Упражнение и остеоартрит на коляното

Коляното е най-сложното съединение в тялото с множество кости, мускули, сухожилия и връзки, които работят заедно, за да поддържат краката ви в движение. Коляното е също така получател на до три пъти телесното си тегло, когато ходиш, което го прави уязвим за болка и понякога хронични заболявания като остеоартрит на коляното. Ако имате коляно ОА, може да почувствате толкова болка, скованост и подуване, които избягвате да упражнявате напълно, но това е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да управлявате болката, да изградите сила и да отслабнете.

Ключът е да се подходи по правилния начин.

Основите на остеоартроза на коляното

Ако имате някаква болка в коляното, трябва да се обърнете към Вашия лекар, за да получите правилна диагноза. Коляното болка може да бъде причинена от толкова много неща, важно е да разбера какво се случва, така че знаете точно как да се лекува. Когато става въпрос за остеоартрит на коляното, има рискови фактори, които могат да ви направят по-уязвими. Керол и Ричард Еустич, ръководства за остеоартрит, обсъждат редица причини за коляното ОА, включително:

Най-честите симптоми на коляното ОА са:

Има редица възможности за лечение, които Вашият лекар може да ви разкаже за лекарства, инжекции с кортизон, добавки или, в някои случаи, хирургия. Въпреки това, едно от най-добрите лечения може да бъде едно нещо, което много хора, страдащи от ОА, избягват: Упражнение. Разработването е достатъчно трудно, когато сте без болка, но опитът с болки в ставите и ограничената мобилност го правят още по-трудно.

Трудно е да намерите упражнения, които да се чувстват добре на вашето тяло, но те са там и си струва да експериментирате, за да откриете какво ще ви помогне.

Упражнение за остеоартроза на коляното

Ако имате OA на коляното, упражняване, с лекаря си е добре, е един от най-добрите начини за управление на болката. Само няколко неща, които упражняването може да направи за вас:

Ключът е, първо, да говорите с Вашия лекар и / или физически терапевт за това, което можете и не можете да направите. По-нататък, вероятно ще трябва да експериментирате, за да разберете точно как да работите около болката на коляното. Например, може да искате да избягвате дейности с голямо въздействие, които подчертават ставите, като бягане или аеробика и се придържайте с ниско или никакво ударно упражнение като ходене или колоездене. Дълбоките коленни завои, както и при клякалите или лапите, също може да са извън масата, но винаги има алтернативи или модификации, които могат да работят за вас. Вашият лекар или ПТ могат да Ви помогнат да създадете солиден план за тренировка, но по-долу са няколко идеи за това как можете да започнете.

Водно Упражнение

Ако сте в болка, водните упражнения са чудесен избор. Плаваемостта поддържа тялото ви, като ви позволява да упражнявате без напрежение на ставите.

Някои проучвания показват, че упражняването на аеробни упражнения, както и разтягането, укрепването и обхватът на упражненията за движение в топла вода (90-97 градуса) могат да намалят болката и да подобрят обхвата на движение.

Как да започнете

Ниско въздействие

Ако имате OA на коляното, може да забележите, че има голямо въздействие върху кардиото, като например движение или аеробика, твърде стресиращо върху ставите, но има ниски или никакви алтернативи на удара. Ходенето, карането на стационарен велосипед или използването на елиптичен треньор са само няколко дейности, които могат да ви дадат страхотна кардио тренировка без толкова стрес върху ставите. Каквото и да изберете дейност, уверете се, че:

Йога и Пилатес

Йога и Пилатес също са чудесен избор, ако имате болка в коляното. И двете помагат за изграждане на гъвкавост, якост и равновесие, като същевременно намаляват болката и сковаността Всъщност, едно проучване установи, че Iyengar йога може да намали болката и уврежданията, причинени от коляното ОА. Някои от позициите, използвани в проучването, включват:

Кардиото и гъвкавостта са само част от уравнението. Работата по укрепването на мускулите, които поддържат коляното ви, може да ви помогне да намалите болката и да поддържате по-слабата мускулна тъкан в долната част на тялото си.

Сила обучение за коляното остеоартрит

Ако усетите болка в коленете си, когато тренирате, може да мислите, че тренировката за сила ще влоши нещата. Вярно е, че някои движения могат да влошат проблема, но работата върху мускулите, които поддържат коляното ви, може да намали болката с течение на времето, като същевременно ви помага да изградите повече сила и издръжливост.

Тези мускули включват:

Ако имате нужда от някакви напътствия, тази тренировка за болки в коляното включва разнообразни упражнения за сила и гъвкавост за коленете, но не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди да опитате тази или друга тренировка.

Да живееш с ОА в коляното може да бъде разочароващо, но избягването на упражненията може да влоши нещата. Дневното движение, независимо от избраната от вас дейност, може да ви помогне да запазите ставите си здрави, мобилни и гъвкави. Не само това е чудесно напомняне, че можете да контролирате ситуацията, дори ако има някои ограничения за това, което можете да направите.

Източници

Bartels EM, Lund Н, Hagen KB, et al. Водно Упражнение за лечение на колянна и тазобедрена остеоартроза. 2007. Cochrane Database of Systematic Reviews, брой 4. Чл. No .: CD005523.

Бенел К, Рана Хинман. Упражнение като лечение за остеоартрит. 2005. Ревматология. 17 (5) ;: 634-640,

Kolasinski S, Garfinkel М, Tsai A, et al. Iyengar Йога за лечение на симптомите на остеоартрит на колената. J на Comp Med. 2005, 11 (4): 689-693.

Патрела Р. Е упражнява ефективно лечение за остеоартрит на коляното? , Br J Sports Med 2000 Октомври; 34 (5): 326-331