Странични ефекти, които не се нуждаят от глутен, да очакват

Може да видите промени в теглото и подобрени нива на енергия

Когато започнете диета без глутен, нежеланите реакции могат да включват промени в теглото ви (печалби или загуби), подобрения в енергийното ви ниво и повишаване на хранителния Ви статус. В много случаи тези странични ефекти са полезни.

Въпреки това, диета без глутен също може да причини нежелани странични ефекти. Например, може да откриете, че страдате повече от запек, тъй като много храни без глутен съдържат малко влакнини. Също така може да откриете, че получавате драстично по-чувствителни към кръстосаното замърсяване с глутен в храната, която ядете.

Чудите се какво да очаквате от начина на нежеланите реакции, когато започнете диета без глутен? Ето какво трябва да знаете.

1 - Теглото ви може да се промени

Flashpop / Гети изображения

Независимо от това дали започвате да страдате от наднормено тегло или наднормено тегло, теглото ви вероятно ще се покачи към нормални нива, след като сте диагностицирани с целиакия и започнете да следвате диета без глутен.

Докато много хора мислят, че всеки, който е диагностициран с целиацик, е с наднормено тегло, проучванията показват, че повечето от тях са нормално тегло, докато много хора са с наднормено тегло. Например, едно проучване установи, че около 61% от ново диагностицираните колаици се считат за нормално тегло, 17% са с поднормено тегло, а 22% - с наднормено тегло или със затлъстяване.

След диагнозата им пациентите с поднормено тегло имат тенденция да наддават на тегло, докато пациентите с наднормено тегло и наднормено тегло имат тенденция да отслабват. Нормалната тежест на келтиците имаше тенденция да остане при нормално тегло.

Ето защо, ако имате диагноза с наднормено тегло или с недостатъчно тегло, може да очаквате теглото да се нормализира като страничен ефект от диета без глутен. Въпреки това, ако се отдадете на прекалено много безглутенови храни за закуски (които са с високо съдържание на калории и с ниско съдържание на хранене, точно като техните конвенционални партньори), може да се окажете, че сте опаковани на няколко нежелани паунда. Така че внимавай.

2 - Вашето лактозно нетърпимост може да се подобри

sergeyryzhov / istock

Много новодиагностицирани хора не могат да разграждат лактозата, захарта в млякото и млечните продукти, като сладолед и кисело мляко. Това се дължи на чревното увреждане, причинено от целулиаза - нашите чревни вили са отговорни за смилането на лактозата и когато са разрушени от реакцията на глутен в нашата диета, вече не можем да разграждаме лактозата. Така че може да се окажете без млечни продукти, както и без глутен .

Въпреки това, тъй като чревното увреждане (известно като вирусна атрофия) започва да се лекува, може да започнете отново да приемате храни, съдържащи лактоза, като страничен ефект от диета без глутен. Очаквайте тази промяна да е постепенна, особено ако непоносимостта към лактоза е тежка - първо опитайте много малки количества млечни продукти, за да видите как тялото ви реагира.

Симптомите на непоносимост към лактоза включват диария, газове и подуване на корема, така че ако ги преживеете след голяма доза млечен продукт, отпуснете се за известно време, преди да опитате отново. Също така можете да опитате мляко с намалено съдържание на лактоза или лактоза, за да видите дали тялото ви реагира по-добре на тези продукти.

Ако не ядете млечни продукти, уверете се, че получавате достатъчно количество калций по други начини, например като приемате добавка на витамини без глутен.

3 - Вие може да реагирате лошо на кръстосано замърсяване с глутен

EVAfotografie / istock

Когато ядете глутен всеки ден, най-вероятно не сте реагирали на отделни случаи на поглъщане на глутен. Въпреки това, след като я премахнете от диетата си, може да откриете, че тялото ви реагира до известна степен на глутена кръстосано замърсяване във вашата храна - или на ухапване от тази глутенова торта, която просто не можете да устоите. Това е един от най-изненадващите странични ефекти, свързани с диета без глутен.

Реакцията на глутен във вашата храна може да дойде бързо (в рамките на половин час в някои случаи), или може да не се появи до следващия ден или дори по-късно. Вашите храносмилателни симптоми могат да бъдат под формата на диария, запек, коремна болка, рефлукс, газове или дори повръщане. Междувременно може да имате и други симптоми, включително умора, болки в ставите, мозъчна мъгла и дори пристъпи на депресия поради глутен.

Всичко това от трохи? Да, натоварванията на тялото ни с храни, съдържащи глутен, може да са малко стряскащи, след като сте били без глутен.

Все пак, не се притеснявайте, ако получите тези повтарящи се симптоми - и погледнете тези съвети, за да се възстановите от случайно залепване. След като отново можете да работите, внимателно проверете диетата си, за да видите къде може да се скрие глутен. Не забравяйте да играете винаги безопасно и да готвите безглутенови рецепти.

4 - Може да не получите достатъчно фибри в диетата си

Westend61 / Гети изображения

Продуктите от пълнозърнест хляб осигуряват по-голямата част от влакното в диетата на повечето хора. Но когато се откажете от глутена, оставате с по-малко пълнозърнести продукти, от които можете да избирате - за съжаление, много хлябове без глутен и други печени продукти не съдържат много влакнини и така консумирането на твърде малко влакна е обикновен глутен без страничен ефект.

Тази ситуация се подобрява до известна степен, а някои марки глутен без хляб произвеждат хляб, направени от пълнозърнести храни. Все пак, получаването на достатъчно фибри върху безглутенова диета все още представлява малко предизвикателство и някои хора страдат от запек, защото не получават достатъчно фибри в диетата си.

И какво можете да направите? Можете да опитате да добавите източници на фибри към вашата диета. Например, можете да търсите специално за пълнозърнест хляб без глутен и помислете за добавяне към блюдата на повече боб и бобови растения, плюс пресни плодове и зеленчуци. Ядките и семките също са с високо съдържание на фибри и правят лесно приемане на безглутенови закуски.

Ако печете своя собствен хляб (както някои от нас правят), може да помислите за смилането на собственото си брашно от цели зърна без глутен - тук е списък от пет интересни глутенови зърна, които да опитате, много от които са с високо съдържание на фибри , Също така можете да вземете добавка без глутен.

Каквото и да правите, не добавяйте обилно количество фибри в диетата си наведнъж, тъй като толкова много фибри могат да разстроят храносмилателния тракт и да причинят подуване. Също така, ако все още се борите с запек или сте загрижени, че не получавате достатъчно фибри, говорете с Вашия лекар за вашите възможности.

5 - Трябва да гледате вашите хранителни вещества

Оскар Бурриел / Гети изображения

Преди да излязат без глутен, много от нас получиха някои от желязото и витамините В от обогатени продукти от пшенично брашно. Тъй като тези продукти очевидно са извън границите на диета без глутен, някои хора не получават достатъчно такива хранителни вещества, докато ядат без глутен (повечето продукти без глутен не се подсилват с допълнителни витамини и минерали).

Поради това трябва да обърнете специално внимание на приема на тиамин, рибофлавин, ниацин и фолиева киселина (всички витамини В) заедно с приема на желязо, за да сте сигурни, че получавате препоръчителните дневни дози.

Можете да заредите на пресни плодове и зеленчуци (много от тях съдържат високи нива на витамини от вида B), можете да опитате зърнени храни без глутен (много от които са подсилени) или да вземете добавка, за да компенсирате всички хранителни недостатъци като страничен ефект от диета без глутен.

6 - Слово от

Очевидно някои от тези странични ефекти, свързани с безглутенова диета, са добре дошли (загуба на тегло, когато например имате наднормено тегло). Но други може и да не са добре дошли. Не е забавно да се чувствате по-чувствителни към следи от глутен, например.

Тъй като работите през първите няколко месеца, не забравяйте, че въпреки че диетата представлява значителна промяна в начина на живот (и има доста стръмна крива на обучение), вероятно ще очаквате тези странични ефекти да се установят в крайна сметка.

Все пак, ако откриете, че все още се борите със запек или нива на хранителни вещества след около шест месеца върху диета без глутен, консултирайте се с Вашия лекар за сезиране на диетолог, специализиран в диетата. Този човек може да ви помогне да идентифицирате проблемните области и да ги коригирате.

> Източници:

Медицински център "Бет Израел Диаконес". Глутен и без глутен диета.

> Cheng J. et al. Индекс на телесна маса при целиакия: полезен ефект от диета без глутен. Journal of Clinical Gastroenterology. 2010 Ап; 44 (4): 267-71.

> Национална храносмилателна служба за храносмилателни заболявания. Лактозна непоносимост.