Какви спортисти трябва да знаят за тренировките за експлозивна енергия

Как безопасно да изграждате сила и сила с упражнения с експлозивна енергия

Експлозивните моторни тренировки често се използват от спортисти, които трябва да генерират бърз взрив от максимални усилия, като например движенията, необходими във футбола, спортните игри и теренните спортове, спортните игри и дори колоезденето. Видовете упражнения, използвани за изграждането на тази бърза, експлозивна сила, са движения, които изискват максимална или почти максимална мощност от атлета в кратък период от време.

Експлозивните тренировки за тренировки са един от начините за увеличаване на мощността. Целта на тренировките за тренировки с взривни вещества е да се движат много бързо тежки тежести. Но за да стигнете до този момент безопасно, без да рискувате наранявания, е важно да започнете със светлинни тежести и бавно контролирани движения. Във въпрос на тренировка (няколко седмици), но теглото се вдига и скоростта, с която се вдига, ще се увеличи.

Експлозивните упражнения на тяхното крайно ниво често се наричат планометрични или балистични движения.

Експлозивно обучение за тренировки

Изследванията подкрепят идеята, че експлозивните (скорост и сила) упражнения изграждат атлетична мощ, но вършат по-добра работа, когато се комбинират с други видове обучение. Данните от кръстосаната и надлъжната информация показват, че за да се увеличи силата, мощта и скоростта на движение, комбинацията от тежко и леко експлозивно упражнение осигурява превъзходни резултати, отколкото самият стил на обучение.

Допълнителни данни показват, че за да се увеличи максимално мощността или скоростта на движение, първата фаза на обучение трябва да се съсредоточи върху увеличаване на максималната сила и изграждане на здрава основа, а втората фаза е посветена на мощността и скоростното обучение.

Една примерна програма за 12-седмична тренировъчна програма, предназначена да увеличи мощността и скоростта, може да има първите пет седмици, състоящи се предимно от тежки тренировки.

Следващите шест седмици ще се състоят от комбинация от тренировка за тренировки с тежка и висока мощност, а последната седмица ще бъде посветена на движения с висока мощност.

Експлозивни упражнения

Стандартните взривни упражнения използват големи движения на мускулите като клекове, енергийни почиствания, претеглени или ненатоварени вертикални скокове, тежки топки или дори спринт на хълма. По-малки мускулни упражнения като пейка или push-up могат да бъдат използвани за изграждане на енергия, но ще ограничат общите резултати до тези мускулни групи. Упражненията, които помагат за изграждането на енергия, включват:

Упражненията трябва да се използват, за да съответстват на вашите фитнес и спортни цели, така че имайте предвид принципа на специфичност на обучението . Вашият упражнения избор трябва да стимулира движението модели на вашия спорт.

Ако увеличите обучението си бавно с течение на времето и слушате тялото си за предупредителни признаци за нараняване, малко вероятно е това обучение да доведе до нараняване. Всъщност, някои данни сочат, че рискът от нараняване при много високоскоростни или мощни спортове може да бъде намален, като редовно се провеждат тренировки за тренировки с взривни вещества.

Най-долу в тренировъчното тренировъчно трениране

Експлозивните (сила плюс скорост) упражнения могат да подобрят физическите показатели при много бързи спортове и да намалят риска от нараняване на спортиста по време на дейности, които включват високи мощности с бързо ускорение, като например повечето ракетни и спортни спортове.

източник

Текущи коментари, Американския колеж по спортна медицина, Експлозивно упражнение, юли 1999 г., www.acsm.org.