Мононенаситени мазнини и ползи за здравето

Защо този вид мазнини е по-добър избор за вашата диета

Мононенаситените мазнини се препоръчват като по-добър избор във вашата диета, отколкото наситените мазнини. Терминът "ненаситен" се отнася до водородните атоми, свързани към мастните молекули. Молекулите на наситените мазнини имат свързан с водород във всяко свързващо място, докато ненаситените мазнини имат една или повече двойни връзки в местата на свързване и следователно по-малко молекули на водорода.

Мононенаситените мазнини имат едно ("моно") от тези връзки, които нямат водород.

Благодарение на това химическо устройство, мононенаситените мазнини обикновено са течни при стайна температура, но могат да се превърнат в хладилник. Всички мазнини осигуряват девет калории на грам.

Мононенаситените мазнини обикновено се считат за здравословни мазнини, когато се консумират умерено и предимно на наситени мазнини и транс мазнини. Има доказателства, че те могат да намалят риска от сърдечни заболявания и инсулт. Зехтинът най-често се свързва с този вид мазнини, тъй като повечето от мазнините му са мононенаситени или полиненаситени.

Също така известни като: MUFA, олеинова киселина (която е един вид мононенаситени мазнини), мононенаситени мастни киселини

Източници на мононенаситени мазнини

Освен зехтин, в който 77% от мазнините са мононенаситени, отличните източници включват макадамия (80% от мазнините са мононенаситени), лешници (77%), авокадо (71%), бадеми (70% процента), пекани (59%) и фъстъци и фъстъчено масло (46%).

Също така, докато редовните слънчогледови и шафран масла не са добри източници на мононенаситени мазнини, някои от семената са развъдени, за да произвеждат повече от този вид масло. Тези масла обикновено са обозначени с "високо олеинова" слънчогледово или шафраново масло и могат да съдържат до 81 процента мононенаситени мазнини.

Почти всички естествени източници на мазнини са смес от наситени, мононенаситени и полиненаситени мазнини.

Например, почти половината от мазнината в говеждо месо е мононенаситена, а останалата част е наситена.

Транс мазнините са изкуствено произведени частично хидрогенирани масла, които често се използват за дълбоко запържване на храни и печени продукти. Транс мазнините повишават нивото на лошия LDL холестерол и понижават нивото на HDL холестерола, според Американската асоциация по сърдечни заболявания.

Ползите от мононенаситените мазнини

Смята се, че поне някои от ползите от сърдечно-защитната средиземноморска диета се дължат на високата консумация на маслиново масло и неговите мононенаситени мазнини. Съществуват известни доказателства за следните защитни ползи от тази мазнина:

> Източници:

> Мононенаситени мазнини. Американската сърдечна асоциация. https://healthyforgood.heart.org/Eat-smart/Articles/Monounsaturated-Fats.

> Транс мазнини. Американската сърдечна асоциация. https://healthyforgood.heart.org/eat-smart/articles/trans-fat.

> USDA Национална база данни за хранителните вещества за стандартна референция. Министерство на земеделието на Съединените щати. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/.