Какво е хранителна кома?

Научете причините и превантивните съвети за постпрандиалната сънливост

Храната кома или постпрандиалното сънливост е състояние, което може да се появи след хранене на голямо хранене. Обикновено се описва като усещане за екстремна умора или летаргия, която може да продължи няколко часа. Има няколко различни теории за причините за кома на храната и какво можете да направите, за да предотвратите появата на това състояние.

Какво е хранителна кома?

Всички сме имали познатото чувство след голямото хранене.

След като изстържете последната хрупкава храна в устата си, удряте дивана, се приберете, хванете устройството за дистанционно управление и прекарвате останалата част от следобедното или вечерното легло в полу-вегетативно състояние - не можете да направите много повече, отколкото да промените канала телевизията. Чували сте, че това се нарича "хранителна кома", но е кома за храна нещо истинско?

Да. "Кома на храната", известен също като постпрандиална сънливост или постпрандиална сънливост, е истинско състояние, което се изследва от реални учени. Докато причината за застой след хранене е за дебати, няма объркване за симптомите: мързеливо и тежко, обикновено съпроводено с подуване и усещане за стягане в корема.

Какво причинява хранителна кома?

Има различни теории за причините за постпрандиалната сънливост. Изследователите са проучили състоянието от години, но не са непременно съгласни с причината. Това са някои от популярните теории.

Начини за предотвратяване на хранителна кома

Ако искате да избягвате кацането на кушетката часове след следващото ви приятно хранене, има няколко насоки, които можете да следвате. Повечето включват използването на основния здрав разум.

Словото от

Храненето на много мазна храна обикновено не е умна идея. Ние обичаме да насърчаваме умереността, но също така знаем колко лесно е да се отдадете на специални поводи като благодарността или специален рожден ден.

Всички сме били там. Докато хранителната кома не е удобна, не е вероятно да се причинява вреда на случаен епизод на постпрандиалното сънливост. Всъщност, това може да ни напомня да използваме по-умни хранителни навици при следващото хранене. Така почивайте след голямото си хранене, ако имате нужда, но след това не забравяйте да използвате умерени хранителни практики през повечето време, за да поддържате тялото си здраво, активно и бдително.

> Източници:

> Анита С Уелс, Н. С. Ч., К. Увнс-Моберг, П. Алстер. Влияние на мазнините и въглехидратите върху постпрандиалното сънливост, настроение и хормони. Физиология и поведение . Май 1997 г.

> Браунинг КН, Travagli RA. Централна нервна система за контрол на стомашно-чревния мотилитет и секреция и модулация на стомашно-чревните функции. Пълна физиология . 2014; 4 (4): 1339-1368.

> Кимбърли А. Базар, А. Джон Юн, Патрик Й. Лий. Отстраняване на мита: неврохормоналната и вагалната модулация на центровете за сън, а не преразпределението на кръвния поток, може да доведе до постпрандиална сънливост. Медицински хипотези . Том 63, брой 5, 2004, страници 778-782.

> Санг Уо Ким, Баун в Лий. Метаболитното състояние, неврохормоните и вагалната стимулация, не повишават серотонина, оркестрират постпрандиалната сънливост. Биологични хипотези. Том 2, брой 6, 2009, страници 422-427.

> BY Silber, JAJ Schmitt Ефекти на зареждането с триптофан върху човешкото познание, настроението и съня. Neuroscience & Biobehavioral Reviews. Февруари 2010 г.