Избягване на кръстосано замърсяване с глутен

Избягвайте експозицията у дома, ресторантите и магазините за хранителни стоки

За хората, които започват безглутенова диета, това често идва като изненада за това колко малко глутен всъщност има, за да ви накара да се разболеете и къде може да се скрие този глутен.

Кръстосано замърсяване с глутен може да се случи по време на всеки етап от приготвянето на храната. Това може да се случи в собствената кухня, в ресторантите или дори в пакетирани храни, ясно обозначени като "без глутен".

За щастие съществуват лесни начини да се предпазите от това и да сведете до минимум експозицията си на кръстосано заразяване с глутен.

Поддържайте кухня без глутен

Започването на диета без глутен изисква повече от просто рецепти. Често ще трябва да предпазите вашата кухня от случайно излагане. Това може да е трудна перспектива, ако има други членове на семейството или съквартиранти.

Ако живеете с други хора, може да се наложи да настроите "безопасна зона", за да се гарантира, че съдовете, уредите и дори хладилното пространство не се замърсяват. Сред основните съображения:

Изберете ресторанти мъдро

Много ресторанти правят прилична работа за производство на безглутенови ястия за клиенти с чувствителност към целиакия и чувствителност към глутен.

Но в по-голямата част от случаите те приготвят тези храни в една и съща кухня и със същите съдове като всичко останало.

Ако сте особено чувствителни към глутен, може да се наложи да решите дали е по-безопасно да ядете у дома си или да обядвате. Простият факт е, че има няколко 100 процента ресторанти без глутен извън големите градове. Ако нямате такъв във вашия район, може да се наложи да се обърнете към готвача или ръководителя на кухнята на ресторантите, подходящи за глутена, в района ви преди вашето посещение. Двете основни неща, които бихте искали да знаете, са:

Въз основа на отговорите на човека обикновено можете да получите доста добра представа как наистина е кухнята, която е "приятелска с глутен".

Обикновено верижните ресторанти обикновено се представят по-добре от независимите, доколкото имат по-структурирани системи за обучение и протоколи.

Не се доверявайте на етикетите

За по-добро или по-лошо, храни без глутен са станали голям бизнес. От една страна, тя ви предлага много по-голям избор като човек с непоносимост към глутен. От друга страна, храни, обозначени като "без глутен", понякога имат следи от глутен в тях.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) определя "без глутен" като имащ по-малко от 20 части на милион (ppm) глутен. Решението се основаваше отчасти на изследвания, които показаха, че това количество глутен е поносимо в повечето, но не всички, хора, живеещи с целиакия.

Важно е да се разбере, че етикетирането на храната без глутен е изцяло доброволно. И докато FDA казва, че повечето безглутенови производители спазват насоките, има някои, които не го правят.

В резултат на това много хора ще разчитат на марката на компанията, за да насочват покупките си; това обикновено е доста добър начин да отида.

Като цяло компаниите, които са съсредоточени и са посветени на производството на храни без глутен, са по-малко склонни да оставят клиентите си надолу.

За разлика от тях, други могат да предложат продуктова линия без глутен. В повечето случаи това би означавало, че кухнята работи в рамките на определени стандарти, за да се предотврати случайно кръстосано замърсяване. Ако не сте сигурни в това и сте изправени пред нов продукт, отделете време да прочетете етикета на съставките.

Докато дружествата не са задължени от FDA да съветват обществеността, ако съществува риск от кръстосано замърсяване на глутена, те трябва да го направят за осемте най-добри хранителни алергени (мляко, яйца, фъстъци, ядки, пшеница, соя , риба, ракообразни и черупчести мекотели).

Простото правило е следното: ако не сте сигурни в продукта без глутен и етикетът предупреждава за възможно кръстосано замърсяване от всякакъв вид, може да искате да търсите другаде.

> Източници:

> McIntosh, J .; Flanagan, A .; Madden, М. et al. "Уведомяване за състоянието на целиакия и състоянието на глутен в" безглутенова "храна, получена при поискване в заведения за хранене в Ирландия." Int J Food Sci Tech. 2011; 46 (8): 1569-1574.

> Американската администрация по храните и лекарствата. (2013) Ръководство за етикетиране на храни: Ръководство за индустрията. Cedar Park, Мериленд: Служба за хранене, етикетиране и хранителни добавки: HFS-800.