Фитохимични съединения в растенията

Фитохимикалите са естествено срещащи се химични вещества, произвеждани от растенията. Някои фитохимикали дават на растенията красивите си цветове, като блуса в боровинките и червеното в малините и другите фитохимикали дават на растенията отличителен аромат. Тези фитохимикали помагат на растенията, като привличат насекоми и други същества, които опрашват растенията или разпространяват семената.

Фитохимикалите са биологично активни и могат да повлияят на вашето здраве, когато ядете растенията, които съдържат съединенията. Изследванията показват, че е възможно различните фитохимикали да предпазват от рак или да забавят растежа на рака, да намалят възпалението и да регулират хормоните.

Повечето проучвания са предварителни изследвания на лабораторни животни или на клетки и тъкани. За да научат изследователите дали фитохимикалите имат реални ползи за здравето, те трябва да бъдат тествани при хора. Отнема години, за да се получи такава информация и понякога фитохимикалите не се измерват.

Фитохимикалите често се извличат от растенията, преработват се и се продават като хранителни добавки. Обикновено те се считат за безопасни, но няма много регулиране по отношение на дозите им или дори ефективността им, така че е важно да говорите с вашия доставчик на здравни грижи, преди да приемате тези добавки, особено ако имате някакви здравословни проблеми.

Фитохимикали във вашата диета

Има много различни фитохимикали във всички растителни храни, които ядете, а някои източници ги смятат за хранителни вещества. Въпреки това, за разлика от витамините и минералите, те не се считат за основни хранителни вещества и няма установени хранителни референтни количества.

Плодове, зеленчуци, ядки, семена, цели зърна и бобови растения са най-добрите източници на фитохимикали.

Въпреки че има достатъчно доказателства, че храненето на диета, богата на растителни храни, е от полза за вашето здраве, изследванията не обясняват колко голяма част от тази полза се дължи на фитохимикалите. Ползата може да се дължи на хранителните вещества или фибрите. Възможно е също хората, които ядат повече растителни храни, да са по-активни и по-склонни да поддържат здравословно тегло.

Видове

Има няколко групи от фитохимикали, базирани на тяхната химия. Някои от най-известните фитохимикали включват каротеноиди, които включват алфа-каротин, бета-каротин, лутеин , ликопен и зеаксантин . Всички тези фитохимикали могат да се превърнат във витамин А в тялото ви, но в по-голямата си част растителният витамин А идва от бета-каротин.

Други фитохимикали включват съединения, които може да сте прочели, например:

Фибрите също могат да бъдат класифицирани като фитохимикални, защото се срещат само в растенията, но понякога се класифицират като въглехидрати. Съществуват редица хранителни влакна, включително целулоза, бета-глюкан, хемицелулоза, пектин, смола, инулин, олигофруктоза и устойчиво нишесте.

Храненето на диета с високо съдържание на фибри ще помогне да поддържате нивата на холестерола под контрол и да подобрите функциите на храносмилателната система.

Яденето на храна с високо съдържание на фибри може да забави скока на кръвната захар, който може да възникне, когато ядете голямо количество захар или нишесте.

Източници:

Държавен университет в Орегон Линус Полинг Институт Микронутриентски информационен център. - Оптични.

Държавен университет в Орегон Линус Полинг Институт Микронутриентски информационен център. - Флавоноиди.

Държавен университет в Орегон Линус Полинг Институт Микронутриентски информационен център. - Фитохимикали.

> Williamson G, Holst B. "Стойност на приема на диетични референтни стойности за диетични полифеноли: отиваме ли в правилната посока?" Br J Nutr. 2008 Jun; 99 Suppl > 3: S55-8. >