Какво представлява BMR или основен метаболитен процент?

Изчислете основния си метаболитен процент, за да отслабвате

Основната скорост на метаболизма (BMR) е общият брой на калориите, които тялото ви трябва да изпълнява основни, поддържащи живота функции. Тези основни функции включват циркулация, дишане, клетъчно производство, хранителна обработка, протеинов синтез и йонен транспорт. Можете да изчислите базовата метаболитна скорост с помощта на математическа формула.

Определяне на базовия метаболитен процент спрямо метаболитния процент на почивка

Много от тестовете за отслабване и упражнения използват термините базална метаболитна скорост и метаболитната скорост на почивка (RMR) взаимозаменяемо.

А фактът е, че тези два термина са много сходни. Но има малка разлика в дефиницията на BMR и определението за RMR, което е полезно да се разбере.

Както можете да видите, определенията за RMR и BMR са почти идентични. Вашият метаболитен процент за почивка трябва да бъде точна оценка на Вашия основен метаболитен процент. Тъй като термините са подобни, много специалисти по фитнес и загуба на тегло използват двата термина, за да опишат едно и също нещо.

Но терминът "покой на метаболизма" е по-често срещан.

Как да изчисляваме основния метаболитен процент

Ако искате да отслабнете, е полезно да изчислите BMR. Можете да намерите номера, използвайки формула, създадена от учените, можете да го тествате в лаборатория или да използвате онлайн калкулатор. Никой метод не е напълно точен, но лабораторният тест вероятно ще ви даде най-добрата оценка.

Но тъй като лабораторните тестове могат да бъдат скъпи, много dieters и упражнения използват един от другите два метода, за да определят основната метаболитна скорост и / или общия брой калории, които те изгарят всеки ден.

- Използвайте онлайн BMR калкулатор. Поставете височината, теглото и възрастта си в нашия онлайн калкулатор, за да намерите основната си метаболитна скорост с добавянето на ежедневна активност. Калкулаторът Ви дава оценка на общия брой калории, които изгаряте всеки ден.

- Изчислете собствения си BMR. Характерното отношение на Харис-Бенедикт често се използва за оценка на базовата метаболитна скорост.

Как да промените основния си метаболитен процент

Комбинацията от фактори определя основния ви метаболитен процент. Генетични фактори, възраст, пол и състав на тялото играят роля. Няма много какво да направите, за да контролирате генетиката, възрастта или пола. Но можете да промените композицията на тялото си, за да увеличите метаболизма .

Как да промените BMR? Изградете мускулите! Дори когато тялото ви е в покой, чистата мускулна маса ще изгори повече калории, отколкото мазнини. И вие дори не трябва да бъдете бодибилдър, за да видите ползи.

Няколко проучвания са показали, че след само няколко седмици на тренировка за резистентност може да видите 7-8% увеличение на скоростта на покой в ​​метаболизма.

Как да използвате BMR за отслабване

Сега, когато разбирате, че BMR можете да използвате номера, за да отслабнете . Вашият основен метаболитен процент, комбиниран с два други фактора, може да ви даде представа за общия брой калории, които изгаряте всеки ден.

Общо калории се изгарят всеки ден

Ако можете да изгорите повече калории, отколкото можете да ядете, ще създадете калориен дефицит. Калориен дефицит от 500-1000 калории на ден трябва да доведе до загуба на тегло от 1-2 килограма на седмица.

> Източници:

> Strasser B, Schobersberger W. Доказателство за обучение по съпротива като терапевтична терапия при затлъстяване. Journal of Obesity . 2011; 2011: 482 564.