Защо се чувствам болка в краката след бягане?

Чувствате ли пост-болка в арката, върха на краката, пръстите на краката, петата, краката на краката, ноктите на краката, или може би повече от едно място? Болката при краката е често срещано заболяване сред бегачите, а също така може да бъде объркващо, защото причините и леченията за болката могат да се различават значително.

Някои проблеми с краката може да изискват грижи за лекаря, докато други могат да бъдат отстранени с известно почивка и смяна на обувките за бягане.

За някои бегачи проблемите с краката им се причиняват от обувки, които не работят (джапанки, кой да е?), Затова бъдете сигурни, че носите удобни, удобни обувки дори когато не сте в движение.

Къде ли го боли?

Погледнете по-отблизо описанията по-долу, за да определите възможните причини и решения за болката в краката. Имайте предвид, че ако се занимавате с един от тези проблеми и не виждате никакво подобрение след седмица на самолечение, трябва да направите среща с физически терапевт или лекар за оценка и лечение.

Местоположение на болката: Арка на краката, Петата

Ако чувствате болка в областта на арката, особено когато първо излизате от леглото сутрин, може да имате плантарен фасциит. Ако се опитате да стартирате, болката може да намалее и да бъде по-приемлива, но след това се връща след около час след вашето бягане.

Плантарният фасциит обикновено се причинява от стегнати арки, стегнати телешки мускули или прекомерно натоварване (краката ви се свиват твърде много, когато бягате).

Това е по-често срещано сред бегачите с плоски крака.

Протягането на телесните мускули може да помогне за облекчаване на херметичността на арката. Можете също така да опитате подвижния топка за голф под арката за половин час веднъж на ден. Това може да навреди на първата седмица, но през втората седмица трябва да видите известно подобрение. Това може да помогне за намаляване на болката и увеличаване на притока на кръв към областта.

Ако саморегулирането не работи, може да се наложи да използвате специална ортетика за подкрепа на арката, за да издържите натиска върху плантарната фасция.

Местоположение на болката: пръсти

Bunions са разширение на връзката на пръстите на краката. При прекалено голям натиск, тази става може да се надуе, причинявайки кокала да изтече отстрани на крака.

Хирургията е единственият начин да се отървете от пълнител, но можете да облекчите дискомфорта, без да се движите под ножа. Първо, уверете се, че обувките ви не са твърде малки или прекалено стегнати. След това се опитайте да извадите натиск върху куката. Местната ви аптека вероятно продава килимчета, които ще покрият качулката и ще залепят зоната около нея, за да помогнат да се изтласка натискът от самата кука. И накрая, подкрепа на арката (достъпна в повечето аптеки и магазини) също може да помогне за облекчаване на част от натиска. Ако все още изпитвате болка и дискомфорт, насрочете среща с педиатър.

Ако имате твърда, болезнена бучка на пръстите си, може да имате царевица, която се причинява от постоянно триене и натиск от обувки, които са прекалено стегнати. Те могат да бъдат и резултат от носенето на обувки и сандали без чорапи, или чорапи, които не се вместват правилно или имат груби шевове.

За много хора, след като премахнете източника на триене или натиск, царевицата ще изчезне сама.

Ако това не стане, можете да опитате с помощта на препарат за отстраняване на царевица. Премахвачите на царевица, които се продават в повечето аптеки, са малки, лепилни превръзки с медикаментова подложка, която приляга върху царевицата.

Препаратът за премахване на царевицата ще осигури известно облекчение от болката и дискомфорта, а лекарствата върху него също ще помогнат за разтварянето на царевицата. Можете също така да използвате пемза, пирон, пирон или шлифован плат, за да изгладите мъртвата кожа, преди да приложите нов пластир. Говорете с Вашия лекар, ако е много болезнено или забележите зачервяване или някакъв друг признак на инфекция.

Местоположение на болката: нокти на краката

Ако ноктите на ноктите ви са болезнени и тъмни, може да се занимавате с черен нокът на краката или с подпухнал хематом.

Те обикновено се причиняват от пръстите на краката, които се търкат в предната част на обувката, обикновено защото обувките са твърде малки.

Ако имате черен нокът на краката, най-добре е да го оставите сам, стига болката да се управлява. Болката обикновено е най-лошата в първия ден и след това постепенно се разсейва. Повредената част на ноктите постепенно се избутва и нов нокът ще го замести. Не се опитвайте да насилвате стария си гвоздей - той ще падне сам, след като нокътът влезе.

Ако нокът на нокътя е изключително болезнен или забележите някаква инфекция или зачервяване, консултирайте се с Вашия лекар. За да предотвратите бъдещи черни нокти на ноктите, се уверете, че носите правилния размер на обувката (поне половин размер по-голям от вашия размер на улицата, трябва да имате достатъчно място в кутията).

Местоположение на болката: На върха на крака

Ако усетите болка в горната част на крака, докато работите, може да се занимавате с разширителен тендинит. Може да забележите и подуване в горната част на крака и да видите огромна бум някъде по сухожилието. Някои често срещани фактори, които могат да доведат до разширение на тендинит, са много тесни мускули , прекомерен и падане на краката.

