13 съвета за бягане в дъжда

Как да се обличаш за мокро бягане и раси

Дъждното време не означава, че трябва да си вземете вътре. Повечето състезания не са отменени поради дъжд. Трябва да се възползвате от възможностите да бягате в дъжда. Това прави изграждането на умствена издръжливост и ще се почувствате по-мислено подготвени, ако вали в деня на състезанието. Изпробвайте тези съвети, за да сте сигурни, че сте подготвени за бягане в дъжд, независимо дали става въпрос за тренировка или състезание.

1 - Носете шапка с бримка

Chase Jarvis / Цифрова визия / Гети изображения

Шапка с ръба може да бъде най-добрата ви приятелка по време на дъждовна победа. Тя ще държи дъжд от лицето ви, за да можете да видите, дори и в дъжд. Уверете се, че се съобразявате с температурата и другите условия, когато избирате шапката. Ако е топло и дъждовно, носете дишаща с много вентилация, за да не прегреете. Ако е студено, дъждовно и ветровито, изберете по-дебела шапка и носете лента от лента, за да предпазите ушите си. Чантата с лента за глава също може да предпази от разпенващ вятър.

2 - Облечи се в слоевете, ако е студено

Ако е много студено и дъждовно , може да се наложи да носите няколко слоя. Най-важният слой е този, който е най-близо до тялото ви. Уверете се, че това е техническа тъкан, като например полипропилен или CoolMax, която ухае вода и се изпотява от кожата ви. Вашият външен слой трябва да бъде жилетка или жилетка, устойчива на вятър и вода. Не носете водоустойчив дъжд, защото той ще улови влага и топлина.

3 - Не прекалявайте

Претоварването е една от най-големите грешки, които участниците правят, когато се отправят към дъждовно бягане. Носенето на повече слоеве няма да ви изсуши. Освен ако не тичате с чадър над главата си, определено ще се намокри. Ако имате тонове слоеве, ще носите по-мокро, тежко облекло. Облечи се за температурата, сякаш беше сух ден.

4 - Бъдете видими

Изберете външни слоеве, които са много ярки или светли и имат отразяващи ленти . Движенето в дъжд често означава, че водачите имат слаба видимост и е по-малко вероятно да очакват, че състезателите също са на път.

5 - Предотвратяване на оплакванията

Чауването може да се случи по време на всяко бягане, но може да бъде много по-лошо, ако сте мокри от дъжда. Ако работите с дълги, разпръснати настръхвания или вазелин върху части от тялото си, където обикновено бихте могли да разкъсате или да получите блистери, като краката, вътрешните бедра, подмишниците, спортните сутиенни линии (жените) и зърната (мъжете) предотвратяване на изцапването .

6 - Носете стари обувки преди началото на състезанието

Ако вали преди началото на състезанието, носете чифт по-стари обувки и чорапи и пазете обувките си и чорапите в пластмасова торбичка. Можете да проверите тези по-стари вещи с чантата си за проверка на скоростите и да промените своя набор от състезания. Или можете да направите промяната точно преди старта на състезанието и да изхвърлите пред стартовата линия, тъй като много състезатели правят с топлообмен. Някои състезания събират тези неща за благотворителност. Ако престане да вали дотогава, ще можете да стартирате състезанието в сухи обувки и чорапи.

7 - Защитете вашата електроника от навлажняване

Съхранявайте електрониката, като мобилния си телефон и iPod, в торбичка с цилиндър или водоустойчив носител. Или просто ги оставяйте у дома.

8 - Използвайте торба за боклук за състезания

Можете да направите джъмпърен дъжд от голяма торба за боклук, като разкъсате дупките и отвора за врата. Ще бъдете изумени колко основна торба за боклук ще ви държи суха и защитена от вятъра (което често е проблем в дъждовно време).

Използвайте го, за да останете сухи и топло, докато чакате в стартовата област. След като се движите и започнете да се затопляте, лесно можете да го откъснете и да го изхвърлите. Уверете се, че сте го поставили някъде безопасно, за да не се спъват другите състезатели или да не стават отпадъци. Може да искате да изчакате да я предадете на първия воден спирк.

9 - Не излизайте по време на гръмотевични бури

Докато бягате в дъжда е напълно безопасно, оставете вашето бягство на закрито, ако има бури в района. Извършването на теста не струва риск от удар от мълния.

10 - Гледайте вашата стъпка

Винаги трябва да внимавате, но дъждът означава, че трябва да бъдете много внимателни, тъй като пътят или пътят са хлъзгави. Ключът е да предприемете малки стъпки и наистина да обръщате внимание на вашата основа, подобно на това как ще се движите по пътеки, знаейки, че може да има много корени, скали или клони, които бихте могли да прескочите.

Опитайте се да избегнете навлизането в локви, колкото можете. Вашите обувки и крака ще се намокрит от дъжда, но ще се абсорбират, ако стъпите в голяма локва.

11 - Веднага да промените вашите мокри дрехи

Може да се почувствате топло, когато първо прекосите финалната линия или завършите бягането си, но не забравяйте да промените бързо мокрото си облекло. Когато сте мокри, имате повишен риск от хипотермия, понижаване на телесната температура.

Ако се състезавате, донесете допълнителен комплект дрехи, за да поставите вкарана торба (или в колата си, ако е лесно да стигнете до състезанието), за да можете да промените мокрото си състезание в сухи дрехи веднага след като прекосите финалната линия. Вашата проверена чанта трябва да е водоустойчива, тъй като тя не може да се съхранява в защитена зона.

12 - Носете допълнителни чорапи във Вашия текущ колан

Ако имате някаква стая във Вашия колан или флаш пакет, поставете допълнителна чифт чорапи в пластмасова торба. Ще изгубите малко време, за да ги промените, но сухата чорапа ще се чувства много по-удобно и се надяваме, че ще предотврати блистерите. Това е особено полезно, ако вали и вашите чорапи се намокрит, когато започнете да бягате, но дъждът спира по време на състезанието или тичане.

13 - Изсушете обувките си

Когато се връщате от мокрия терен или надбягване, свалете обувките си и ги забършете с натъпкани топки от вестници. Това помага на обувките да запазят формата си и хартията изтегля влагата от обувките. Не ги поставяйте в сушилнята за дрехи или пред отоплителното тяло, което може да ги свие или да ги навива, за да не се поберат добре.

Словото от

Най-трудната част от бягането в дъжд често е само да започнете. След като започнете да бягате и се загрявате, може да откриете, че наистина се наслаждавате.

Ако тичаш в дъжда, ще те накараш да се почувстваш като твърд сърцевин . Докато се промъквате през локвичките и дъждът натиска лицето ви, вие изграждате умствената си твърдост и осъзнавате, че можете да се справите с всякакви предизвикателства, които идват по пътя ви.