Сертифицирани продукти без глутен

Какво означава Сертификация без глутен за потребителите?

Производителите, които се грижат за нарастващия безглутенов потребителски пазар, все повече се стремят да получат безглутенова сертификация за своите продукти. Това удостоверяване може да даде печат на одобрение, който някои потребители искат при избора на храна без глутен.

Три организации - Световната организация за сертифициране на глутеновата нетолерантност (GFCO), Асоциацията за подкрепа на сърдечно-съдовата система (CSA) и Алерген Контролна група / канадска асоциация по келтиак - в момента сертифицират продуктите и компаниите като безглутенови.

Програми за сертифициране без глутен

Трите програми имат различни стандарти и тест за различните нива на следи от глутен в храните и съоръженията, които сертифицират.

Службата за сертифициране без глутен (GFCO), например, тества храни, за да се увери, че съдържат по-малко от 20 части на милион (ppm) глутен. Изпълнителният директор на Групата за нетърпимост към глутена Синтия Купър съобщава, че повечето продукти тестват по-ниско от това, а някои от тях нямат открит глутен в тях.

Групата за контрол на алергена и канадската асоциация за целяк асоциират и храни до 20 части на милион. Тази програма, известна като Програма за сертифициране без глутен или GFCP, се одобрява в Съединените щати от Beyond Celiac (известна преди като Националната фондация за повишаване на чувствителността към клетките).

Асоциацията за подпомагане на човечеството (по-рано Асоциацията "Celiac Sprue Association") изисква храните да имат по-малко от 5ppm, по-строг стандарт (с по-малко глутен е по-добре) и изисква храната да не съдържа овес (дори овес без глутен ) ,

За сравнение, правилата за етикетиране на етикетите, съдържащи се в етикетите на САЩ, не изискват храни, съдържащи по-малко от 20ppm глутен.

Програмите изискват инспекции, прегледи на съставките

Производителите трябва да изчистят различни други препятствия преди да получат одобрението на програмата. Това е мястото, където безглутеновият сертификат надхвърля законовите изисквания на FDA за нещо, което носи означение "без глутен".

Например, GFCO изисква годишно сертифициране, процес, който включва преглед на съставките, изпитване на продукта и инспекция на растенията. Междувременно CSA извършва инспекции на съоръженията и изпитвания на продукти, а също така преглежда опаковките на продуктите, за да се увери, че не съдържа глутенови съставки и компоненти.

Програмата GFCO изисква прегледи на продукти, инспекции на място, тестване и текущи дейности по спазване на изискванията, включително случайно тестване.

След като даден производител получи сертификат, програмите позволяват на въпросните продукти да покажат одобрение.

Прилагането и получаването на сертификат за без глутен от една от организациите може да струва на производителя значителни пари, тъй като те обикновено се таксуват за одитите, проверките на съоръженията и необходимите тестове. Следователно, компаниите, които търсят това сертифициране, са склонни да бъдат напълно ангажирани да обслужват пазара без глутен.

Доверяване на сертифицирани храни без глутен

Ако една храна носи етикет "Сертифициран глутен-свободен" върху етикета си, означава ли това, че хората с целяка и чувствителността към глутен не могат да я ядат безопасно?

Като цяло, да. Ако производителят е изпитал неприятности (и разходи), че продуктите му са сертифицирани без глутен, много вероятно е (въпреки че не е сигурно), че производителят ще се придържа стриктно към стандартите, които не съдържат глутен, след като инспекторите са се прибрали вкъщи.

В действителност, няколко от производителите, които преминават през процеса и получават сертифициране, са по-малки организации, които се грижат специално за тези, които не могат да ядат глутен. Много от собствениците на тези компании са келци или имат хора с чувствителност към целиаци или глутен в техните семейства и поради това са изключително мотивирани да осигуряват безопасна храна.

Въпреки това, безглутеновият сертификат не ви гарантира абсолютно безопасна храна. Обратно, продуктите, които не са сертифицирани с глутен, могат да бъдат също толкова ниски в глутен, колкото и сертифицираните продукти.

Какво означава това за вас?

Програмите имат различни стандарти, така че ако сте лесно слепени дори и от храни, етикетирани без глутен, може да искате да помислите за залепване с продукти, които показват печата на Recognition на асоциацията на Celiac Sprue.

От тези продукти се изисква да съдържат по-малко от 5 милионни части глутен. Също така трябва да потърсите продукти, произведени в специални съоръжения без глутен (сертифицирането не гарантира специално предназначение за глутен, въпреки че много компании, сертифицирани от трите групи, имат съоръжения без глутен).

Изкупуването на сертифицирани продукти без глутен увеличава шансовете ви да избегнете известна реакция, особено ако сте чувствителни към изключително ниски нива на глутен. Разбира се, това не гарантира, че няма да имате реакция - малко производители тестват за глутен под 5 части на милион, въпреки че някои хора могат да реагират на по-малко от това.

На практика трябва да използвате сертифицирането като насока - друг инструмент, чрез който можете да оценявате потенциални нови продукти. Но в крайна сметка винаги използвайте реакцията на собствения си организъм към продукта, като окончателна присъда за нещо ново.