Съвети за управление на тревогите преди тренировка и тревожност при изпълнението

Почти всеки бегач преживява предразсъдъци или тревожност от работата в даден момент. И обикновено не изчезва, когато станете по-опитен бегач. Всъщност някои бегачи полагат още по-голям натиск върху себе си, тъй като техните състезателни постижения се подобряват. Следвайте тези съвети, за да управлявате успешно тревожността на състезанията си и да използвате предимствената нервна система.

1 - Очаквайте неочакваното

Джъстин случай / Гети изображения

Подготовката за неочакваното също може да доведе до тревожност надолу до управляемо ниво. Упражнявайте се във всички видове метеорологични условия: дъжд, сняг, валеж, топлина. Така че, ако дъждът е в прогнозата за състезанието и вече сте избягали от дъжда , това е едно по-малко неща, за което трябва да се притеснявате.

2 - Бъдете готови

Ник Вейсей / Гети изображения

Част от готовността си за състезанието очевидно е да сте сигурни, че правите подходящото обучение. Но можете да направите други неща, за да се почувствате по-добре подготвени за вашата раса, което може да понижи нивото на тревожност преди вашето състезание. Например, много участници обичат да учат картата на курса, така че да знаят точно какво да очакват. Ако знаете, че помощните станции ще бъдат на всяка друга миля в курса, ще се почувствате по-малко притеснени от това, да останете хидратирани по време на състезанието.

Ако пътувате до състезание и сте загрижени да забравите важен елемент от състезанието, започнете да опаковате по-рано и използвайте контролен списък, за да сте сигурни, че нищо не липсва. Изчакайте до последната минута, за да се приготвите, ще увеличи тревогата ви.

Въпреки че не искате да проверявате завинаги прогнозата за времето, добре е да имате обща представа за потенциално време, за да можете да планирате състезанието си и да започнете да мислите за деня. Получавайте съвети за състезания в студено , горещо или дъждовно време.

3 - Разработване на ритуали преди състезанието

Тетра Снимки - Ерик Исаксън / Бранд X Снимки / Getty

Вместо да се опитват да се борят с безпокойството при представянето, елитните спортисти използват ритуали преди състезанието, за да им помогнат да се справят с тях. Те могат да слушат музика, да се молят, да медитират или да преминат през определено загряване. Работете върху разработването на собствени ритуали преди състезанието и ги правете преди всяко състезание, за да се запознаят и релаксират.

4 - Опитайте дълбоко дишане

Георгиевич / Гети изображения

Когато се тревожите, дишането ви става плитък. Докато преживявате ритуалите си преди състезанието, опитайте се да дишате дълбоко от корема си . Ще почувствате незабавен успокояващ ефект. Продължете да правите дълбоко дишане, докато бягате, за да останете спокойни по време на състезанието и да предотвратите странични бодове .

5 - Използвайте визуализация

Майкъл Флан / Allsport Concepts / Getty

Визуализацията е техника, която спортистите използват, за да подобрят фокуса си и да намалят безпокойството при изпълнението. Няколко седмици преди състезанието си, започнете да визуализирате себе си, като започнете състезанието, бягате в него и прекосявате финалната линия. Представете си какво ще носите, кой ще ви наблюдава и как ще се почувствате, когато чуете хора, които викат, когато прекосявате финалната линия.

Защо визуализацията помага да се намали тревожността на ефективността? Ще премахнете или поне ще сведете до минимум страха от неизвестното, което е огромна причина за стрес. Чрез въображението си, че управлявате расата си, вие се запознавате с това, което може да се случи, както и с начина, по който може да реагирате.

6 - Бягай без очакване

kali9 / Гети изображения

Определянето на високи очаквания е една от най-големите причини за безпокойство преди състезанието, защото си поставил голям натиск върху себе си, за да постигнете определена цел. Оставете очакванията си настрана и просто се съсредоточете върху това да вършите най-доброто. Ще се почувствате много по-спокойно, което всъщност може да ви помогне да управлявате чудесна раса.