Състав на тялото и процент на телесните мазнини

Как да измервате и интерпретирате процента на телесните мазнини

Съставът на тялото е делът на масата без мазнини и мазнини в тялото ви. Здравословен състав на тялото е този, който включва по-нисък процент телесни мазнини и по-висок процент мазнини без маса, който включва мускули, кости и органи.

Съставът на тялото се измерва, за да се оцени нивото на вашето здраве и фитнес. Често ще имате телесен състав, измерен в началото на програма за отслабване или фитнес, и проверявате периодично, за да следите напредъка си.

Какво представлява тялото?

Вашето тяло се състои от два вида маса: телесна мазнина и мазнина без мазнини.

Процентът на телесните мазнини е измерване на телесния състав, който показва колко от теглото на тялото ви е мастно. Процентът на тялото ви, който не е мазнина, е мазнина без мазнини. Има нормални диапазони на телесните мазнини, които се различават при мъжете и жените.

Претеглянето на обикновена скала в банята не прави истинска оценка на тялото ви, тъй като в редовен мащаб не може да се каже колко от общото ви тегло се състои от вода, мазнини или мускули.

За да разберете дали тялото ви е здравословно, трябва да получите прогноза за процента на телесната мазнина.

Здравословен състав на тялото

Американският съвет за упражнения (ACE) дава тези диапазони от ценности за различните популации:

ACE Body Fat проценти норми за мъже и жени

описание Дами хора
Основна мазнина 10% до 13% 2% до 5%
Спортистите 14% до 20% 6% до 13%
фитнес 21% до 24% 14% до 17%
приемлив 25% до 31% 18% до 24%
дебел над 32% над 25%

Спортистите са склонни да имат по-ниска телесна мазнина, което може да е от полза за постиженията в спорта като бягане и колоездене. Но с изключително нисък процент телесна мазнина е здравословен проблем. Женската атлетичка триад увеличава риска от нараняване и здравни проблеми. Това включва нарушения на храненето , аменорея и намалена костна маса с повишен риск от стрес-фрактури и остеопороза.

Ако сте с наднормено тегло или със затлъстяване, имате прекомерно количество телесни мазнини и висок процент телесни мазнини. Можете да подобрите състава на тялото си чрез натрупване на постно телесна маса чрез изграждане на мускули и кости и чрез загуба на излишната телесна мазнина.

Как да измерим състава на тялото си

Има няколко начина да се получи прогноза за процента на телесната Ви мазнина у дома, във фитнес залата или от Вашия лекар:

Фактори, засягащи композицията на тялото

Съставът на тялото ви може да бъде повлиян от фактори, които не можете да контролирате:

Трябва ли да промените състава на тялото си?

Ако процентът на телесните мазнини е твърде висок, може да искате да опитате да го намалите, за да подобрите здравето си, атлетичното представяне и благополучието. Може също така да намалите риска от заболяване. Ако процентът на телесните мазнини е по-нисък от нивото на основната мазнина, може да искате да направите и промени, за да го доведете до това ниво, тъй като това ще намали рисковете за здравето ви.

За да промените състава на тялото си за по-добро здраве и фитнес, се стреми да увеличите мускулната маса и да намалите излишната мастна маса . Можете да промените диетата си , да започнете тренировъчна програма или да комбинирате двата метода .

Словото от

Съставът на тялото и телесните мазнини са важни измервания, когато сте на програма за отслабване. Може да успеете да изгубите мазнини и да натрупате мускули, без да виждате теглото си да намалява. Проследяването на усилията Ви за отслабване и фитнес с измерването на телесния състав е добър начин да видите напредъка си. По-лесно е от всякога с широката наличност на телесни мазнини .

> Източници:

> Американската академия по ортопедични хирурзи. Женска атлетичка триада: Проблеми, причинени от екстремни упражнения и диета. http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00342.

> Американски съвет за упражнения. Инструменти и калкулатори. https://www.acefitness.org/acefit/healthy_living_tools_content.aspx?id=2

> Fahey TD. Fit & Well: Основни концепции и лаборатории за физическа фитнес и уелнес . Ню Йорк: McGraw-Hill Education; 2017.

> Национален център за сърцето, белия дроб и кръвта. Оценяване на теглото и здравния риск. https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/risk.htm.