Защо диетата ви с ниско съдържание на въглехидрати може да ви даде кетоза дишане

Амонякът и ацетонът миришат на дъха ви

Лошият дъх е възможните нежелани реакции от диета с ниско съдържание на въглехидрати, като диетата на Аткинс или диетата на South Beach. Понякога тя е придружена от лош вкус в устата. Това е известно като кето-дишане или кетозно дишане. Това може да е тревожно, но разбирането за това, защо имате аромат на ацетон или амоняк, ще ви даде увереност, че скоро ще мине.

Причини

Има много причини за лош дъх, но ако промяната в дишането се е появила внезапно след започване на диета с ниско съдържание на въглехидрати, има две основни причини:

Лошото дишане от кетозата: кето-дишането

Един от резултатите от намаляване на въглехидратите във вашата диета е, че тялото ви започва да използва повече мазнини за енергия. Този процес генерира молекули, наречени кетони . Един тип кетон, ацетон, има тенденция да се екскретира както в урината, така и в дъха. Описанието на миризмата варира, но често се описва като плодов или подобно на миризмата на ябълки, които са минали през основната си част (или дори направо гнила).

Добрата новина е, че кето-дишането обикновено не трае вечно. Повечето хора смятат, че това изчезва след няколко седмици или най-много няколко месеца. Причината е неясна, но изглежда тялото се адаптира по някакъв начин. Децата на кетогенна диета за епилепсия показват, че имат по-малко ацетон в дишането си с течение на времето, например. Междувременно има неща, които можете да направите, за да сведете до минимум въздействието на кето дишането:

  1. Пий повече вода. Опитайте осем чаши на ден, за да видите дали това помага, а след това можете да експериментирате от този момент.
  2. Естествени ароматизатори за освежаване на дъха включват мента, магданоз или други зеленчуци, карамфил, канела и семена от копър.
  3. Някои хора се кълнат в дихателни капсули, които обикновено се правят от магданоз (напр. Mint Assure) за кето-дишане. Други смятат, че не помагат.
  4. Могат да бъдат изпробвани монети или гума без захар, но гледайте въглехидратите в тях.

Амонякът диша от протеин

Когато тялото метаболизира протеина, се произвежда амоняк. Когато хората ядат храна с високо съдържание на протеини, има тенденция към увеличаване на амоняка в дишането и урината. В големи количества това може да мирише доста лошо.

Важно е да запомните, че в диетата си не се нуждаете от много и много протеини. Тялото използва протеини, за да поддържа и изгражда мускули, да произвежда ензими и други структурни и химични нужди. Тялото ще преобразува излишния протеин в енергия, където ще получите допълнителен амоняк. Това също се случва по време на глад или дълго упражнение, когато тялото започва да разчита на разрушаване на мускулите за енергия, ако изчерпват източници на мазнини и / или въглехидрати.

Понякога хората се зареждат с протеини, защото се страхуват да ядат повече мазнини. Това е една от причините, поради която рядко е добра идея да се опитате да ядете диета, която е ниска както в въглехидрати, така и в мазнини. Решението за вдишване на амоняк за хората с диета с ниско съдържание на въглехидрати често пъти увеличава мазнините в храната и намалява някои от протеиновите храни.

Преди всичко, не позволявайте на проблемите с вашето дъх да ви подритят да останете на диета, която подобрява вашето здраве. Вместо това опитайте да разберете причината за лошо миришещото дишане и да се справите с него.

> Източници:

> Ajibola OA, Смит D, Испански P, Ferns GAA. Ефекти на хранителните хранителни вещества върху летливите метаболити на дишането. Вестник на хранителните науки . 2013; 2. Дой: 10.1017 / jns.2013.26.

> Anderson JC. Измерване на ацетон за контрол на загубата на мазнини: преглед. Затлъстяване . 2015; 23 (12): 2327-2334. Дой: 10.1002 / oby.21242.