Какво е добро време за завършване на 10K?

Времето за завършване на 10K може да бъде доста субективно - това, което един бегач мисли, че е добро време за състезание от 10 килограма (6.2 мили), може да не се счита за добро от някой друг стандарт.

За да видите как се сравнява времето с другите състезатели, погледнете резултатите от състезанието в уебсайта на състезанието. Ще видите, че времето за завършване на 10K варира значително, защото обикновено има смесица от опитни, бързи бегачи и начинаещи бегачи и пешеходци.

Печелившият мъж може да изпълни курса 10K някъде между 30-35 минути, а печелившата жена може да го пусне в рамките на 37-40 минути. Повечето хора се чувстват добре за завършване на 10K под 45 минути.

Разбира се, сравняването на мъжете с жените и хората на 20-те години с хората на 40-те им години не е точно. Ранното представяне наистина зависи от многобройни фактори, като текущия ви опит, възраст и пол.

Възрастови резултати

Един от начините да поставите всички 10K участници на равнопоставеност, независимо от възрастта и пола, е чрез класиране на възрастта. Резултатите, класирани на възрастта, ви позволяват да сравните вашето време на състезание с тези на други състезатели в състезанието, както и със стандарта за вашата възраст и пол. Можете да използвате този калкулатор на възраст, за да разберете вашето възрастово класирано време за състезание, за да направите сравнение на това, колко вашето крайно време се сравнява с останалите.

За първите си 10 К, опитайте се да не сте прекалено затворени в крайното време. Фокусирайте се върху изпълнението и финиширането на състезанието!

И сега, когато имате 10K под колана си, можете да се съсредоточите повече върху представянето си, но се постарайте да не се сравнявате с другите. Голямо нещо за провеждане на състезания е, че можете да се състезавате срещу себе си. Можете да опитате да стартирате същата 10K през следващата година (или друга по-късно тази година) и да се опитате да победите личния си рекорд (PR).

По този начин можете да се състезавате срещу себе си и да измервате собствения си напредък, а не да се притеснявате за това, което другите участници в състезанието правят.

Още около 10K пъти

Ако сте готови да изпълните 10K и сте любопитни за това колко може да бъде крайното ви време, ето как можете да изчислите времето си за 10K . Извършването на груба оценка на времето ви може да ви помогне да разберете вашето темпо за състезанието.

10K Курсове за обучение

Ако планирате да стартирате 10K, ето някои графици за обучение, от които можете да избирате:

Running / Walk 10K Training Schedule : Тази 10-седмична 10K тренировъчна програма е предназначена за начинаещи / пешеходци, които искат да се движат / ходят състезание 10K. Дори и да не тренирате за 10K, тази програма ще ви помогне да натрупате повече от 60 минути.

10K тренировъчен график за начинаещи : Тази осемседмична тренировъчна програма е предназначена за начинаещи, които искат да стигнат до финалната линия на състезание от 10 килограма. Предполага се, че вече можете да бягате на поне две мили.

10K график за обучение за напреднали начинаещи : Тази осемседмична програма е насочена към участниците, които могат да се движат на три мили и могат да работят 4 до 5 дни в седмицата. Вероятно никога не сте имали 10K преди, но търсите график, който е малко по-предизвикателен от графика 10K за начинаещи.

10K тренировъчен график за междинни бегачи : Ако сте провели поне едно състезание от 10 килограма и се надявате да подобрите времето си, определено ще трябва да добавите скоростна подготовка към тренировъчния режим, ако все още не сте го направили. Този осемседмичен тренировъчен график е създаден, за да ви помогне да управлявате най-бързо 10K.

Програма за обучение за напреднали бегачи : Този осемседмичен тренировъчен график е предназначен за напреднали състезатели, които могат да се движат до 6 мили удобно и могат да се движат 5 дни в седмицата.