Размер на мускулите срещу сила

Сила обучение, както и културизъм или изграждане на мускулите не винаги имат една и съща цел. Сила тренировки цели по същество на нервно-мускулната система, докато изграждането на мускулите (bodybuilding) има за цел да изгради по-големи мускули чрез модифициране на физиологията на мускулните клетки.

Въпреки че по-голямата мускулна маса и общата физическа големина могат да осигурят известно предимство на силата, подобряването на физиологичните системи е насочено в някои различни посоки.

По-долу ще видите как целите за ефективност и подходящите подходи за обучение се отнасят за всеки резултат - мускули или сила.

Как изграждането на мускулите и силата на тренировките се различават по ефектите върху мускулите

Мускулната сграда е насочена към хипертрофия на мускулната тъкан - мускулите, които получават общ размер. Някои от печалбите може да са в увеличаване на течностите в мускулните клетки (саркоплазмична хипертрофия), вместо да се правят повече нови мускулни влакна.

Сила обучение е насочена към увеличаване на функционалната способност на мускулите. Той цели нервно-мускулно развитие във връзка с развитието на мускулните влакна тип 11а. В допълнение, тренировката за силата се фокусира върху миофибриларните мускули (влакна от мускулни влакна) и тренировката на мускулите върху подобрението на саркоплазми (клетъчна цитоплазма), което не означава, че няма кръстосано развитие с фокус на тренировка.

Друг пример за такива разлики в целите за ефективност на човека може да се види при обучение за бързина или издръжливост.

Спринт обучение, например, набляга на бързи сътресения, тип 2 мускулни влакна, които развиват енергийните системи за изпълнение на експлозивна мощност, докато тренировката за издръжливост изгражда енергийни системи (митохондрии), които осигуряват енергия за по-дълги събития на издръжливост. Можете да тренирате по начин, който развива някоя от тези енергийни системи, въпреки че всеки от нас е повече или по-малко надарен с преобладаване на влакнест тип.

Насоки

Обучение за мускули / бодибилдинг

Културизмът използва протоколи за обучение, които подобряват размера на мускулите, като например тези,

Сила обучение

Можете да видите, че в тези насоки, базирани на тези, установени от Американския колеж по спортна медицина, че обучението е подобно за начинаещи до средно напреднали, развивайки основна сила и мускули.

Но напредналите треньори са склонни към повече повторения и по-ниски тежести за културизъм, по-високи тежести и по-малко повторения за силови тренировки.

За повечето спортисти за развлечение и фитнес инструктори подходящата комбинация от сила и обучение на мускулите ще бъде най-полезна. Все пак, ако трябва да се специализирате, си струва да знаете как да се отклоните в протоколите за тренировка, след като стигнете до междинно ниво на тренировка.

Независимо дали тренирате за сила или мускули или комбинация, трябва да сте ангажирани с подходящите упражнения и програмни протоколи, за да постигнете успех.

Източници:

Никълъс Стейтс, Брент Алвар, Тами К. Ееттох Тери Дж. Хуш, У. Бен Киблир, Уилям Дж. Крамер, Н. Травис Трипълт. Прогресивни модели в резистентното обучение за здрави възрастни. Медицина и наука в спорта и учението: март 2009 г., том 41, брой 3, стр. 687-708.