Трябва ли да ядете без глутен храна от споделено съоръжение или оборудване?

Някои могат да съдържат малки количества глутен

Ако следвате диета без глутен, защото имате чувствителност към цьолиакия или не-целулиатен глутен, може да се наложи да внимавате с яденето на храни, направени в същото съоръжение като храни, съдържащи пшеница или съдържащи глутен храни, на същото оборудване или храни, които казват "може да съдържа следи от пшеница".

Въпреки че някои от тези храни могат да се квалифицират законно като "без глутен", те все още могат да съдържат малки количества глутен ...

потенциално достатъчно, за да ви разболеят. Законите за етикетирането на храните в Съединените щати са трудни и в крайна сметка оставят на потребителя да реши дали иска да поеме риска. Ето още информация, която да ви помогне да решите дали това е риск, който трябва да предприемете.

Оповестяване на етикета на глутен доброволно

По закон производителите на храни трябва да разкриват дали даден продукт съдържа пшеница. От тях обаче не се изисква да ви кажат дали има продукт, съдържащ глутен, нито дали те са задължени да разкриват дали този продукт е направен в същото съоръжение или на същото оборудване като продуктите, съдържащи пшеница или съдържащи глутен (вж. Закони за етикетиране на храните и глутен за повече информация).

Освен това, без пшеница не означава липса на глутен , тъй като храни без пшеница могат да включват глутенови протеини от ечемик и / или ръж (най-често ечемик).

Като учтивост към алергичните потребители, много компании правят изявления на етикетите си, в които се казва, че една храна е "направена в същото съоръжение като храни, съдържащи пшеница", "направени на съвместно оборудване с храни съдържащи пшеница" или "може да съдържат следи от пшеница "(което обикновено означава, че храната се прави на споделено оборудване).

В САЩ е по-рядко, но не и нечувано, да се намират такива изявления относно глутена в храните (правилата за етикетиране на храните в Канада и в други страни се различават).

Ето защо, докато присъствието на едно от тези твърдения на етикет показва необходимостта от предпазливост, липсата на такова изявление не означава, че сте без дома и можете да консумирате безнаказано храната.

Най-общо казано, храни, направени в съвместно съоръжение, вероятно ще бъдат по-малко рискови, отколкото храни, направени на споделено оборудване (или тези, които посочват "може да съдържат следи от пшеница").

С общо оборудване повечето производители ще почистват оборудването си между различни продукти, особено ако се придвижват от продукт с алерген (т.е. пшеница) към продукт, който не съдържа алергена. Протоколите за почистване се различават от производителя до производителя, а някои полагат много грижи при този процес на почистване. Оборудването за преработка на храни обаче е трудно за почистване, освен ако производителят не го демонтира напълно между пистите (и може да приемете, че повечето производители няма да го направят).

Слово от

Може да сте в състояние да консумирате някои или повечето от тези продукти без реакция или евентуално само с малка реакция (вижте: Една реална реакция към малки количества глутен?) За повече информация как реакциите се различават.

Всъщност някои хора с целиакия имат така наречената тихия целиакия, което означава, че те изобщо не реагират, дори когато ядат целия глутен, който искат.

Обаче повечето хора с болест на сърцето и чувствителността към глутен реагират, когато консумираме глутен (вж. Какво се случва, когато се напълниш?

). Някои откриват, че телата им са бунтовници, дори ако ядем храни, съдържащи по-малко от 20 части на милион глутен , дефиницията за "без глутен" (вижте: Колко глутен може да ми направи болен?).

Трябва ли да изядете продукт с обозначение за пшеница, направено на споделено оборудване / в същото съоръжение / може да съдържа следи от "?

Честно казано, вашето решение ще зависи от две неща: 1) Вашето ниво на чувствителност към следи от глутен и 2) вашето желание да останете без глутен колкото е възможно. В крайна сметка, продуктите с изявления "направени в споделено съоръжение" и "направени на споделено оборудване" може да се окажат безопасни добавки към вашата диета или те не биха могли - зависи от вас да направите това обаждане, вероятно въз основа на някакво експериментиране и реакцията на тялото ви.

> Източник:

> Отвъд целякия. Информационен лист за безопасност на храните.