Как да намалите захарта

Няма съмнение за това: хората като цяло ядат прекалено много захар - и въпреки това изглежда сме закачени за него (може би буквално). Захарта в една от многобройните й форми се добавя към почти всяка обработена храна - трудно е да се намери дори крекер или супа без захар, да не говорим за зърнени храни, сос за барбекю и консервирани плодове.

Захарта е по-лоша от другите въглехидрати?

Всички въглехидрати (като картофи, хляб и тестени изделия) се разграждат в захар в организма, но добавените захари са може би най-лошите източници на въглехидрати .

Това е така, защото нишестето се разгражда предимно в глюкоза, докато повечето захари също имат значителна част от фруктозата, която има собствени проблеми заедно с глюкозата. (Имайте предвид, че твърде много глюкоза също е лошо, това е просто, че фруктозата има това, което аз наричам "собствена специална злоба").

Как да намалите захарта

За да намалите нещо, трябва да знаете къде е и къде ще бъде най-големият ви "взрив за долара".

1. Захар подсладени напитки - Ако пиете тези, тъй като повечето хора са, това е може би най-лошият начин да се консумира захар, тъй като течни форми на захар основно отиват директно в кръвта. Не мислете само за сода - мисля, че напитки за кафе , бутилирана лимонада, спортни напитки и др.

2. Бонбони, бисквитки, торти, сладолед, пайове, понички, кифлички и т.н. - Това са друга очевидна категория храни, съдържащи много захар. Изненадан ли е, че кифлите са в този списък? Не бъдете - търговските кифли често имат толкова захар, колкото и сравнително голяма част от тортата.

Ако изглежда твърде много, за да се откажете от тях, опитайте се да намалите частта. Първите няколко хапки обикновено са най-възнаграждаващите. Наистина се съсредоточете върху удоволствието от тези ухапвания и може да бъдете изненадани колко доволни сте. Още по-добре, да има квадрат на наистина добър тъмен шоколад и да се насладите на всяка капка капка в устата си.

Или опитайте рецепти за десерти без захар или плодове, за предпочитане плодове с най-ниски захари .

3. Конфитюри, желета, консерви - Те обикновено са почти чиста захар - с други думи, една супена лъжица конфитюр обикновено има около една супена лъжица захар в нея. Разгледайте това ръководство за конфитюри и консервирани храни без захар и слабо захар .

4. Подправки и салатни превръзки - Понякога шокира колко захар има в сос за барбекю, салатни превръзки и други маринати и подправки. Прочетете внимателно етикетите! Опитайте се да намерите безклетъчен кетчуп, тъй като има редовен вид за една чаена лъжичка захар за всяка супена лъжица кетчуп. В случая на салатни превръзки, нискомаслените превръзки често имат най-много захар. Повече за здравословен салатен дресинг и добър избор за подправки с ниско съдържание на захар

5. Прочетете, прочетете, прочетете тези етикети! Захарта е в толкова много неща, от ябълка до сос от макаронени изделия. Има фъстъци с печено мед и шунка с мед. Наскоро намерих хляб, където имаше пет различни форми захар в списъка с съставки.

Още съвети

Какво ще кажете за "естествените" захари?

Не се захващайте със захари, рекламирани като "естествени". Agave нектар изпарения тръстиков сок, ориз, ечемичен малц, сироп от сорго и т.н., всички са рафинирани от някои растения или други и всичко се свежда до "захар".

Сушените плодове имат много високо съдържание на захар (2 супени лъжици нарязани дати съдържат супена лъжица захар).

Ако се опитвате да се отбиете от захар и искате да опитате сушени плодове, експериментирайте с малки количества и вижте как реагирате.

Какво за заместителите на захарта?

Това е нещо, което всеки човек трябва да реши самостоятелно. Ето някои от моите мисли: