7 грешки, които хората правят, когато отиват без глутен

Разберете безгрижната диета, преди да започнете, или ще се натъкнете на проблеми

Оставянето на глутен е по-лесно от всякога - супермаркетите ясно означават продукти, които не съдържат глутен , ресторантите предлагат менюта без глутен и има все по-широка гама от храни без глутен, които можете да избирате.

Това е добрата новина, но има и лоши новини. По ирония на съдбата лекотата, с която можете да приемете безглутенова диета днес, означава тези, които отиват без глутен, защото са били диагностицирани с целиакия или чувствителността на глутен, която не е целилак, всъщност може да е по- податлива на грешки, , Причината? Това не е толкова просто, колкото изглежда, че яде без глутен.

В някои случаи тези диетични грешки могат да доведат до гаден глупак (което вероятно ще ви направи по-малко вероятно да направи същата грешка отново!). Но в най-лошия сценарий, непрекъснато правейки същите тези грешки, може да направи вашето тънко черво по-малко вероятно да излекува от увреждането на целиакия.

За да ви помогне да се движите отвъд безглутеновата диета и да се превърнете в уверена безглутенова диета практикуваща, ето редица от седемте най-често срещани грешки, които хората често правят, когато първо отидат без глутен. Ако можете да избегнете тези проблеми, добре ще сте на път към по-добро здраве.

1 - Започване на диета без глутен преди да си направите домашна работа

Марти Санс / Стоксън Юнайтед

Много е лесно да отрежете хляб и зърнени храни на зърнена основа и бисквити от вашата диета. Но има много повече за строга диета без глутен, отколкото просто да се избягва тези три храни (и други като тях)

Например знаехте ли, че много консервирани супи съдържат глутен? (Има някои добри, без глутен супа избор , но трябва да знаете къде да погледнете.) Знаете ли, че най-соев сос марки имат пшеница в тях? (Някои соеви сосове не съдържат глутен .) И знаехте ли, че по-голямата част от бирата се прави с ечемик, който е глутен ? (Да, има и безопасна бира .)

Неспазването на домашната си работа с храната без глутен е най-голямата грешка, която хората правят, когато им бъде предоставена диагноза за целиакия или чувствителността към глутен, която не е свързана с целиакия - и това е основна причина те да не се чувстват по-добре толкова бързо, колкото бих искал. За съжаление, правенето на големи грешки също може бързо да доведе до лошо залепване.

Не позволявайте това да бъдете - изучавайте как да отидете стриктно без глутен и уверете се, че разбирате многото места, които глутенът може да скрие.

2 - Неспособност да стигнем до скорост на етикетите на храните

Envision / Getty Images

Много хора започват безглутенова диета, като сканират етикетите на любимите си храни за "пшеница" или "глутен" и просто пропускат онези, които не успеят да сканират. Но за съжаление, това просто не е достатъчно добра стратегия за избягване на глутен в преработените храни, които ядете.

По закон производителите не трябва да изброяват всички съставки, съдържащи глутен (само тези, които съдържат пшеница, считана за най-добър алерген). Те също така не трябва да разкриват случаи, в които даден продукт не съдържа глутенсъдържащи съставки , а се произвежда по споделени линии или в общо съоръжение - ситуация, която прави кръстосаното замърсяване с глутен много по-вероятно.

И какво можете да направите? Вашият най-добър залог е да се придържате само към продукти, които са етикетирани без глутен или сертифицирани без глутен (още по-строг стандарт). Но ако решите да се отървете от безопасна зона на храни без глутен, ще трябва да ускорите имената на съставките, които означават глутен (има дълъг списък) и да научите рисковете от хранене "не -глутенови съставки " .

3 - Зареждане на нежелана храна без глутен

Гети изображения / susan.k.

Това е съблазнително, когато започвате диета без глутен, за да замените всички стари любими храни с новопостъпили любими, които все пак са нездравословни храни, но се случва да са безглутенова храна. Не се предавайте на изкушението.

Разбира се, това е лесно да намерите безглутенови бонбони , бисквити и всички форми на безглутенови закуски на рафтовете за хранителни стоки. Можете дори да намерите опции за бързо хранене без глутен . Но ако сте безглутенови, защото сте били диагностицирани с чувствителност към целиакия или чувствителността към глутен, не е налице проблем.

Всъщност, ако току-що сте диагностицирани с целиакия, може да сте малко недохранени, така че това ще е подходящо време за усъвършенстване на здравословни храни с тонове полезни хранителни вещества, да не намерите нова марка царевични чипове с безглутеново уплътнение върху опаковката.

Разбира се, можете да се насладите на някои безглутенови храни за закуска понякога (а някои от тях са и добри хранителни възможности). Но ако съсредоточите усилията си върху пребиваването без глутен и върху здравословното хранене, тялото ви ще ви благодари за това.

