Вземете Fit за боулинг чрез Тегло обучение

Тегло обучение може да ви даде предимство в играта си боулинг

Цялостните програми за обучение за индивидуални спортове често са "периодизирани", за да се осигури прогресивна и свързана с времето програма за обучение; т.е. те се разделят на три или четири фази през годината, като всяка фаза се концентрира върху определено фитнес развитие.

За професионални спортове, които използват тежести в обучението си - което е най-много спортен в наши дни - всяка фаза има различни цели и всяка последователна фаза се основава на предишната.

Боулингът не е непременно сезонен спорт, защото може да се играе през цялата година, на закрито. Въпреки това, състезанията може да са сезонни и може да искате да достигнете връх в конкурентно време. (Тази статия е за боулинг на закрито, а не за кофи за трева.)

Може да изглежда малко необичайно да се смята, че боулингът може да се възползва от програма за обучение по тегло, като се има предвид, че боулингът не се счита за сила или мощен спорт - поне не в сравнение с футбола или баскетбола . Не е така; всеки спорт, който изисква баланс, сила на горната част на тялото и ядрото на контрола, може да се възползва от програма за сила и кондициониране.

Боулингът напълно отговаря на тези изисквания. Ако трябва да следвате сезонен подход към боулинг, вашата програма за тренировки за теглото може да изглежда като тази по-долу.

Ако това не важи, трябва да достигнете стандарта за сезона, посочен в номер три и да поддържате това ниво на обучение и годност.

Как периодичните програми работят

Ранен предсезон

Играчите се готвят за сезона и започват да се натрупват след почивката. Акцентът е върху изграждането на функционална сила и на мускулна маса (хипертрофия).

Късен предсезон

Играчите работят до началото на сезона. Акцентът е върху изграждането на максимална мощност .

В началото на сезона

Конкуренция или редовно развлекателно боулинг е в ход, а вие очаквате да сте в пиково състояние.

Поддържането на силата и силата се подчертава.

Затворен сезон

Време е да се отпуснете за известно време, но трябва да останете активни, ако искате да получите летящ старт за следващата година. Акцентът е върху почивката и възстановяването с поддържане на леката активност: кръстосано обучение, лека работа в салона. Прекъсването от сериозно тренировъчно обучение често е от полза. Тъй като предсезонните подходи, може да се възобнови по-редовната работа в салона.

Основен подход на програмата за обучение за тежести по боулинг

Проектирах еднофазова програма за боулинг. Той се съсредоточава върху изграждането на основна сила и мускули. Това трябва да отговаря на повечето боулисти. Ако играете целогодишно, можете да продължите с тази тренировка като основна програма. Ако отнемете почивка повече от месец, започнете отново с постепенно натрупване.

Помислете за представената тук програма, която е най-подходяща за начинаещи без история на тренировки за тегло. По-усъвършенстваните програми винаги са специфични за актуалната фитнес, цели и достъп до ресурси и треньори.

Ако сте начинаещи за тренировка, обмислете принципи и практики с начинаещи ресурси .

Винаги се загрявайте и охлаждайте преди и след тренировка. Медицинският клирънс за упражнения винаги е добра идея в началото на сезона.

Сега, да започнем.

Основна сила и мускулна програма

В тази тренировка ще изградите сила и мускули. Акцентът е върху повдигане на умерено тежки тежести, за да се тренира нервната система във връзка с мускулните влакна, за да се движат по-големи товари.

В тази фаза на основаването, изграждането на мускулите също ще ви служи добре за развитие на силата.

Направете не повече от три сесии на седмица.

Упражнения

Посочва забележка