Как да четете етикети за хранене

Сканирайте етикетите на храните по-бързо, за да получите основните факти

Ако се опитвате да се храните здравословно, етикетът за хранителните стойности се превръща в задължителен инструмент за по-добро избиране на храни. След като научите бързо да сканирате етикета "Хранителни факти" за важна информация, ще можете да пазарувате по-бързо, да ядете по-добре и ако е вашата цел да отслабнете по-лесно .

Докато прочетете това ръководство, имайте предвид, че етикетът "Хранителни факти" се променя от време на време. Етикетът, който виждате в магазина днес, ще се промени през следващите години, за да отрази най-новите насоки за здравето, установени от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA). Новият дизайн включва по-голям текст за "Калории", "Сервиращ размер" и "Сервиране на контейнер". Тези промени ще ви помогнат да намерите най-важната информация за загуба на тегло.

Кога ще видите промените? Вече може да видите някои. Някои производители на храни вече включват актуализации в техните етикети за продукти. Но най-актуалните правила на FDA предполагат, че промените трябва да са в сила от дати, вариращи от 1 януари 2020 г. до 1 януари 2021 г. в зависимост от размера на хранителната компания.

Изображенията в това ръководство ще покажат пример за по-стара версия на етикета за хранителните стойности отляво и пример за по-новата версия вдясно, така че без значение коя версия ще намерите на пакет, ще знаете как правилно да четете етикетите на храните ,

Порция

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA)

Контролът на порциите е от съществено значение за управлението на теглото ви. Изчисляването на калориите точно е от значение. Така че е от съществено значение да проверите размера за сервиране на етикета на храните, защото това ще ви помогне да ядете правилните порции и да преброите правилния брой калории, които ядете всеки ден.

Калории

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA)

Без значение какъв хранителен план ще следвате, калориите имат значение . Разбира се, яденето на качествени калории (храни, които са по-питателни) ще ви позволи по-лесно да управлявате теглото си. Но също така е от съществено значение да се яде правилния брой калории всеки ден .

Когато четете етикетите за хранителните стойности в магазина за хранителни стоки, проверете броя на калориите, за да видите колко ще спечелите, когато ядете частта от тази храна, която обикновено консумирате. След това сравнете различни марки и продукти, за да видите дали можете да направите най-добрия избор.

Мазнини и холестерол

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA)

Храненето на някои здравословни мазнини е добро за вашето тяло и ще ви помогне да останете удовлетворени през целия ден. Но мазнините са пълни с калории, така че трябва да избирате внимателно мазнината си и да я изядете умело.

Когато четете етикетите на храните, първо проверете общия брой на мастните грамове (червени стрелки), осигурени от храната. След това проверете номерата по-долу (жълти стрелки) за допълнителна информация.

Въглехидрати

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA)

Независимо дали броите въглехидрати, изборът на по-добри източници на въглехидрати е важен за доброто здраве. Етикетът на храните може да ви помогне да вземете по-добри решения за това коя храна да изберете. Но ще трябва да погледнете под "Регистрация на въглехидрати", за да получите информацията, от която се нуждаете.

Проверете тези числа, за да изберете добри въглехидрати за вашата диета.

протеин

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA)

Протеинът е друг важен макронутриент за поддържане на мускулната маса. Когато изберете храни в хранителния магазин, прочетете етикетите на храните и се опитайте да изберете някои храни, които осигуряват протеини. Продуктите от постно месо и нискомаслените млечни продукти са добри примери.

Но когато проверявате етикета на хранителните вещества за белтъчини, сканирайте маслените грамове, за да направите номера не твърде висок. Много храни, богати на протеини, също са с високо съдържание на наситени мазнини, а някои храни в млечната пътека съдържат нездравословни трансмазнини.

Витамини и минерали

Когато става дума за натрий, повечето експерти препоръчват здравословното хранене да запази приема на натрий под 2,300 милиграма на ден . Ако сте наясно с приема на Вашето лекарство за специфично здравословно състояние, обърнете се към съответните препоръки.

Номерата, изброени под дебелата черна лента, ви дават важна информация за здравословните микроелементи във вашата храна. Ако изберете храни, които са по-питателни, ще ви бъде по-лесно да изградите силно, подходящо тяло. В перфектен свят, диетолозите биха избрали храни, които са с ниско съдържание на калории и имат високо хранене.

Процентна дневна стойност

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA)

Може да пренебрегнете номерата, изброени под "процентна дневна стойност". Но номерата ви казват колко специфична хранителна съставка допринася за общата дневна диета, ако консумирате 2 000 калории на ден. Ако консумирате по-малко от 2000 калории на ден, процентите, изброени в тази графа, няма да са точни за вас.

Като цяло процентът дневна стойност може бързо да ви помогне да установите дали храната е висока или ниска в определено хранително вещество. Като цяло, процент на дневна стойност от 5 процента или по-малко означава, че храната е ниска в това хранително вещество и стойността от 20 процента или повече означава, че храната е с високо съдържание на хранителни вещества.

Тази статия е включена в нашия 30-дневен списък за предотвратяване на контрола на американския институт за ракови изследвания. Направете свое собствено безплатно копие, за да научите повече как да ядете по-умни, да станете по-активни и да предотвратите рака.