Как да управлявате признаците на глада за отслабване

Винаги ли събуждате чувство на глад или чувствате, че стомахът ви се разхожда, след като сте прескочили обяда? Сигналите за глада са начина, по който тялото ви е съобщило за вашето ниво на глад и усещане за удовлетворение. Ако можете да разпознаете важните признаци на глад, тя става по-лесно да се яде само когато е необходимо и да се избегне безсмисленото раздразнение или стрес-базирано хранене, което може да изкриви вашата диета.

Идентифицирайте признаците на глада

Когато наистина сте гладни, тялото ви изпраща сигнал към мозъка ви, който трябва да ядете. Този сигнал е различен от глад, който е послание, което искате да ядете.

Когато стомахът ви е празен, може да почувствате, че коремът ви започва да трепери. Дори може да забележите кухо усещане в корема. Ако не ядете нищо, след като започнете да се чувствате по този начин, може да развиете главоболие, да започнете да се чувствате гадаещи или да имате проблеми съсредоточаващи. Възможно е също така да забележите забележима капка енергия или да получите светлина.

Важно е да се научите да идентифицирате кога тялото ви казва, че трябва да ядете. Защо? Защото, ако позволите на себе си да станете прекалено гладни, вие се подготвяте за това, че правите лоши възможности за хранене. Може да ядете прекалено бързо или да ядете погрешните храни, и двете могат да доведат до наддаване на тегло.

Идентифицирайте признаци на удовлетвореност

Докато ядете, храната отива до стомаха ви. Стомахът започва да се разширява и изпраща сигнали към мозъка ви, че вече не е нужно да консумирате храна.

Сигналът може да е слаб, но мозъкът ви ще ви каже, когато сте имали достатъчно храна.

Когато ядете правилното количество храна , ще забележите, че признаците на глад започват да избледняват. Започвате да се чувствате доволни и доволни, но не "пълнени". Експертите наричат ​​това чувство чувство за ситост . Вече не се чувствате гладни и като разпознавате тези признаци на удовлетворение, осъзнавате, че не се чувствате като да ядете повече.

Идентифицирайте знаците за пълнота

Ако не сте свикнали да слушате важните признаци на глад и удовлетворение, понякога може да почувствате желанието да ядете дори когато сте пълни . Ако го направите, започвате да изпитвате дискомфорт. Вашият корем се чувства стегнат като теб. Тези признаци на пълнота са начинът на тялото ви да ви каже (отново) да спрете да ядете.

Използвайте скалата на глада

За да се научите да идентифицирате различните фази на глада, може да се окаже полезно да използвате скала на глада. Тази скала ще ви помогне да разпознаете различните етапи на глада.

  1. Много гладен
  2. гладен
  3. Леко гладен
  4. Удовлетворен
  5. Сит
  6. Напълно пълни или "пълнени"

Преди да започнете да ядете, отделете малко време, за да установите къде вашият глад пада върху скалата от 1 до 6. След това яжте бавно и яжте, докато не отпуснете ръба на глада си. Спрете да ядете, поемете няколко дълбоки вдишвания и си помислете къде се намирате в гладната скала. Ако запазите дневник за храна , също е полезно да запишете къде падате върху скалата след яденето.

За повечето от нас, падането някъде между 3 и 4 е удобно място. Когато идентифицирате собствената си зона за комфорт, ще откриете, че пребиваването там е най-добрият начин да се подготвите за редовно вземане на здравословно хранене.

Когато установите, че сте на 5 или започнете да се приближавате към 6, спуснете вилицата, седнете назад и решете дали трябва да продължите да ядете или не.

Идентифицирайте признаците на емоционална глада

Макар че гладната скала може да ви помогне да разберете физическия глад, емоционалният глад може също да повлияе на хранителните Ви навици. Емоционалният глад може да бъде причинен от стрес, безпокойство или отрицателна самодоговоримост.

Ако смятате, че трябва да ядете, идва от емоционален източник, може да искате да изчакате пет или 10 минути след жаждата, преди да достигнете за всяка храна. Ако гладът ви е реален, желанието да ядете няма да мине. Ако все още се чувствате гладни, след като сте изчакали 15 или 20 минути, е време да ядете.

Но ако жадуващата храна постепенно избледнява, тогава емоциите вероятно ще доведат до глада ви.

Вярвайте или не, ако свикнете да използвате тази тактика за забавяне, ще започнете да забележите, че емоционалното ви желание за храна намалява, след като започнете да се измъквате от навика да реагирате.

Да се ​​научите да разпознавате признаците на глада, признаците на удовлетворение и пълнота и признаците на емоционален стрес, може да ви помогне да ядете правилното количество храна, за да отслабнете. Инвестирайте няколко минути всеки ден, за да разпознаете и потвърдите тези сигнали, за да достигнете и поддържате здраво тялото си.

* Редактиран от Malia Frey, Отслабване Експерт