предложения, за да увеличите енергията си.

1 - Яжте постно протеини.

Александра Граблевски

Опитайте се да включите чист белтък като пиле, пуйка, риба или нискомаслени млечни продукти при всяко хранене. Храните с високо съдържание на протеини ще ви предпазят от глад и ниска енергия между храненията.

Още: Как да се предпазите от глад

2 - Вземете достатъчно желязо.

Желязо-дефицитната анемия е сравнително често срещана, особено при жените спортисти, които имат тежки периоди. Анемията причинява умора и намалена производителност. Ако често се чувствате уморени без обяснение, вземете нивата на желязо с кръвен тест. За да предотвратите анемията, уверете се, че диетата ви включва червено месо или богати на желязо алтернативи (тъмно месо от пиле или пуйка, сьомга, риба тон) и обогатена с желязо зърнени храни. Също така е важно да включите витамин С в диетата си, защото помага при усвояването на желязото. Затова опитайте да включите плодовете и зеленчуците, богати на витамин С, като портокали, домати, плодове и броколи при всяко хранене.
Още: Общи грешки в храненето

3 - Изберете цели зърна.

Вземете цели зърна, когато е възможно. Те съдържат повече фибри, отнемат по-дълго време за храносмилане и те ще ви доставят повече енергия, отколкото обикновените въглехидрати.

Повече: Как да получите повече фибри в диетата си

4 - Пропускайте кофеина.

Избягвайте кофеина или се опитвайте да се ограничите до една чаша кафе или друга кофеин напитка на ден. Консумирането на твърде много кофеин може действително да ви накара да се почувствате слаби или нервни. Специално трябва да внимавате да имате кофеин вечер, тъй като това може да ви накара да имате затруднения при заспиването или да нарушите съня си през нощта.

5 - Упражнявайте редовно.

По ирония на съдбата, редовното упражнение може да подобри енергийното ви ниво, така че да сте по-мотивирани да бягате. Тече, ходене и други форми на сърдечно-съдови упражнения помагат да се освободят мощни чувствителни хормони като ендорфини, които спомагат за повишаване на енергията дори и часове по-късно. Дори и 30-минутната работа може да осигури предимства за повишаване на енергията.

Още: Как да се придържаме към вашият работещ навик

6 - Вземете подходящ сън.

Добрият сън е най-естественият и ефективен начин за освежаване на тялото ви. Докато всеки сън се нуждае от различие, 7 до 8 часа на нощ е добра цел и ще ви помогне да се чувствате по-отпочинали и енергични през целия ден.

Още: Съвети за лека нощ

7 - Опитайте нещо ново.

Влизането в коловоз може да заличи енергийните ви нива. Променете нещата, като опитате нови храни, упражнения и търсите нови преживявания, за да предотвратите скуката и да сте по-бдителни и будни.

Още: Излез от вашето бягане

8 - Не седи.

Ако седнете на бюро цял ден, вие сте длъжни да се почувствате отегчени и бавни, особено към края на деня. За да сте нащрек, опитайте да се движите на всеки час, дори ако това е просто пътуване, за да получите чаша вода или да погледнете през прозореца.

9 - Опитайте ароматерапията.

Някои миризми като мента, цитрус или джинджифил имат енергизиращ ефект и ви помагат да се чувствате енергично. Опитайте да запалите свещ или да напръскате парфюм, напоен с тези аромати, за да се чувствате по-бдителни.

10 - Намалете стреса.

Тревожността и стресът могат да бъдат огромни енергийни убийци. За да се справите със стреса, полагайте усилия да се впиете в отпускащи дейности, като четене или слушане на музика, в деня си.