4 - Прекалено трудно за удобство храни

Rubberball / Майк Кемп / Гети изображения

Просто няма да се измъкнем от него: без глутен означава да готвите повече ... в някои случаи много повече.

Ако бяхте доста зависими от храната за готвене преди (пица на Домино, някой?), Може да сте за доста лош шок: Вие няма да можете просто да поръчате пица или китайски. (Пицита без глутен на Домино се приготвят в същите зони като редовните пици на компанията, поставяйки ги извън границите за тези с целиакия. Междувременно китайските ресторанти за храна имат свои собствени проблеми за тези, които се нуждаят от храна без глутен. )

Да, можете да намерите безглутенови замразени пици и други безглутенови замразени вечери (Udi's Gluten-Free, Saffron Road и Amy's Kitchen всички правят добри възможности). Но те са доста скъпи и не всички магазини ги складират.

Така че най-добре е да се подготвите да извадите вашите саксии и тигани, когато отидете без глутен ... готвенето от свежи, здравословни съставки е по-добре за вас (въпреки че, разбира се, е много повече работа от това, ,

5 - Няма достатъчно увереност в ресторантите

Герои изображения / Гети изображения

Приятно е да видите многобройните верижни ресторанти, които имат менюта без глутен, и да знаете, че много от местните заведения за хранене казват, че те могат да ви направят без глутен храна . Но не оставяйте охраната си надолу, тъй като често не е толкова лесно.

Тъй като безглутеновият диета е все по-популярен, много хора са започнали да ядат без глутен, които всъщност не трябва да го правят. И това не е необичайно да ги видите изискват храна без глутен в ресторант, но след това поръчате бира или глутен-торта за десерт. Това има неприятния ефект от дискредитирането на всеки, който се нуждае от храна без глутен за тяхното здраве.

И какво можете да направите? Е, ще трябва да подчертаете на вашия сървър (и потенциално на мениджър или готвач), че вашата храна трябва да бъде изключително без глутен или ще се разболеете. Подчертайте (разбира се, разбира се), че не правите това искане като избор на начин на живот - наистина имате нужда от това за вашето здраве. Това, надявам се, ще ги накара да вземат допълнителни предпазни мерки при хранене.

Между другото, същата логика се отнася за храната, направена от приятели и семейство - в повечето случаи просто не можете да им се доверите, за да направите безопасна храна (ето защо) и ще трябва да се обърнете ясно.

6 - Планиране на "Ден на измама" (или излишни шансове)

Робърт Дали / Гети изображения

Ако вие и Вашият лекар сте проследили вашите здравословни проблеми на чувствителност към целиакия или чувствителността към нелечилия глутен, всъщност сте щастлив: Не се нуждаете от скъпи лекарства или процедури, тъй като в повечето случаи Вашето състояние е напълно лечимо чрез диета.

От само себе си се разбира, че не трябва да изневерявате на диета без глутен, тъй като измамата може да ви изложи на някои важни здравни проблеми.

Но тези рискове не спират много хора да изневеряват: Едно проучване установи, че една четвърт от хората, диагностицирани с целиакия, не се придържат към диетата достатъчно добре, за да предотвратят възможни усложнения.

Не позволявайте на това да бъдете - измамата на диетата може да доведе до усложнения, които варират от недостиг на витамини до рак. С толкова много вкусни храни без глутен на пазара в наши дни, няма реална причина да залагате на здравето си.

7 - Вярвайки, че диета без глутен ще реши всичките ви здравословни проблеми

Гети изображения / Дебора Харисън

Ако имате чувствителност към целиакия или чувствителност, която не е свързана с целиациев глутен, трябва да очаквате да се чувствате много по-добре, след като отидете без глутен - вашето храносмилане трябва да се подобри, може да забележите, че някои главоболия намаляват и най-вероятно ще имате повече енергия.

Но безглутеното хранене не е чудесен работник - не очаквайте, че той ще реши всичките ви съществуващи здравословни проблеми. Например, въпреки че някои хора губят теглото си без глутен, не всеки прави много, а много хора наистина печелят тегло.

Също така, не подозирайте, че всеки нов здравословен проблем, който развивате, е само симптом на целулиа или чувствителност към глутен. Разбира се, глутенът е въвлечен във всичко, от храносмилателни проблеми до неврологични проблеми, така че е лесно да се мисли, че всичко е свързано. Лесно, но не и най-добрата идея.

Всяка болка в стомаха не означава, че сте били залепени (това може да е стомашен грип или хранително отравяне). И ако имате постоянен проблем - например стомашна болка, диария или главоболие - въпреки внимателно безглутенова диета, трябва абсолютно да се консултирате с Вашия лекар, за да получите допълнителни тестове, за да сте сигурни, че нищо друго не е наред.

> Източници:

> Villafuerte-Galvez J et al. Фактори, които водят до дългосрочно придържане към диета без глутен при възрастни пациенти с общо заболяване. Хранителна фармакология и терапевтика. 2015 Sep; 42 (6): 753-60.