Фруктоза: Слабо на гликемичния индекс, но все още може да предизвика повишаване на теглото

Фруктозата се превръща в мазнина в черния дроб и може да причини преяждане

Фруктозата е монозахарид (проста захар), който тялото може да използва за енергия. Тъй като има нисък гликемичен индекс, което означава, че не предизвиква повишаване на кръвната захар, някога се смяташе, че фруктозата е добър заместител на захарозата. Въпреки това Американската асоциация по диабет и експертите по хранене промениха мнението си за фруктозата.

Всъщност, тъй като царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза е започнал да се добавя към много напитки и преработени храни в американското храни, в тази страна има увеличение на затлъстяването и диабета - и много експерти смятат, че играе роля в растящото затлъстяване епидемия.

Всички фруктоза ли е лошо за мен?

Малко количество фруктоза, като сумата, открита в повечето зеленчуци и плодове, изобщо не е лошо; всъщност диета, богата на тези храни, е от съществено значение за профилактика на заболяванията. Въпреки това, консумирането на прекалено много фруктоза наведнъж, като например в преработените храни, изглежда преобърне способността на организма да го обработва. Диетите на нашите предци съдържат само много малки количества фруктоза. Тези дни оценките са, че около 10% от съвременната диета идва от фруктоза.

Какво се случва, ако консумирам твърде много фруктоза?

Повечето от въглехидратите, които ядем, са съставени от вериги на глюкоза. Когато глюкозата навлезе в кръвообращението, тялото освобождава инсулин, за да помогне за регулирането му.

Фруктозата, от друга страна, се обработва в черния дроб. За да се опрости ситуацията: Когато твърде много фруктоза навлезе в черния дроб, черният дроб не може да я обработва достатъчно бързо, за да може тялото да се използва като захар. Вместо това тя започва да произвежда мазнини от фруктозата и да ги изпраща в кръвообращението като триглицериди .

По-лошо, типът мазнини, генерирани от излишната фруктоза, може да е най-лошият за нас.

Една фруктоза тежка диета може да доведе до диабет, затлъстяване, сърдечни заболявания и повече

Излишната фруктоза във вашата диета не само повишава триглицеридите, което е рисков фактор за сърдечни заболявания. Консумирането на много фруктоза също повдига лошия холестерол, известен също като LDL, и може да улесни инсулиновата резистентност и в крайна сметка диабет тип 2.

В допълнение, проучване от 2013 г., публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, установи, че в сравнение с глюкозата, фруктозата може да ви накара да ядете повече. Изследователи в Yale откриха, че хормоните, свързани с чувство на пълнота, се освобождават в по-малки количества, когато участниците консумират фруктоза, за разлика от глюкозата.

По същество фруктозата завършва като заобикаля нормалната система за сигнализиране на апетита, така че хормоните, регулиращи апетита, не се задействат - и оставате неудовлетворени. Това вероятно е поне част от причината, поради която излишната консумация на фруктоза е свързана с повишаване на теглото.

Какви са най-добрите източници на фруктоза?

Плодовете и зеленчуците имат относително малки, здрави количества фруктоза, че повечето тела могат да се справят доста добре, а медицински специалисти и специалисти по хранене насърчават консумацията на тези храни.

Проблемът идва с добавянето на захари в съвременната диета, чийто обем нарасна бързо през последните десетилетия. Вината често се обяснява с висококачествения фруктозен царевичен сироп (HFCS), който според производителите е съставен от 55% фруктоза и 45% глюкоза. Всъщност, точните пропорции са били разкрити в теста, че са малко променливи. Например, това проучване разкри средно 59% фруктоза в HFCS, като някои основни марки на сода съдържат 65% фруктоза.

Все пак, захарозата (гранулирана захар) е половин фруктоза и половин глюкоза. Така че HFCS се предполага, че няма много повече фруктоза от "обикновената" захар, грам за грам.

Високо-фруктозен царевичен сироп, който се получава от царевично нишесте, стана невероятно евтин и изобилен, отчасти поради субсидирането на царевицата в Съединените щати. Толкова много хора твърдят, че проблемът е, че е станал толкова евтин, че се е промъкнал в голям брой храни, които ядем всеки ден, като например:

Високо Фруктозен Сироп от Царевица е същото като Редовната Фруктоза?

Да, цялата фруктоза работи по същия начин в организма, независимо дали идва от царевичен сироп, захарна тръстика, захар от цвекло, ягоди, мед или домати. Само сумите са различни. Например една чаша нарязани домати има 2,5 грама фруктоза, една консервна кутия с обикновени (без диета) сода доставя 23 грама, а сухата сода има около 62 грама (използвайки стандарта "55% фруктоза").

Днес почти всички пакетирани храни имат добавена захар под някаква форма и обикновено това обикновено се състои от много фруктоза. Медът има около същото съотношение на фруктоза / глюкоза като сироп от царевица с висока фруктоза. Концентратите от плодови сокове, понякога се използват като "здравословни подсладители", обикновено имат доста фруктоза (без значение, че преработката на тези концентрати отнема по-голямата част от тяхната хранителна стойност). Агавеният сироп е до 90% фруктоза.

> Източници

> Page, А. Катлийн, MD; Чан, Оуен; Arora, Jagriti, MS; et al. Ефекти на фруктоза срещу глюкоза върху регионалния церебрален кръвен поток в регионите на мозъка, свързани с апетит и начини за награда. Вестник на Американската медицинска асоциация. 2013; 309 (1): 63-70.

> Асоциация на американските диабетици. "Препоръки и интервенции за хранене за диабет - 2006 г." Диабет Грижа 29 (2006): 2140-2157.

> Здравни публикации в Харвард. Изобилие от фруктоза не е добро за черния дроб, сърцето. Септември 2011 г.

> Американската администрация по храните и лекарствата. Висок Фруктозен царевичен сироп: Въпроси и отговори.