5 Суперхрани, които всъщност не са супер

Суперхраните са свободно дефинирани като храни, които имат някаква полза за здравето извън тяхното хранително съдържание, за предпочитане подкрепени от науката и научните изследвания.

Няколко храни имат достатъчно изследвания, за да се ползват от здравни претенции. Например, овеселите се считат за суперхрана, защото имат добър хранителен профил и съдържат фибри, наречени бета-глюкан, за които е доказано, че намаляват нивата на холестерола, ако са повишени.

Екстра девственото зехтин е добре познато суперхрана, защото може да подобри и нивата на холестерола.

За съжаление, няма правна или официална дефиниция за "суперхрана" и тъй като идеята за супер храна е толкова привлекателна, не е толкова необичайно храната да се нарече суперхрана, когато наистина не е (или поне , не е толкова супер, колкото си мислите, че е). Ето един поглед към пет суперхрани, които не са всичко това супер.

Кокосово масло

Твърдението

Кокосово масло е изтъквано, че има всички видове ползи за здравето, дължащи се на средно верижни наситени мастни киселини. Обичайните претенции включват защита срещу болестта на Алцхаймер и сърдечно-съдовите заболявания.

Истината

Макар и популярно, кокосовото масло не издържа на хипнозата си. Научните изследвания не подкрепят повечето твърдения. Всъщност консумиращото кокосово масло може да повиши общия холестерол, така че няма основателна причина да го консумирате на мястото на други наситени мазнини.

Маслиновото масло , което е високо в мононенаситените мазнини, все още е най-добрият избор.

Бадемово мляко

Твърдението

Бадемовото мляко осигурява същите ползи като цялото ядки.

Истината

Бадемите, както и другите ядки, са с високо съдържание на протеини, антиоксиданти, фибри и минерали. Бадемовото мляко е изработено от бланширани безцветни бадеми и много загуба на храна се губи по време на обработката.

Повечето марки търговско бадемово мляко съдържат калций и витамин D, така че това е добре. Но в крайна сметка, освен ако предпочитате вегетарианска диета, имате лактозна непоносимост или имате друга специфична здравословна причина за избора на бадемово мляко, наистина няма причина да смятате, че бадемовото мляко е по-добро за вас от ниско- или не- млечно мляко.

Пчелен мед

Твърдението

Медът може да помогне за лечение на сенна хрема и алергии. Това също е по-добър тип захар.

Истината

Установено е, че яденето на твърде много захар под каквато и да е форма не е добро за вашата диета. Това включва естествени източници като мед, кленов сироп, агаве или всякакъв вид естествен подсладител.

Рандомизираните проучвания не са открили твърденията за алергии и сенна хрема.

житняк

Твърдението

Основната активна съставка на wheatgrass е хлорофилът, който му дава яркозелен цвят. Пшеницата трева понякога се популяризира като имаща противоракова активност.

Истината

Изследванията са предварителни и няма проучвания при хора, които да показват, че консумацията на пшеница ще предотврати или подпомогне лечението на рака.

Морска сол

Твърдението

Морската сол има допълнителни ползи за здравето поради допълнителните минерали.

Истината

Солта е солта е сол. Това е половината натрий и половината хлорид. В действителност, морската сол е същата като редовната рафинирана сол и няма да променяте общия прием на минерали, като ядете морска сол.

Всъщност, ако ви е казано да ограничите натрий, трябва да ограничите и морската сол.

Екзотични суперхрани

Твърдението

Екзотичните плодове са по-питателни от типичните плодове, които виждате в хранителния магазин.

Истината

Goji плодове, Acai, mangosteen, както и други неизвестни superfruits и плодове често имат много хранителни вещества и антиоксиданти. Ако ги обичаш, по всякакъв начин им се наслаждавайте, но не ги правете да си отидете само защото мислите, че са по-здравословни.

Най-важното е, че ядете плодовете и зеленчуците си и типичните варианти във вашия магазин за хранителни стоки също се броят. Те осигуряват много ползи за здравето.

Когато смятате и допълнителните разходи за преработка и експедиране на екзотични плодове в Съединените щати и по-тежката цена за тях в магазина, те може би не си заслужават.

Словото от

Типичните цели храни, въпреки че са необичайни и понякога правят странни неща за тялото ви , са тези, които трябва да се съсредоточите върху храненето като част от балансирана диета. Не забравяйте, че няма нужда да се замисляте дали всяка закупена от вас храна е суперхрана или просто хранителна. Получете добра комбинация от цветни плодове и зеленчуци, ядки, семена, цели зърна (които не са преработени прекалено), бобови растения, източници на постно протеини като риба и морски дарове и млечни продукти без мазнини или с ниско съдържание на мазнини ) и ще получите всички хранителни вещества и ползи за здравето, от които се нуждаете.

> Източници:

> Бар-Села Г, Коен М, Бен-Ари Е, Епебаум Р. "Медицинската употреба на пшеница: Преглед на разликата между основните и клиничните приложения". Mini Rev Med Chem. 2015; 15 (12): 1002-10.

> Eyres L, Eyres MF, Chisholm A, Brown RC. "Консумацията на кокосово масло и сърдечносъдовите рискови фактори при хората". Nutr Rev. 2016 Apr; 74 (4): 267-80.

> Varteresian T, Lavretsky H. "Физически продукти и добавки за гериатрична депресия и когнитивни разстройства: оценка на изследванията". Curr Psychiatry Rep. 2014 Aug; 16 (8): 456.