Екстензорният тендонит може да бъде причинен и от обувките на обувките Ви прекалено стегнати или от обувки, които са твърде малки или не се поставят правилно. Проверете обувките си, за да видите дали те създават точка на натиск по горната част на крака. Ако вършите много движение нагоре, особено на бягаща пътека, това може да постави много напрежение върху сухожилията на краката ви и да доведе до възпаление.

За лек разширителен тендонит, най-добре е да работите върху разтягане на телесния мускул и намаляване на възпалението с лед или противовъзпалителни средства (посъветвайте се с вашия лекар относно съветите за приемане на противовъзпалителни средства). Можете също така да опитате самомасаж с помощта на инструмент за масаж, като пяна ролка. Може да се наложи да изчакате няколко дни, но след като сухожилието на разширителя вече не е възпалено, ще можете да продължите сравнително без болка.

Друг вариант: опитайте да промените шаблона за обувки и леко разхлабване на връзките. За да облекчите натиска върху горната част на крака, опитайте да поставите обувките си по езика на обувката по стълбище, вместо в типичен кръстосано кръстосан модел. В някои по-екстремни случаи на разширителен тенонит, подиурист може да препоръча ортези по поръчка или друго лечение.

Местоположение на болката: Предната част на крака (изтръпване)

Изтръпване или чувство на изтръпване (несвързано със студеното време) в пръстите или краката е често срещана жалба сред участниците. Често причината е да носите обувки за обувки, които са прекалено стегнати или те да ви свържат твърде здраво.

Ако смятате, че носите правилните обувки за краката си и походката, можете също да опитате да спрете да се протягате, когато започнете да се чувствате вцепенени. Понякога стягащите мускули ни карат да бягаме с неправилна форма , което може да окаже натиск върху нерв и да причини скованост. Така че бърз участък от всяка част, която се чувства стегнато може да помогне. Когато спрете да се разтягате, можете също така да преместите крака си наоколо и да го масажирате малко, за да получите кръв, потичаща към вцепенените области.

Ако сте наистина стегнати, опитайте да работите с предварително разработено и следпрограмно разтягане и масаж в рутината си. Направете някои пост-план прости и йога и се уверете, че правите някои загряващи упражнения, преди да започнете да бягате, така че вашите мускули да се затоплят. Може също така да опитате да използвате ролка за пяна или друг инструмент за масаж, за да преобръщате места, където бегачите често се стесняват, като вашите четириколки, телетата, hamstring и IT групата .

Местоположение на болката: страна на крака

Болката от страна на крака, независимо дали отвътре или отвън, често се дължи на тендинит или възпаление на сухожилие. Обикновено това е резултат от прекомерна употреба, като например увеличаване на скоростта на километража си прекалено бързо или неправилни обувки за бягане. Страницата на болката на краката от тендинит се появява бавно, постепенно се увеличава в продължение на няколко седмици или месеци и е склонна да бъде по-лошо сутрин и с активност, облекчавайки се с почивка.

Лекият тендинит обикновено се отстранява с глазура през първите 24 часа, а след това няколко дни от изтичане. Ако се занимавате със значителна болка, може да се наложи да бъдете поставени в багажник и да изтекате няколко седмици от работа.

Друга възможна причина за болка от страна на крака е стрес фрактура . Страницата на болката на краката от стресови фрактури обикновено започва леко и постепенно се влошава. В крайна сметка ще почувствате болката, дори когато не бягате. Може да забележите нежност и подуване.

Ако забележите признаци на фрактура на стреса и сте опитали самостоятелно лечение без облекчение, говорете с вашия доставчик на здравни услуги. Ранната диагноза е от решаващо значение, тъй като увреждането може евентуално да се превърне в пълна фрактура на костта.

Местоположение на болката: кожата на дъното на крака

Ако кожата на краката ви боли, може да се занимавате с редица проблеми, включително мехури и крака на спортиста.

Блистери или малки мехурчета от кожа, пълни с чиста течност, са много разпространени сред бегачите. Ако имате блистер и не е болезнено, просто го оставете сам, тъй като кожата служи като защита. В крайна сметка ще се счупи и течността ще се отцеди. Ако блистерът е болезнен, след това сложете игла в продължение на 5 до 10 минути във вода и, след като се охлади, внимателно пробийте блистера. Натискайте флуида навън и използвайте антисептичен крем. Покрийте района с продукт като блок-блок блок блок или moleskin за защита от инфекция и осигуряване на почистване.

Краката на спортиста е гъбична инфекция, която процъфтява във влажни, потни места. Честите симптоми на краката на атлетите включват сърбеж, ужилване и изгаряне между пръстите на краката и подметките ви, изключително суха кожа на дъното и краката на краката и лющене на кожата на краката.

Ще трябва да лекувате крака на спортиста с противогъбичен крем. Посъветвайте се с вашия медицински специалист или фармацевт за препоръка за кърма без рецепта или рецепта. Нанесете тънък слой от продукта веднъж или два пъти дневно в продължение на най-малко две седмици или в съответствие с инструкциите за опаковката. Консултирайте се с лекар, ако не се изясни след четири седмици.

> Източници:

> Екстензорният тендонит, "Американската ортопедична асоциация за краката и глезените, https://www.aofas.org

> "Перонеална тендиниза". Американско ортопедично общество за краката и глезените, https://www.aofas.org