Кога ще почувствам висок лидер?

"Аз бягам редовно в продължение на три месеца и все още не съм усещал високият бегач. Наистина ли съществува?"

Въпреки че някои бегачи все още не са го изпитали, някои проучвания показват, че високата, или еуфорична, спокойна държава, достигната в края на бягането, съществува. Изследователите в Германия са използвали мозъчно изображение, за да проследят всъщност увеличеното освобождаване на ендорфини - тези чувстващи хормони - в мозъците на бегачите по време на двучасова тренировка.Но не е задължително да имате магическо разстояние или продължителност от време, за да получите високи резултати. Отговорът е подобен на въпроса: " Кога се изпълнява по-лесно? ", Тъй като това е различно за всеки бегач. Някои състезатели може да почувстват висока скорост след първия си 30-минутен непрекъснат ход, докато други може и да не са го почувствали през годините на бягане. И след като го изпитате, това не означава, че ще се почувствате така след всяко бягане - може да мине дълго време, преди да се случи отново.

Можеш ли да увеличиш шансовете си да почувстваш висок бегач?

Така че, има ли начин да се "насили" височината на бегач? Ако винаги се движите на същото разстояние и темпо, може да се наложи да превключите нещата и да направите малко усилие, за да започнете освобождаването на тези чувстващи ендорфини. Опитайте да го разбъркате, като правите fartlek бягане или увеличавате разстоянието, за да видите дали това прави разликата. Излизането навън, с всички стимули за вашите сетива, определено увеличава шансовете Ви за постигане на високи нива на бегач, както може да се докаже от много бегачи.

Някои бегачи практикуват внимание по време на пистите си, за да си помагат да се чувстват спокойни по време на състезанията и след тях.

Работата с група или приятел също може да помогне. Едно проучване от Оксфорд открива, че гребците, които упражняват съвместно, значително увеличават освобождаването на ендорфина в сравнение с тези, които са гребени сами.

Ако работите самостоятелно, може да искате да слушате музика. Изследванията показват, че слушането на любимата ви музика може да доведе до ендорфини.

Може да искате да се регистрирате за местно състезание по пътищата, ако никога преди не сте го правили. Понякога се налага да се бутате до вашите граници или да се чувствате тръпката от преминаването на финалната линия за бегачите, за да преживеете това чувство за еуфория. Ако вече сте направили състезание, изберете едно, което е ново разстояние за вас или за ново място, така че ще изпитате нещо различно.

И не забравяйте, че дори и да не се чувствате висок на бегач, все още получавате много други предимства - от облекчаване на стреса до по-добро самочувствие за подобряване на сърдечно-съдовото здраве.

Още текущи често задавани въпроси: