Чип часове и B-тагове в текущи състезания

Вероятно сте чували феновете да говорят за "чиповете си" от резултатите от състезанията. Времето за чипове е друг начин да се каже "нетно време" или действителното време, необходимо на бегача, за да излезе от стартовата линия на състезанието до финалната линия.

Много състезания разполагат с технология за синхронизиране, при която всички участници се движат с компютърни чипове, прикрепени към обувната си обувка .

Когато се регистрирате за състезание, вие получавате записания чип, програмиран с вашата информация, като същевременно получавате и вашата раса. Чипът обикновено се прикрепя към обувките ви, въпреки че някои са свързани с лента за велкро, която върви около глезена ви. В края на състезанието някой ще бъде там, за да ви събере чипа. Повечето състезания сега използват състезателни гребени с чип за времето или маркер, наречен B-Tag, прикрепен към предната или задната част на рамото.

Когато се движите по специална подложка на стартовата линия, чипът регистрира, че сте стартирали състезанието. След това, докато преминете финалната линия, чипът регистрира, че сте завършили състезанието. Така че, с други думи, времето, което ви отнема да стигнете до стартовата линия (тъй като повечето хора не са прави в предната част на състезанието), не се брои в общото ви време. В някои случаи на много големи състезания, може да отнеме на състезателите най-малко 20 минути да стигнат до стартовата линия.

Чип времето Ви е различно от "времето на пистолета", което е времето, необходимо за завършване на състезанието от момента, в който пистолетът (или рогът) изчезна.

Повечето големи състезания, особено маратоните , сега използват технология за чипове. В резултат на това участниците в началото могат да се класират там, където е подходящо за темпото си, вместо да се опитват да прокарат пътя си към фронта.

При по-дълги разстояния чиповете записват и раздели в различни точки по протежение на курса, като например полумаратонната марка по време на маратон. Тази функция е полезна за вашите приятели и членове на семейството, които може да искат да ви следят онлайн по време на състезанието.

Разбира се, един недостатък на технологията за чип-тайминг (макар че повечето участници никога не биха се съгласили с нея) е, че състезателите вече не могат да "пречупват" ранните си времена, като изваждат повече време, отколкото действително се е наложило да пресекат стартовата линия. Чипът не лъже.

B-Tags

Б-маркер е устройство за синхронизиране, което се използва в много пътни състезания, за да се определи нетното време на участник в състезанието. Б-тагът се регистрира, когато пресечеш специалната матрица на стартовата линия и след това запишеш, когато пресечеш подобна подложка за времето във финалната линия. Така че, ако ви отнеме 10 минути, за да стигнете до стартовата линия, този период от време няма да се брои в общото ви нетно време.

Официалното ви време ще бъде точното време, което ви е необходимо да стигнете от стартовата линия до финалната линия.

B-таговете могат да се използват и за проследяване на участниците в курса, тъй като те преминават през подложки за часовници на контролни пунктове в курса. Приятелите и членовете на вашето семейство могат да проследят напредъка ви в курса, като използват уебсайта на състезанието или получават текстови съобщения на мобилното си устройство.

Б-таговете заменят старите чипове, които досега бяха най-популярният начин за синхронизиране и проследяване на бегачите. За разлика от чиповете за синхронизация, които са прикрепени към обувката на бегача, B-Tag е обикновено част от състезанието.

Това е лента от пластмаса или на гърба или на дъното на биберона. Когато поставяте расото си, уверете се, че не подозирате, че B-Tag е ненужна част от състезателното биберон и го откъснете. Не е необходимо да връщате B-Tag в края на състезанието - можете да го задържите, тъй като е част от вашата раса.

Съвети за точно проследяване

ChronoTrack, една от компаниите, които правят B-Tags, препоръчва следното, за да се гарантира точното време на състезанието: