FDA поставя етикетиране "без глутен" на 20 части на милион

Може да мислите, че официалната дефиниция за "безглутенова храна" ще бъде "храна, която е 100% без глутен". Но ако мислите, че ще се объркате: Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) дефинира храни без глутен като тези, съдържащи по-малко от 20 части на глутен.

Не, това не е нула, въпреки че все още е малка сума.

Някои лекари твърдят, че това е действително нула, тъй като изследванията показват, че някои хора с целиакия могат да ядат храни с до 10 милиграма глутен в тях на ден, без да изпитват симптоми. (Прочетете повече за това тук: Колко глутен може да ме направи болен?)

Други защитници в общността без глутен (включително мен) твърдят, че FDA е трябвало да изисква "неоткриваем глутен" като свой стандарт, тъй като много хора се разболяват на нива доста под 20 части на милион. Въпреки това, "неоткриваемото" беше отхвърлено като твърде трудно постижимо за големите и влиятелни производители на храни, които се стремяха да се насочат към нарастващия безглутенов пазар.

Съгласно правилата на FDA производителите могат законосъобразно да етикетират храна "без глутен", дори ако тази храна съдържа съставка, произведена от пшеница, ечемик или ръж (или кръстоска от тези зърна), докато съставката е била обработена, за да се отстрани глутен до под 20 части на милион.

Производителите спазват ли правилата?

От деня, в който правилата бяха обявени през август 2013 г., FDA заяви, че повечето производители - 95% или повече - вече са следвали правилата. Изпробването на продукта от групата "Глутен без наблюдение" показва, че по-голямата част от продуктите, маркирани с "без глутен" на пазара, остават в съответствие с стандарта FDA 20 части на милион.

Етикетите са доброволни, а не задължителни - производителите, които желаят да се погрижат за безглутеновите потребители, могат да добавят етикетите към опаковките си, но те не са задължени да го направят. Етикетите не премахват необходимостта да се научим да идентифицираме глутен върху етикетите на храните, тъй като правилата на FDA не изискват от производителите да разкриват съставки, съдържащи глутен.

Ако сте особено чувствителни към следи от глутен, не забравяйте, че дефиницията на FDA все още позволява малки количества глутен в храни без глутен, което означава, че все още е възможно да получите симптоми на глутен от храни, етикетирани като безглутенови. Вие все още сте отговорни за познаването на собствената си толерантност и наблюдението на собствените си реакции.

История на правилата на FDA за етикетиране без глутен

През 2007 г. FDA първоначално предложи правила, които уреждат етикетирането без глутен . През август 2011 г. агенцията отново отвори публичния коментар за правилата и обяви намеренията си да поднови работата си по регулациите, а през февруари 2013 г. FDA приключи работата си правилата за безглутенова киселина и изпрати окончателната версия за по-нататъшно регулаторно преразглеждане.

Законът за етикетиране и за защита на потребителите от 2004 г. изисква от производителите да оповестяват на етикетите на храните наличието на осем основни алергени (включително пшеница, но не и ечемик или ръж).

Тези оповестявания започнаха през 2006 г. Законът също така изисква от FDA да установи правила за етикетиране без глутен.

Предложените от агенцията правила през 2007 г. определят "без глутен" като съдържащи по-малко от 20 части на милион.