Диетични мазнини: определение и примери

Научете как да намерите и включите здравословна мазнина във вашата диета

Диетичната мазнина се консумира в храната, която ядете. Мазнините са основен източник на енергия в диетата, като осигуряват девет калории на грам, повече от два пъти повече, отколкото въглехидратите или протеините . Диетичната мазнина е различна от телесните мазнини, които се съхраняват в тялото ви. Поради високото съдържание на калории, шансът да стане наднормено тегло или със затлъстяване се увеличава с висок прием на хранителни мазнини.

Дефиниране на хранителните мазнини

Определението за мазнини (диетични) е различно от определението за телесна мазнина. Телесните мазнини са излишната енергия, която се съхранява, за да осигури на тялото ви гориво във време на глад. Мазнините в тялото също осигуряват защита на органите и изолацията. Телесните мазнини също се наричат ​​мастна тъкан и могат да се съхраняват като подкожна мастна тъкан (под кожата) или висцерална мазнина (около органите).

Най-лесният дефицит на мазнини в храната е просто мазнина, която ядете. Има много мазнини в много от храните, които ядете, дори ако храната не изглежда мазна или нездравословна. Диетичната мазнина може да допринесе за телесните мазнини, ако ядете твърде много от нея. Но диетичната мазнина също така осигурява важни функции в тялото ви, ако ядете правилния вид.

Различни видове мазнини: Определения

Има различни видове мазнини, които консумирате във вашата диета. Някои видове мазнини са по-здрави от други.

Къде отива диетичната мазнина?

Диетичната мазнина, която консумирате, се изгаря от тялото ви като гориво или се съхранява в тялото като мастна тъкан. Някои мазнини също се съдържат в плазмата и други клетки. Мастната тъкан помага за изолирането на тялото и осигурява подкрепа и укрепване на органите.

Dieters може да се изкуши да избегне хранителната мазнина, защото е по-висока в калории, отколкото въглехидратите или протеините.

Мазнината осигурява 9 калории на грам, докато въглехидратите и протеините осигуряват само 4 калории на грам. Но яденето на хранителни мазнини в умереност е важно за доброто здраве.

Много специалисти препоръчват вашата диета да не съдържа повече от 30% от общите калории от мазнини. Така че, в зависимост от ежедневния прием на калории, дневните ви мазнини ще варират.

USDA препоръчва да не консумирате повече от 10% от дневните си калории от наситени мазнини и да избягвате транс мазнините.

Както можете да видите от тези различни дефиниции на мазнини, има някои видове мазнини, които са добри за вас. Само не забравяйте да ядете всички мазнини умерено, за да поддържате калориен баланс и да достигнете здравословно тегло.