Какво причинява джуджетата, нервите и нервите?

Импките на голфъра причиняват лошо поставяне?

Много голфъри се отнасят до един странен феномен, наречен "yips", когато говорят за получаване на напрежение и липсващи леки putts. Какви са тези загадъчни заболявания и как се различават от задушаване или безпокойство при представянето, за което говорят други спортисти?

Устремът е състояние, което включва неволеви трепери, замръзване или дръпване на ръцете по време на голф изстрели, като поставяне и раздробяване.

Първоначално, йпсът се смяташе за чисто психологически и свързан с тревожност или стрес. Сега изследователите вярват, че исп може да има и физическа кауза.

Причини за Yips на голфа

Макар че точната причина, която голфърите изпитват, не е известна, различните възможни причини, които са предложени, включват:

Според изследователя на клиниката в Майо д-р Айнсли Смит, безпокойството може да направи по-лошото, но изглежда, че има и основен физически компонент за много голфъри, които преживяват джуджетата.

Някои голфъри получават симптоми, които приличат на дробовете, но това вероятно се дължи на тревожност, нервност или задушаване при ситуации под високо налягане. Много спортисти, студенти и публични оратори изпитват този вид реакция, свързана със стреса.

Yips - Фокална дистония - Неволни движения или спазми

Yips обаче се отнася до много реално физическо състояние, наречено фокална дистония. Дистонията е неврологично разстройство, характеризиращо се с неволни движения или спазми на малки мускули. Тези симптоми се наблюдават и при професионалните музиканти и други, които многократно изпълняват движения, изискващи фини двигателни умения.

Ние всички сме изпитали нещо подобно, ако някога сме имали "писателски спазми", след като държим писалка или молив за дълъг период от време.

В голфа, поставянето изисква прецизност и фин моторно управление на малките мускули, които контролират тези движения. В този случай, yips могат да бъдат свързани с прекомерна употреба и умора на тези малки мускули.

При дистония може да се развие ненормален двигателен модел, който включва нервната система, което води до появата на треперене или треперене. Това може да бъде трудно за лечение, защото мозъкът трябва да бъде преквалифициран, за да изпълни желания модел на движение. За да направите това, може да се наложи да работите с опитен невролог.

Преодоляване на вашите нерви при голф

За щастие, дистонията е доста рядкост и мнозинството от голфърите, които страдат от това, което мислят, че са джуджетата, всъщност са прости нерви, които могат да бъдат променени, като се използват няколко спортни психологически трикове и техники като:

Източник:

Adler CH, Crews D, Hentz JG, Смит AM, Caviness JN. Патологично съкращение при пациенти, засегнати от YPS, но не и незасегнати голфъри: доказателства за фокална дистония. Неврология. Май 2005 г.

Stinear CM, et al. Импулсите в голфа: мултимодални доказателства за два подтипа. Мед Сис Спорт Изпълнение. Ноември 2006 г.