Какви са глутеновите зърна?

Пшеница, ечемик и ръж са трите глутенови зърна, които трябва да се избягват.

В днешно време става доста обичайно хората да съобщават, че избягват трите глутенови зърна: пшеница, ечемик и ръж. Тези три зърна съдържат глутен протеин, който причинява болезненост и може да причини чувствителност към не-целулатен глутен.

Но за съжаление не всички - дори някои, които са били диагностицирани с чувствителност към целиакия или глутен - имат ясна представа за това, което всъщност са тези "глутенови зърна".

Има много дезинформации, като някои хора (по погрешка) казват, че зърна като царевица и ориз трябва да се броят сред глутенови зърна (те не съдържат формата на глутен, което кара хората да реагират).

За да помогнете за борбата с тази дезинформация, ето един мамят лист за определяне кои са истинските глутенови зърна, които трябва да избягвате, ако следвате диета без глутен. Също така съм включил кратки обяснения за това къде е най-вероятно всяко глутеново зърно да бъде намерено.

Пшеница: първичното глутеново зърно

Това е лесно: огромното мнозинство от хората, които избягват глутена, знаят, че трябва да се отърват от пшеницата.

Всъщност, пшеницата е най-често срещаната от трите глутенови зърна - всъщност пшеницата е най-големият източник на растителни протеини за хората в световен мащаб и се нарежда на второ място само с царевица по отношение на годишното световно производство.

Ще намерите пшеница в конвенционален хляб, тестени изделия, бисквитки, сладкиши и бисквити.

Но вие също ще намерите пшеница в преработени храни като соев сос, консервирани супи, някои бонбони, а дори и сладолед. Тези източници на пшеница със сигурност могат да направят това предизвикателство да се яде без глутен.

Пшеницата може да се използва и от други имена, включително от шлагелов, Einkorn и farro. Въпреки това, всички те все още са глутен зърна, и ще трябва да ги избягва, ако сте яде без глутен.

Ечемик: не само в бирата

Второто най-често срещано глутеново зърно е ечемикът, близък до пшеницата. Ечемикът първо се отглежда в Западна Азия и Североизточна Африка преди повече от 10 000 години и се разпространява оттам в Европа и останалата част от Азия.

Тези дни хлябът на ечемик, супите, порьозите и яхтата са популярни в Близкия Изток и в Северна Европа, особено в северните британски острови. И повечето бири (с изключение на бирата без глутен ) съдържат ечемик, както и някои видове дестилиран алкохол.

Също така трябва да потърсите ечемика като съставка в консервираните супи (ечемикът е популярна съставка) и във всичко малцово (малцът почти винаги е произведен от ечемик).

Ръж: необичайно, но не и нечувано

Ръж, третото глутеново зърно, е доста лесно да се избегне: обикновено го намирате само в определени хлябове (хлебарите в Германия и Източна Европа използват повече ръж от други) и в бисквитите. Той обикновено се нарича на етикетите на храните като "ръж", тъй като това е скъпа съставка и производителите на храни искат да я разкрият. Ръжката обикновено не се използва като съставка в други преработени храни.

Разбира се, изключението от това правило е дестилираните алкохолни напитки . Ръжното уиски е направено от ръжено зърно, както и някои водки.

Някои хора с чувствителност към глутен и чувство за глутен реагират на дестилирани алкохолни напитки, получени от глутенови зърна, докато други могат да ги пият без проблем.

Заслужава да се отбележи: Райбрасът, отглеждан на тревни площи, не е от същото семейство, колкото ръжът на глутеновото зърно, така че няма да бъдете залепени да косите вашата трева трева.

Какво за овес? Царевица? Ориз?

Нито едно от тези неща не се счита за "глутенови зърна". Всички зърна съдържат някаква форма на глутен (което е родово наименование на протеина в зърното), но само пшеница, ечемик и ръж съдържат вида глутен, който е проблем при чувствителност към целиакия и чувствителността към глутен.

Овесът е специален случай. Въпреки че овесът не е глутеново зърно, трябва да сте наясно, че някои хора, които реагират на глутена, също реагират на овес .

Освен това има известни доказателства, че хората с целиакия може да реагират на царевицата, която също не е глутеново зърно. Повечето медицински изследвания обаче показват, че хората с чувствителност към целиакия и чувствителността към глутен не могат да консумират царевица без проблем.

Слово от

Съществува значително количество дезинформация за това как най-добре да се яде без глутен. Всъщност не е необичайно да имаме лекари и други, които изглеждат като власти по темата, да ви кажат, че трябва да избягвате царевица, ориз и други зърнени храни, освен да избягвате пшеница, ечемик и ръж.

Истината обаче е, че повечето хора с чувствителност към цьолиакия и не-целулиатен глутен могат да ядат други зърна, включително царевица. Ако сте объркани за това, което можете да ядете или ако смятате, че реагирате на нещо друго освен глутеновите зърна, говорете с Вашия лекар за допълнителни тестове.

> Източник:

> Фондация "Celiac Disease". Какво трябва да ям? Информационен лист.