Можете ли да ядете храни без глутен, когато не съдържате глутен?

Какво трябва да потърсите на етикета

Трябва ли хората с чувствителност към целиакия или чувствителност към глутен да не консумират храни без глутенови съставки, които не са специално обозначени като "без глутен"?

За съжаление не. В много случаи не е безопасно да се ядат тези храни, защото те не са наистина без глутен.

Какъв е стандартът за етикетиране на продуктите "без глутен"?

Някои бързи истории: В САЩ правният стандарт за "без глутен" е "по-малко от 20 части на милион глутен". Всяка храна, която е означена като "без глутен", трябва да съдържа по-малко глутен от това и проучванията показват, че производителите са много внимателни с този стандарт - в едно скорошно проучване само около 1% от храни, обозначени като "без глутен", съдържат твърде много глутен ,

От производителите обаче не се изисква да етикетират храни "без глутен", ако не искат да го направят. Когато една храна изглежда не съдържа глутенови съставки, но въпреки това не носи етикет "без глутен", това обикновено означава, че производителят смята, че съществува риск от кръстосано замърсяване от глутен или от използваните съставки, или от самия производствен процес ,

Изследването, публикувано в научното списание Food Chemistry , носи това. Изследователите провериха 186 храни без глутенови съставки, които не бяха означени като "без глутен", и установиха, че почти 20% от тях са имали нива на глутен над законовото ниво. Общо 10% имат нива на глутен над 100 части на милион .

Това е достатъчно, за да доведе до мамут залепване, дори ако не сте особено чувствителни към следи глутен.

Много от храните, които не са успели с теста за глутен, съдържат овес ( без овес без глутен , обикновен овес) като изброена съставка, така че трябва да бъдете особено предпазливи от тези.

Той също така помага да се внимава за "може да съдържа пшеница" на етикета, тъй като много от тези продукти съдържат пшеница на нива над 20 части на милион глутен, според проучването.

Какво трябва да направя за това?

Лесният отговор е: Избягвайте хранителни продукти, които не са специално обозначени като "без глутен". Това е, което правя самият аз и призовавам другите, особено тези, които са нови за безглутенова диета, да правят.

При все това признавам, че това ще ограничи до известна степен диетата ви, дори и с доста бързото и широко разпространение на храни без глутен. Много хора имат любима храна (или по-вероятно повече от една) от дните, преди да са отишли ​​без глутен, и те искат да я запазят в живота си.

Някои производители - по-специално, Kraft Foods Group Inc. и ConAgra Foods Inc. (компанията-майка за такива марки като Healthy Choice и Chef Boyardee) - казват, че ще маркират конкретно всички глутенови съставки в своите продукти. Въз основа на това много хора в общността без глутен казват, че е безопасно да консумират продукти от тези марки и други, стига да не са изброени глутенови съставки.

Изследването от Хранителната химия , плюс анекдотичните разкази на хора с чувствителност към целиакия и глутен, показват, че това не е задължително.

Трябва ли да го рискувате? От теб зависи. Ако го направите, може да искате да имате предвид тези продукти, ако страдате от мистериозно залепване и не знаете какво да обвинявате.

> Източник:

> Sharma GM et al. Откриване на глутен в храни, налични в САЩ - проучване на пазара. Хранителна химия. 2015 Feb 15; 169: 120-6.