Можете ли да ядете ечемик, ако сте без глутен?

Ечемикът е глутенно зърно, намиращо се в супи, бира и бонбони

Ечемикът е един от трите първични глутенови зърна . Следователно, в почти всички случаи храни, направени с ечемик, ще съдържат глутен протеин и хората, които следват безглутенова диета, ще трябва да ги избягват.

Това е казано, ще трябва да бъдете особено внимателни, когато се опитате да избегнете ечемика. Въпреки че законите за етикетирането на храните налагат на производителите на хранителни продукти да уточняват кога продуктът съдържа пшеница (основното глутеново зърно), те не изискват производителите да извикват ечемика като риск за алергени на етикетите на храните.

Ето защо има хранителни продукти, които съдържат достатъчно глутен, за да ви накарат да се разболеете, но няма да посочите "ечемик" на етикета. Етеричните съставки на ечемика могат да се скрият под голямо разнообразие от имена и ще трябва да се запознаете с тези имена, за да се отървете от ечемика в преработените храни.

Хордеин: Типът глутен в ечемика

Глутенови протеини, които причиняват проблеми при хора с чувство на цьолиакия и не-целулиатен глутен, се намират в зърната пшеница, ръж и ечемик, всички от които са тясно свързани.

Научното наименование на глутеновия протеин, открито специално в ечемика, е хордеин. Хордеин действително се среща в семената на растението, което познаваме като зърно.

По-голямата част от продуктите, които използват ечемик като съставка, използват тези зърна / семена, а не всяка друга част на растението (мислете за ечемичните перли, които често виждате в сърдечните зимни супи). Ето защо, почти всичко, направено с ечемик, съдържа глутен.

Това включва повечето бири (произведени от ферментирал ечемик), малцово мляко, малцови бонбони и други малцови продукти (малцът се произвежда от ечемичени зърна, които са покълнали и после изсушени), брашно от ечемик (използвано понякога при печене) и ечемичени перли намерени в супи).

Има някакви противоречия относно това дали ечемичната трева (младите стъбла на растението, които все още не са формирали зърнени зърна) съдържа глутен, а някои витамини имат етикет без глутен въпреки факта, че включват ечемичена трева.

Въпреки това, повечето експерти съветват да се използва изключително предпазливо, когато се обмисля дали да се консумират тези продукти.

Къде ще намерите ечемик?

Ечемикът е едно от най-старите култивирани зърнени култури и има интересна история на употребата: през вековете той е ферментирал, за да произведе медовина и бира, нарязан на брашно и дори използван като валута. В Европа през средните векове ечемикът е бил използван за приготвяне на хляб за по-ниските класове (пшеницата е запазена за богатите и по-добре свързани).

Днес повече от половината от целия ечемик, произвеждан в Съединените щати, се използва за хранене на животни, включително свине, едър рогат добитък и коне, според Националния съвет по хранителните напитки.

Ечемикът често се използва като подсладител в преработените храни - зърнени храни като царевични люспи и хрупкав ориз са добър пример за тази практика. В допълнение, многобройни бонбони - особено слани сортове ориз - съдържат ечемичен малц, а няколко барабанни и гранула тип барове включват самата зърно.

Купуваните от магазините супи често съдържат ечемик от ечемик-зеленчук и аромати на говеждо месо. В този случай, обаче, производителят вероятно ще подчертае ечемика на етикета, което ви позволява да го избегнете.

Имайте предвид, че много храни без глутен заменят пшеница и ечемик с ориз - вместо със зеленчукова ечемична супа, например, ще намерите зеленчукова супа от ориз.

Оризът винаги е без глутен , разбира се, но трябва да внимавате да ядете твърде много ориз, тъй като може да има високо съдържание на арсен и други тежки метали.

Ечемик върху етикетите на храните

За съжаление, законите за етикетиране на храните не изискват производителите да разкриват ечемик или ечемик, като например малц. Поради това производителите могат да "скрият" тези съставки, съдържащи глутен, под улиците като "естествени ароматизанти". Например, продуктите, които съдържат "пушилен ароматизант" често съдържат ечемик, тъй като повечето димни аромати използват ечемик като съставка.

Някои производители доброволно разкриват съставките на ечемика, като ги посочват като "естествени аромати (ечемичен малц)" на етикетите си.

Хранителните термини, които могат да означават ечемик, включват:

Карамел оцветяването често се прави от ечемичен малц, а естественият вкус на дим често се прави с ечемик.

Друга емисия на ечемика: Бира "отстранена с глутен"

Когато става въпрос за бира, производителите на бира без глутен са направили някои големи крачки през последните няколко години. В същото време, обаче, някои в общността без глутен наистина пропускат вкуса на "истинската" бира на базата на ечемик.

Това е довело до появата на бири, премахнати от глутен, които са произведени от ечемик и които след това използват ензим за разграждане на глутеновия протеин в ечемика. Тези бири вкусват като "истинска" бира, но могат да причинят по-малко реакция при тези с чувствителност към целиакия или глутен.

По-рядко реакцията е ключова: някои хора не съобщават за проблеми при пиенето на бирата на ечемик, отстранена от глутен, докато други се разболяват доста. Ще трябва да вземете своето решение дали да опитате бирата, премахнати от глутен или не .

За щастие има много бири без глутен , които не съдържат ечемик.

Словото от

Ечемикът не е толкова повсеместно в нашето храна, колкото пшеницата, но може да бъде по-трудно да се избягва, защото производителите на храни не са задължени да разкриват присъствието си. Ако обаче се придържате главно към храни, които носят етикети без глутен и прескачате храни, които съдържат малц, трябва да сте в състояние да направлявате ечемика, докато ядете глутен.

> Източник:

> Фондация "Celiac Disease". Какво трябва да ям? Информационен лист.