Често задавани въпроси около 10К

Подготовка за състезание от 10 килограма? За да спомогнете да успокоите нервите си и да облекчите някои от страховете си, получете отговори на някои от най-често задаваните въпроси за 10К.

1. Какво трябва да направя в деня преди състезанието ми 10K?

Докато се приближавате до расата си, може да започнете да се чувствате малко по-загрижени и несигурни какво да очаквате. Не се опитвайте да презареждате, като пуснете много повече в няколко дни преди състезанието.

Добре е да правите кратки и лесни писти, но твърде много работа няма да ви помогне изобщо и всъщност може да има отрицателен ефект върху ефективността ви. Ето някои съвети за това какво да очаквате и какво да правите в дните преди 10K.


2. Как мога да предскажа времето ми 10K?

Предсказването на вашите 10K може да бъде трудно, особено ако никога не сте провеждали състезание преди. Съществуват и много променливи в състезанията, като например физическа и психическа подготовка за състезанието, метеорологични условия, надморска височина, тълпи и др.

Ако наскоро сте провеждали друго състезание на различно разстояние или сте настроили самолета си, можете да направите груба оценка на това, което сте в състояние да изпълнявате, като използвате калкулатор, като например калкулатора на калкулатора на състезанието за Running for Фитнес.

Просто включете възрастта, пола и времето / разстоянието от скорошна надпревара. След това калкулаторът ви показва как можете да играете в състезания на други разстояния, включително 10K.

Вижте също: Какво е добро време за 10K?

3. Какво трябва да ходя?

Няма абсолютно нищо лошо в ходенето по време на 10K! Всъщност тя може да е интелигентна стратегия за състезания за вас.

Приемането на разходка по време на състезание може да бъде от полза за участниците, тъй като дава възможност на вашите изпълнени мускули и стави да се възстановят и да се възстановят. Кратък интервал на разходка може да разруши монотонността по време на състезание, което може да ви помогне да се справите с умствените предизвикателства и всеки дискомфорт, който чувствате. Някои от 10-те участници смятат, че с няколко кратки разходки по време на състезанието им помага да завършат по-бързо, отколкото ако се опитаха да проведат цялото състезание.

Вижте също:

Съвети за вашите разходки по разходка
Съвети за състезателна етикет
5 причини да опитате Run / Walk

4. Какво, ако не мога да завърша състезанието?

При всяко състезание винаги има вероятност нещо да се обърка - нараняване, гредоред или друга злополука - което ще ви затрудни да завършите състезанието. Но е важно да запомните, че има много малък шанс за това, особено с по-кратко разстояние от расата като 10К. Има много по-голяма вероятност да приключите! Така че, опитайте се да не се консумират с мисли за не завършване. Съсредоточете се върху нещата, които можете да контролирате и напомнете си за цялото обучение, което сте направили, за да се приготвите за състезанието. Разберете как да избегнете общи грешки при състезания, така че да можете да поставите себе си в добра позиция, за да преминете тази финална линия.

Ако 10К има строго ограничено време (макар че повечето от тях не го правят), ето някои стратегии, за да избегнете загубата на ценно време .

5. Ще трябва ли да използвам Porta-Potty?

Може да се притеснявате, че може да се наложи да използвате преносим санитарен възел преди или по време на състезанието и това определено е възможно, че ще трябва да го направите. Но има стратегии, които можете да използвате, за да се опитате да избегнете спирането на използването на банята по време на състезанието, например като се уверите, че не надхитрирате преди състезанието или избягвате храни, които могат да причинят тласъци на състезателите .

Ако установите, че трябва да спрете да използвате порт-гърненце по време на състезанието, ето някои съвети .

6. Какво ще стане, ако мине по време на 10K?

Състезанията не се анулират поради дъжд, освен ако има опасни условия, като например мълния или високи ветрове. Така че е важно да сте подготвени за всякакви метеорологични условия в деня на състезанието. Трябва да се опитате да тренирате в дъжд по време на тренировката, така че да не сте стресирани за възможността за деня на състезанието.

Преди състезанието си проверете прогнозата за времето, за да можете да планирате съответното състезание. Вижте тези статии за съвети как да се обличате за различни метеорологични условия:

7. Мога ли да изпълня 10K без обучение?

Възможно е да стартирате 10 килограма без официално обучение за него, но това наистина зависи от вашето настоящо фитнес ниво. Някои хора са достатъчно здрави, за да могат лесно да управляват 10 килограма без обучение, докато други хора наистина страдат и трудно могат да завършат разстоянието от 6,2 мили.

Ако вече сте активен човек и сте правили кардио тренировки (колоездене, плуване, ходене и т.н.), може да сте в състояние да го завършите дори и да не сте работили редовно. Може да искате да използвате подхода "ход / ходене", което означава, че ще правите интервали от време и интервали от ходене. Приемането на кратки разходки за разходки позволява по-голям процент от състезанието, вместо да се движи без спиране от разстояние и след това да се налага да ходи за останалата част от състезанието поради умора. Техниката за бягане / разходка също е по-безопасна за нетренирани бегачи, защото разходките за разходки намаляват удара на тялото и намаляват риска от нараняване

Ако все още имате малко време преди 10K, не се опитвайте да се забърквате. Движейки се наистина трудно и дълги седмица или две преди състезанието, няма да ви подготвим по-добре. Вашето тяло не прави физически адаптации до 10-14 дни след тренировка, така че интензивното обучение през последните две седмици няма да ви помогне. Всъщност може да има противоположен ефект и да ви оставя усещане за болка и умора в деня на състезанието. По-добре е да направите две или три лесни пика за около 30 минути през седмицата преди състезанието. След това вземете един или два дни преди деня на състезанието .

Още състезателни съвети: