Използване на еритритол като заместител на захар с ниско съдържание на въглехидрати

Научете за този захарен алкохол и как да го използвате на нисковъглехидратна диета

Еритритолът е захарният алкохол (полиол), който има най-малко известно влияние върху кръвната захар. Той се използва от много хора с ниска или ниско съдържание на захар диета. Еритритол има почти нулеви калории, нула въглехидрати и нулев гликемичен индекс . Причината е малко по-различна от повечето захарни алкохоли, които се абсорбират само частично в тънките черва. До 60 до 90 процента еритритол се абсорбира в кръвта, но след това се екскретира в урината.

Поради това, еритритолът има тенденция да произвежда много по-малко чревни смущения в сравнение с други захарни алкохоли.

Ползи от еритритол срещу други захарни алкохоли

Как се произвежда еритритолът

Еритритолът се среща естествено в малки количества в някои плодове, като царевица и в по-големи количества в някои гъби и други гъби, както и в ферментирали храни като вино и соев сос. Формата, използвана в храните, обикновено се извършва чрез ферментация на растителни захари. Някои еритритол се получава от растителни захари чрез процес на добавяне на вода и захар на базата на растителен произход, като еритритолът води до кристализирано вещество, подобно на захар вкус и текстура.

Как да използвате еритритол в диетата си с ниско съдържание на въглехидрати

Еритритолът има 60 до 80% от сладостта на захарта. Особено, когато се използва обикновен, има тенденция да има охлаждащ ефект в устата. Той може да се използва при печене, където има и някои от трогателните ефекти на захарта, но резултатите няма да са точно като захар.

Тя може поне частично да замести захарта или изкуствените подсладители за повечето употреби. Той е особено полезен в комбинация с шоколад в бонбони или бонбони, тъй като използването на чисто изкуствени подсладители води до незадоволителни резултати. Някои хора заместват еритритола един към един със захар в рецепти, но можете също да опитате да добавите 25% повече еритритол от количеството захар, което рецептата изисква. По този начин компенсирате по-малко сладкия вкус в сравнение с това, което се очаква при използване на захар.

Намиране и закупуване на еритритол

Еритритолът не е широко достъпен в магазините по това време, така че повечето трябва да го поръчат онлайн. Може да искате да проверите с магазини за здравословни храни или магазини за хранителни стоки с ниско съдържание на въглехидрати във вашия район. Това е на разумни цени.

Еритритолът идва както в гранулирани, така и в прахообразни форми. Прахът е за предпочитане за повечето употреби, тъй като гранулираната форма изглежда остава зърнеста, освен ако не се разтвори във вода. Ако завършите с някакъв гранулиран еритритол, прекарайте го през миксера, за да го разправите. Не можете да използвате кухненския процесор, тъй като той не работи, за да изгладите вкуса на гранулиран еритритол.

> Източници:

> Подсладители-захари. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/ency/article/002444.htm.

> Заместители на захарта. Американската академия на семейните лекари. https://familydoctor.org/sugar-substitutes/?adfree=true.